Taekwondo

GALERIJA Na međunarodnom projektu ‘Children’s Games’ u SC-u Dubrava nastupilo 40-ak djece

U zagrebačkom Sportskom centru Dubrava prošlog je vikenda održana jedna, za borilački sport neobična manifestacija na kojoj je nastupilo 40-ak djece iz četiri kluba. Djeca su kroz natjecanje prikazala svoje vještine kroz pet različitih disciplina s ciljem postizanja najboljeg mogućeg rezultata u istima. Riječ je o sada već međunarodnom projektu dječjih igara Children’s Games.

Children’s Games ili Dječje igre novi je koncept natjecanja za djecu u svijetu borilačkih sportova. Zanimljivost je da je ovaj projekt nastao u Hrvatskoj a još početkom dvadesetih godina krenuli su ga razvijati naši ITF Taekwon-Do treneri predvođeni Nenadom Seferagićem.

Kako je ITF u Hrvatskoj 2013. godine gurnut u drugi plan tako se daljnji razvoj ovih aktivnosti gotovo u potpunosti primirio ali je ipak razvijen je u zadnjih nekoliko godina novi pristup, obogaćen novom opremom i sadržajima te je isti krenuo u brendiranje kao Children’s Games.

Moto ovog koncepta natjecanja je “Let’s Play Martial Arts” odnosno poticanje igre, a misija je stvoriti inovativne i razigrane događaje s naglaskom na edukativni aspekt koji djeci pružaju priliku da razviju svoje socijalne vještine, kao i sposobnosti odnosno vještine.

Children’s Games, Dječje igre trebale bi pridonijeti upoznavanju stranih kultura i načina života te učiti djecu iz cijeloga svijeta poštovanju, sportskom duhu i prijateljstvu.

Koncept je vrlo jednostavan a bazira se na višeboju. Djeci su tijekom natjecanja ponuđeni različiti zadaci kroz koje prikazuju svoje sposobnosti i vještine, a cilj im je kroz sve ponuđene zadatke sakupiti što je moguće više bodova i time ostvariti plasman. Djeca tako prikazuju koliko energije mogu proizvesti osnovnim udarcem rukom, koliko brzo reagiraju na svjetlosni podražaj te istovremeno pogađaju metu zadanom tehnikom, koliko vješto pogađaju pokretnu metu, koliko visoko mogu realizirati udarac nogom i slično. Natjecanja su zabavna, dinamična te naravno prilagođena djeci svih uzrasta.

Koncept Children’s Games nije ekskluzivno stvoren za Taekwon-Do. Prema riječima osnivača, Nenada Seferagića ‘cilje je otvoriti se prema drugim borilačkim sportovima poput karatea ali i stvoriti platformu za zajedničke aktivnosti tradicionalnog i olimpijskog Taekwondoa. Children’s Games projekt ne pripada niti jednoj federaciji, to je samostalan projekt a pripada prije svega djeci’!

Sljedeća stanica Children’s Games je Swindon u blizini Londona 7. listopada a do kraja godine očekuje se i realizacija projekta u Sloveniji. No, zahvaljujući zanimljivosti ovog koncepta očekuju se uskoro Children’s Games natjecanja u Kanadi, Maleziji, Australiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Finskoj/Estoniji itd. Let’s Play Martial Arts!

Odgovori

Back to top button