Taekwondo

Europska taekwondo federacija i predsjednik Pragalos čestitali na uspješnoj organizaciji EP-a

Europska taekwondo federacija i predsjednik Sakis Pragalos uputili su službenu čestitku i pismo zahvale organizatorima, TKD Jastrebu i TKD Karlovac za uspješnu organizaciju i provedbu 8. Otvorenog europskog klupskog prvenstva u taekwondou koje se od 21. do 25. studenoga 2020. održalo u hotelu Westin u Zagrebu. Prijenos cijelog natjecanja na klupskom EP-u mogli ste uživo pratiti na YouTube kanalu CroRing.

Uz pismo zahvale predsjednika Sagalosa, Europska taekwondo federacija u objavi na svojoj službenoj stranici potvrdila je da će se protokol natjecanja provedenog u Zagrebu koristiti kao ogledni model u budućim natjecanjima Europske taekwondo federacije dok god se ona budu morala odvijati u pandemijskim uvjetima.

Uz predsjednika Sakisa Pragalosa i objave Europske taekwondo federacije, pristigle su čestitke od sportaša i nacionalnih timova iz Velike Britanije, Njemačke, Moldavije…

Evo što piše i pismu predsjednika Europske taekwondo federacije:

‘Drage dame i gospodo,

Sad kad je završeno 8. Europsko klupsko prvenstvo u Zagrebu u Hrvatskoj, možemo zaključiti da je postiglo ogroman uspjeh.

Vi, TKD klub Jastreb i TKD klub Karlovac kao organizatori događaja i u suradnji s Europskom taekwondo federacijom, primijenili ste stroge protokole temeljene na nacionalnom zakonodavstvu i savjetima tijela javnog zdravstva.

Organizacijski odbor uspio je slijediti protokole i inspekcija vlasti zaključena je pozitivno. Kao rezultat, samo je manje od 2% zaraženo u ukupnim provedenim testovima.
Štoviše, sve su nam ekipe dale pozitivne povratne informacije, ne samo u pogledu sigurnog natjecateljskog okruženja, već i općenito svih aspekata prvenstva.

Tijekom ovih kompliciranih i teških vremena zahvaljujem svima na bezuvjetnoj podršci, odlučnosti i marljivom radu koji su omogućili ovaj izvanredan događaj u Zagrebu.

Sakis Pragalos’

Evo i objave Europske taekwondo federacije:

‘Zagreb je bio pozornica za prvi ‘masovni’ događaj u europskoj regiji tijekom pandemije. TKD Karlovac i TKD Jastreb, pod vodstvom Tamare Pradegan i Miroslava Brežana, odlučili su se organizirati ovaj događaj sa svojim timom. Sad, tjedan dana kasnije, osvrćemo se i procjenjujemo događaj.

U gradu Zagrebu se okupilo 539 sportaša, trenera, sudaca i dužnosnika kako bi sudjelovalo na 8. Europskom klupskom prvenstvu. Budući da događaj nema globalni poredak, bilo je neizvjesno koliko će se sportaša i momčadi usuditi otputovati u Zagreb. Ostali sportovi, poput juda, već su istraživali natjecanje u pandemijskim vremenima i Taekwondo je trebao uslijediti. Ali Sagirkaya bio je prvi kojeg je OC dočekao u zračnoj luci. Ubrzo su uslijedili predsjednik sudačke komisije Chakir Chelbat, tehnički direktor Usman Dildar i tim Europske taekwondo federacije predvođen Antoniom Barbarinom.

Na sastanku je prvi put s timom uživo umjesto sada već toliko poznatog ZOOM-a postalo jasno da je OC dobro poznavao protokole koje su pripremili OC i Stožer civilne zaštite te da su sve pripreme kvalitetno odrađene. Glavno pitanje bilo bi da timovi i službenici strogo slijede socijalno distanciranje od 1,5 metra i slijede pravila i propise. Vaganje je obavljeno prema dogovoru kako bi se spriječilo čekanje, timovi su dobili uputu da ostanu u svojim sobama i da silaze samo za doručak, ručak i večeru i za borbe.

Natjecanje je započelo s kategorijama kadeta i mlađih kadeta, a uslijedili su juniori, mlađi seniori U-21 i seniori. Prvi su dani bili užurbani zbog broja sportaša. Kontrolne točke primale su samo sportaše, trenere i službenike koji su mogli pokazati negativan rezultat PCR testa ne stariji od 48 sati. Nakon isteka rezultata ispitivanja, za prolazak kontrolne točke bio je potreban brzi test. Također, temperatura tijela provjeravana je termometrom i registrirana na popisu za provjeru.

Nakon prođene kontrolne točke, sportaši su se mogli zagrijavati u prostoru za zagrijavanje i ograničen broj sportaša bio je usmjeren na teren za igru. Nakon borbi, sportaš koji je izgubio morao je odmah napustiti dvoranu, a pobjednik je smio ostati i pričekati sljedeću borbu. Svaka težinska kategorija završavala je prije početka sljedeće, kako bi se broj sportaša sveo na najmanju moguću mjeru unutar operativnih područja.

Medicinski tim OC-a pod vodstvom dr. Gorana Milašina u suradnji s glavnim liječnikom Europske taekwondo federacije odradio je nevjerojatan posao u informiranju timova, upravljanju provedbom protokola i zajedno s tehničkim službenicima Europske taekwondo federacije, protokol se pratio cijelo vrijeme.

Tijekom trećeg natjecateljskog dana zaključen je službeni inspekcijski nadzor Ravnateljstva civilne zaštite. Pregledani su svi protokoli, pregledani su svi popisi za registraciju i obavljen je razgovor s OC-om. Kao što se i očekivalo, u izvješću o inspekciji zaključeno je da su svi protokoli ispravno poštivani.

Može se zaključiti da se mogu odvijati natjecanja u pandemijskim vremenima. Strogo slijeđenje protokola, koristeći zdrav razum i što je najvažnije, održavanje razmaka osnovni su recept za uspjeh.

Također, liječnik zadužen za duboko poznavanje korona virusa neophodan je za donošenje odluka na događajima u vrijeme pandemije. Europska taekwondo federacija želi zahvaliti OC-u, a posebno Tamari Pradegan i Miroslavu Brežanu na izvanrednom radu i predanosti uspjehu ovog događaja.’

Uz pismo zahvale predsjednika Sagalosa, Europska taekwondo federacija u objavi je potvrdila da će se protokol natjecanja provedenog u Zagrebu koristiti kao ogledni model u budućim natjecanjima Europske taekwondo federacije dok god traje pandemija

Odgovori

Back to top button