Taekwondo

Doris Pole: Velika mi je želja povezati dvije medalje na dva velika natjecanja

Hrvatska taekwondo reprezentacija će od 8. do 11. travnja nastupiti na Europskom prvenstvu u Sofiji. To je prvo veliko natjecanje otkad je pandemija koronavirusa paralizirala svijet, a samim time i sport. U više od godinu dana održala su se tek dva G1 turnira te europsko prvenstvo u olimpijskim kategorijama, no tamo su pravo nastupa imali samo osvajači odličja s President cupa 2020. godine tako da slobodno možemo reći da je ovo prvi službeni nastup za hrvatski taekwondo još od kraja 2019. godine.

Natjecanje će se u glavnom gradu Bugarske održati u hotelu Millennium uz izravni prijenos na YouTube kanalu CroRing.

Nekad se prije velikih smotri u staru očekivalo nekoliko medalja na povratku kući, međutim koronavirus je promiješao karte i može se slobodno reći da prvi put taekwondo reprezentacija putuje u nepoznato. Točnije, za početak će biti sretni oni koji uopće doputuju u Bugarsku jer će to značiti da su prošli prvu, najtežu, prepreku, a to je negativan test.

Kako se novi soj počeo ubrzano širit među mladima tako pošteđeni nisu ostali niti taekwondo reprezentativci među kojima je šest sportaša koji su bolest preboljeli u posljednjih 20-ak dana i svih šest su kvalitetom bili među potencijalnim osvajačima medalja, redom evidentni olimpijski kandidati, potencijalni olimpijski kandidati te osvajači svjetskih i europskih medalja.

Dio njih je propustio deset dana završnih priprema u Makarskoj zbog pozitivnog testa, a dio ih je bio u izolaciji tako da nitko još niti ne zna jeli virus ostavio posljedice na formi i plućima i u kolikoj mjeri.

Da stvar bude gora, Bugarska je postrožila mjere ulaska u svoju zemlju i svaki sportaš s „lažno pozitivnim“ testom iako je već prebolio koronu prije dva tjedna neće imati pravo ulaska u Bugarsku i samim time će ostati bez nastupa na europskom prvenstvu iako više nije u izolaciji niti je zarazan prema mišljenju svjetske zdravstvene organizacije.

S obzirom na činjenicu da su sportaši zaključani u hotelu i da nitko ne smije na borilište osim trenera, sportaša i sudaca Hrvatski taekwondo savez je odlučio putovati u više grupa, ovisno koji dan koja kategorija nastupa. U posljednjoj grupi put Sofije kreće članica Dubrave Doris Pole koju tek danas očekuje testiranje.

– Bilo je teško trenirati posljednjih godinu dana, a da istovremeno ne znaš koliko dugo će pandemija trajati, kada ćeš se opet moći vratiti borbama i natjecanjima – započela je Pole i nastavila:

– Trudila sam se maksimalno fokusirati na treninge, iskoristiti vrijeme pandemije za popraviti neke stvari na tehnici i taktici u kojima sam mogla napredovati i vjerujem da sam dosta napredovala u tih godinu dana otkad je virus prisutan oko nas. Vjerovala sam da ovo neće trajati zauvijek i da jednom mora doći trenutak kad ću se vratiti na tatami i evo napokon je stigao.

Doris je na svjetskom prvenstvu u Manchesteru 2019. osvojila brončano odličje i velika želja je uspjeh ponoviti i na europskom.

– Fizički sam spremna, radila sam odlično cijelu godinu i završni val priprema u Makarskoj je prošao bez ozljeda što je bilo najbitnije. Velika mi je želja povezati dvije medalje na dva velika natjecanja i nadam se dobrom, ako ne i najboljem. Samo da još dobijem taj test i da mogu krenut negativna na put s pozitivnom energijom – rekla je Doris Pole.

Dodajmo da je europsko prvenstvo nadoknada iz 2020. godine i da je u prvom terminu trebalo biti održano u Hrvatskoj u Zagrebu. Ova godina je godina velikih izazova za hrvatski taekwondo jer su u srpnju olimpijske igre, a krajem godine svjetsko prvenstvo. Godina izazova i plesa između pozitivnih i negativnih rezultata i nadamo se poneke medalje…

Prvog dana prvenstva na tatami izlaze Lena Stojković do 46 kg, Kristina Tomić do 49 kg, Luka Turkalj do 54 i Marko Lipovac do 58 kilograma.

Natjecanje na Europskom seniorskom prvenstvu pratite putem YouTube kanala CroRing.

Odgovori

Back to top button