Ostalo

Hrvatski sportaši krenuli na Igre u Tokio, među prvima otišli taekwondoaši, judašice…

Povodom odlaska prve velike skupine sportašica i sportaša na Olimpijske igre u Tokio, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) tradicionalno je priredio svečani ispraćaj olimpijaca i onih koji će to postati na ovim Igrama. Svečanost je održana u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin, upravo onoj u kojoj na kraju svake godine HOO proglašava i nagrađuje sportske junake i zaslužnike iz proteklih 365 dana, piše na službenoj stranici HJS-a.

Među sportašicama i sportašima putnicima za Tokio koji su otputovali 12. srpnja, bili su predstavnici i predstavnice četiri sporta: Damir Martin, Valent i Martin Sinković (veslanje), Šime i Mihovil Fantela te Elena Vorobeva (jedrenje), Barbara Matić, Karla Prodan i Ivana Maranić (judo), Toni Kanaet, Matea Jelić, Ivan Šapina, Kristina Tomić (taekwondo).

Nazočili su i drugi olimpijci, koji putuju idućih dana, poput karataša Ivana Kvesića ili strijelaca Josipa Glasnovića i Petra Gorše. S njima u društvu bili su i njihovi treneri te članovi Misije HOO-a. U jutarnjim satima za Tokio su otputovali jedriličar Tonči Stipanović i trener Jozo Jakelić.

U ulozi domaćina bio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša koji je u pozdravnoj riječi ustvrdio:

– Ipak će biti Olimpijske igre, neobične i izazovne, ali prošli smo i gore stvari pa ćemo se i sada snaći. Budite spremni na drugačije Igre, bez druženja i gledatelja na tribinama, bez doticaja s medijima kako je bilo na prethodnima. Uživajte u Igrama kakve jesu, one su produkt vremena u kojem živimo.

Šef Misije HOO-a u Tokiju Damir Šegota iznova je konstatirao da će nas u Tokiju predstavljati 59 sportašica i sportaša u 16 sportova (plus dva zamjenska – u vaterpolu i stolnom tenisu). Glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec u kratkom je dokumentarcu predstavio sve naše olimpijske kandidate.

U posebnim prilozima iz serijala “kulturnih izazova” moglo se vidjeti kako Snježana Pejčić i Marin Čilić rade sushi, Tin Srbić i Ana Đerek spravljaju čaj na tradicionalni japanski način te kako braća Sinković izrađuju origami.

Potom su u optimističnom tonu govorili redom Damir Martin, Ivan Kvesić, Barbara Matić i Toni Kanaet. Svi su ustvrdili dobru pripremljenost za OI. Dok je Barbara Matić istaknula ponos zbog “povratka juda kući”, za velika očekivanja najhrabriji je bio Kanaet, kazavši da svih četvero predstavnika taekwondoa očekuje medalje u Tokiju. I braća Fantela izrazila su optimizam za olimpijsko odličje, uz napomenu da od dvadesetak posada – na postolje računa barem njih šest.

U istom tonu nastavila je i japanska veleposlanica u Hrvatskoj, Nj. E. Misako Kaji, koja je prigodom obilježavanja 100 dana do Tokija s promocijom olimpijske kolekcije optimistično najavila da će Hrvatska u Tokiju ostvariti novi rekord po broju osvojenih odličja – čak 15. Ostala je dosljedna u tom optimizmu te je sada na hrvatskom jeziku poručila:

– Navijat ću za vas ovdje iz Zagreba i radujem se što ću vas dočekati s puno osvojenih medalja.

Ministrica sporta i turizma Nikolina Brnjac poželjela je olimpijcima puno uspjeha i sreće te da ponajprije ostvare vlastite ambicije i želje, za što su se pripremali u nimalo laganim okolnostima.

Na kraju druženja još jedna tradicionalna gesta. Nakon što je ambasadorica HOO-ove kampanje “Prema suncu”, brončana sa SP-a u taekwondou Kristina Tomić pročitala Deklaraciju o fair playu, po završetku svečanosti potpisali su je svi nazočni sportaši i sportašice.

Odgovori

Back to top button