MMA

Dana White ističe kako su boksači precijenjeni, a njihovi honorari veliki: Tako se ne vodi biznis

Šef najveće svjetske MMA organizacije Dana White često je na meti kritika kako su plaće UFC-ovih boraca premale.

Prvak teške kategorije Francis Ngannou još nije potpisao novi ugovor s UFC-om, jer jedan od uvjeta produljenja suradnje je veći honorar.

Poznati youtuber Jake Paul, koji s vremena na vrijeme zna u medijima ispaliti otrovne strelice prema prvom čovjeku UFC-a, te ponavlja kako promocija podcjenjuje svoje borce zbog plaća koje su premale u odnosu na primanja koja dobiju boksači.

Prvenstveno se tu misli na prvake koji u UFC-u rijetko mogu navući milijun, dok je recimo Tyson Fury za pobjedu protiv Dilliana Whyte dobio više od 30 milijuna dolara.

– Svi žele više novca, a veliki problem u boksu je što su svi borci preplaćeni. Svaki put kada se organizira meč, prvo o čemu se razgovara je novac. Pokušat će izvući što više novca, a zatim sve napuštaju – kaže Dana White i dodaje:

– A onda nestanu i nema ih sljedeće tri godine. Boksači su precijenjeni. Sport tako ne može ići naprijed. Takvim razmišljanjem je nemoguće imati 750 boraca pod ugovorom, zarađivati i hraniti njihove obitelji iz godine u godinu. To tako ne funkcionira, trebate znati voditi biznis.

Činjenica je kako UFC-ovi borci dobivaju 20 posto godišnje zarade dok se natjecateljima u nekim drugim sportovima dijeli 50 posto od prihoda koji se zaradi tijekom sezone.

– Imamo svoj poslovni model po kojem prvaci dijele i zaradu od PPV-a. Ako ste zvijezda priredbe ili će vaš nastup privući pažnju gledatelja, dobit ćete vaš dio od prodaje PPV-a. Sve ovisi o pojedincu što je u stanju napraviti. A neki se samo ušetaju i traže 30 milijuna dolara. Svi bi mi željeli taj novac – rekao je Dana White i nastavio:

– To nije timski sport i svatko se bori za sebe. Znam kako neki razmišljaju: ‘Ja sam najveća zvijezda, nokautirao sam 30 boraca, učinio sam ovo ili ono, i želim više novca. Nitko drugi mi nije važan, pa ni šef koji upravlja tim poslom. Samo sam ja bitan’.

Odgovori

Back to top button