Karate

Žetva medalja hrvatskih karataša na Svjetskom kupu za mlade u Poreču

Poreč je ovoga ljeta top karate destinacija za sve uzraste iz cijeloga svijeta. Nakon održanog Europskog seniorskog prvenstva krajem svibnja te trodnevnog trening kampa za djecu, sada smo imali prilike gledati i Svjetski kup za mlade U12 i U21 godinu, a na rasporedu je još i Karate 1 Liga za mlade.

Gotovo 450 natjecatelja pokazalo je svoje karate vještine u Sportskoj dvorani Žatika u sklopu Svjetskog kupa za mlade, uključujući i 60-ak hrvatskih predstavnika. Nakon cjelodnevnih borbi, podijeljenih po uzrastima i kategorijama, domaći karatisti mogu se pohvaliti mnogobrojnim odličjima.

Prvi su na tatami izašli oni najmlađi do 12 godina. Bolja od svih svojih vršnjaka bila je Paula Panić (-40kg), koja je osvojila zlatnu medalju. Tino Panić i Tino Turković zajedno su se popeli na postolje u kategoriji -35kg, prvi kao osvajač srebrne, a drugi brončane medalje. Brončani je bio i Petar Slukić u kategoriji +45kg.

Nakon najmlađih uslijedilo je U16 i U21 natjecanje u para-karateu, a gledali smo inspirativne izvedbe kroz tri kategorije – intelektualne poteškoće, korisnici invalidskih kolica te slijepi/slabovidni. Predstavnici Hrvatske osvojili su medalje u gotovo svim kategorijama, a ovo su njihovi rezultati:

Kategorija intelektualne poteškoće U16:
Leticija Ivanac
Stipe Barić (CRO)
Tin Marjanović (CRO)

Kategorija korisnici invalidskih kolica U16:
Antonio Šaršanski (CRO)
Mateo Svetić (CRO)

Kategorija slijepi i slabovidni U21:
Arsen Tomasovic (CRO)

Kategorija intelektualne poteškoće U21:
Toma Matijević (CRO)
Roko Boduljak (CRO)

Glavni dio Svjetskog kupa za mlade bilo je ustvari natjecanje uzrasta do 21 godine, a svi natjecatelji, uključujući domaće predstavnike, pokazali su izvanredne nastupe dostojne budućih svjetskih seniorskih zvijezda.

Čak pet medalja završilo je na vratu hrvatskih karateka – zlata Lee Vukoje i Aleksandra Kalabića, srebra Laure Fucik i Sadee Bećirović te bronca Petre Nuić.

U kategoriji do 61 kg čak su se dvije hrvatske predstavnice penjale na postolje. Nositeljica brončane medalje s posljednjeg U21 Europskog prvenstva u Budimpešti 2020. Petra Nuić, odradila je odličan i atraktivan turnir u Poreču. U prvoj borbi svladala je Topalović (AUT), zatim Zimnikovalovu (SVK) s 8:3 te Ukrajinku Vashchyshyn s 6:4. Prava je šteta da se u polufinalu susrela s kolegicom Laurom Fucik, koja ju je tu i zaustavila s 7:6. Petra je kasnije u repasažu pobijedila Talijanku Mancinelli za brončanu medalju.

S druge strane i Laurin put bio je više nego uvjerljiv. Prvo je svladala Španjolku Nairu s 11:3, zatim Ukrajinku Oksanu s 3:2, Talijanku Syriju s 5:2, u polufinalu sunarodnjakinju Petru, da bi u finalnoj borbi ostala bez snage te Ukrajinka Sholokhova odnosi zlato.

Da Hrvatska osvoji zlato pobrinula se Lea Vukoja u kategoriji -68kg. Nakon što je prije točno mjesec dana osvojila timsku brončanu medalju na Europskom seniorskom prvenstvu, Lea je ponovno potvrdila odličnu formu te bez poteškoća svladala Šveđanku Nilsson, Slovakinju Krivdovu i Talijanku Rampazo. Zanimljivo je kako joj niti jedna od protivnica nije zadala niti boda (4:0, 4:0, 2:0). Lea se zlatom okitila bez finalne borbe, budući da je protivnica Saelid iz Norveške morala odustati zbog ozljede.

Malo je nedostajalo da Hrvatska dobije još jedno zlato u kategoriji +68kg. Sadea Bećirović uvjerljivo je krenula protiv Talijanke Ulivi (4:0), nastavila protiv Ukrajinke Osadchuk (2:1), da bi je u finalu svladala protivnica Krešić iz BIH, rezultatom 3:2. Boromisa Ivana bila je na korak do medalje te osvojila peto mjesto u istoj kategoriji, pobijedivši u repasažu Švicarku Shomshanok, ali je u nastavku Čehinja Sachova bila jača 11:2 te odnosi broncu.

Nešto slabije nastupe imali su muški reprezentativci na Svjetskom kupu, a jedinu medalju i to zlatnu, osvojio je Aleksandar Kalabić u kategoriji +84kg. S 4:0 svladao je talijanskog predstavnika Lucassia, sudačkom odlukom prošao protivnika iz Kosova Shaqirija, s velikih 9:0 Glamoca iz Bosne i Hercegovine, da bi još jednom sudačkom odlukom osvojio polufinalnu borbu protiv Ukrajinca Lipkovskiyeg. U finalnoj borbi dočekao ga je još jedan predstavnik Ukrajine – Chernov, no Aleksandar je bio prejak i pobijedio s velikih 5:0.

Bitno je još spomenuti i dobar rezultat Renata Rešetara, koji je u kategoriji -84kg bio na korak do medalje te osvojio 5. mjesto.

Svjetski kup za mlade bio je samo uvertira još većeg, rekordnog događaja, a to je Karate 1 Liga za mlade, gdje se natječe 1600 karatista iz 50 svjetskih država. Poreč je drugi po redu organizator Lige za ovu godinu, nakon Cipra, a mlade karatiste još očekuju dva ovakva skupa tijekom ljeta, jedno u Istanbulu i jedno u Veneciji.

Odgovori

Back to top button