Karate

Ivan Kvesić izborio Olimpijske igre u Tokiju

Hrvatski reprezentativac Ivan Kvesić borit će se za broncu na 56. Europskom prvenstvu u karateu koje se do nedjelje održava u Poreču. A naš je karataš zahvaljujući plasmanu Turčina Uğura Aktaşa izborio i nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ivan Kvesić i Uğur Aktaş borili su se u polufinalu, a Turčin je bio za nijansu bolji suparnik te je pobijedio s 3-2.

Ivan je u prvom kolu poluteške kategorije bio slobodan, a potom je pobijedio Danca Jonasa Friis-Pedersena i Francuza Farouka Abdesselema, u oba susreta završila s 3-0. Hrvatski reprezentativac je u četvrtfinalu nadjačao Nizozemca Briana Timermmansa sudačkim preglasavanjem s 5-0.

Kvesićev plasman na Igre ovisio je o Uğuru Aktaşu. Naime, turski karataš morao se naći među sedam najboljih na EP-u. No nakon plasmanom u polufinale, Ivanu je pao veliki teret s leđa te je mogao nešto opuštenije ući u borbu protiv Aktaşa.

Turčin je bio uvjerljiv u svom dijelu ždrijeba i na kraju je izborio finale.

Europsko prvenstvo u karateu, Poreč 2021. Foto: Matija Juranović

Anđelo Kvesić svoj nastup teške kategorije završio je u četvrtfinalu u četvrtfinalu zbog dvojbenih sudačkih odluka.

Kvesić je u prvom kolu pobijedio Predraga Smolovića nakon što je Crnogorac diskvalificiran zbog četvrte kazne. U drugoj borbi je bio bolji od Bjelorusa Alekseja Vodčica s 2-0, a onda je u četvrtfinalu izgubio od Grka Georgiosa Tzanosa s 3:1.

Naš karataš je vodio s 1-0, ali je dvadesetak sekundi prije kraja primio udarac nogom u glavu i na kraju izgubio dvoboj.

To je bila sporna situacija, kao i jedna odluka za moguće izjednačenje, no suci nisu priznali žalbu.

U kategoriji do 68 kilograma Sadea Bećirović je propustila izboriti polufinale. Nakon što je pobijedila Armenku Anitu Makjan s 4-0, Sadea je izgubila protiv Mađarice Evelin Hollo sudačkim preglasavanjem s 3-2. Tijekom borbe obje su karatašice bile na rubu diskvalifikacije.

Svjetska prvakinja za uzrast do 21 godine Lucija Lesjak je u 1. kolu teške kategorije izgubila protiv Dragane Konjević s 4-9. Crnogorka nije ušla u finale pa je Lucija izgubila priliku za nastup u repasažu.

Europsko prvenstvo u karateu, Poreč 2021. Foto: Matija Juranović

Odgovori

Back to top button