Karate

Hrvatska je domaćin najboljim europskim karatašima, u Poreč stižu natjecatelji iz 48 zemalja

Hrvatska će od 19. do 23. svibnja biti domaćin seniorskog Europskog prvenstva u karate i para-karateu. U Poreč stižu natjecatelji iz 48 nacionalnih saveza, a dosad je akreditirano 1200 osoba. Natjecanje će se održati bez gledatelja i u specifičnim pandemijskim uvjetima, a svoja su nadanja i očekivanja od nastupa istaknuli i naši karataši.

Ivan Kvesić ima velika očekivanja na prvenstvu, te se nada plasmanu na Olimpijske igre. No njegov put u Tokio više ne ovisi o njemu.

– Moj glavni cilj je ulazak u finale prvi dan, a mislim da je to i realno, ako sve budem odradio na maksimumu svojih mogućnosti. Mi smo kroz tri godine sakupljali bodove za Olimpijske igre i situacija je takva da ja svojim nastupom više ništa ne mogu promijeniti – kazao je Ivan Kvesić i dodao:

– Čekamo turskog predstavnika koji mora biti među prvih sedam na Europskom prvenstvu, a trenutačno je prvi na svjetskoj i europskoj razini. U sportu nikad ne možemo znati, ali osobno se nadam da će u Poreču on biti među sedam, a ja prvi.

Ivan Kvesić. Foto: Laura Zorko

Pristup sportskoj dvorani Žatika u Poreču, u kojoj će se održati natjecanje ograničen je samo za akreditirane osobe, koje su prije dolaska na natjecanje dužne predočiti negativan PCR test.

Veliki sportski događaj u Hrvatskoj može se pratiti putem internetskog prijenosa uživo na YouTube kanalu Svjetske karate federacije, a u Hrvatskoj i putem malih ekrana.

– Smatram da smo se, u odnosu na ovaj zanimljiv period i ove uvjete koje nam je pandemija uzrokovala, dobro pripremili i napravili sve što smo mogli. Nažalost, nismo imali mnogo natjecanja gdje bismo mogli provjeriti našu trenutačnu spremnost – kazala je Ana Lenard i nastavila:

– Vjerujem u naš tim i u našu cijelu reprezentaciju. Mislim da ćemo se pokazati i braniti naše boje najbolje što znamo. Nećemo razočarati, dat ćemo sve od sebe, vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno za uspjeh.

Ana Lenard. Foto: Hrvatski karate savez

Ovo je velika godina za karate, koji je prvi puta na programu Olimpijskih igara, tako da ne čudi da na prvenstvu u Poreču nastupaju najveća imena ovog sporta poput Rafaela Aghayeva i Irine Zaretske iz Azerbajdžana, Grkinje Eleni Chatzilladou, Jonathana Horna iz Njemačke, Aktasa Ugurla iz Turske, kao i domaćih uzdanica.

– Nadam se da ćemo ove godine ponoviti neko odličje sa svjetske smotre. Imam visoka očekivanja, jer sam na posljednjem Europskom prvenstvu bio brončani. Ove godine se nadam zlatu. Dobro smo se pripremili, vjerujem da će stvarno biti dobro – domaćini smo – kaže Anđelko Kvesić i dodaje:

– Žao mi je što neće biti publike na tribinama, korona nas je sve zeznula, jer mislim da bi to bio pravi spektakl, navijanje i atmosfera. Pokušat ćemo dati sve od sebe i izvući ono najbolje.

Domaćin ovog natjecanja je trebao biti švedski grad Göteborg, ali nakon njihovog iznenadnog odustajanja krajem 2020., za novog su domaćina izabrani Poreč i Hrvatska.

Organizacijski odbor 56. Europskog seniorskog prvenstva u karateu odradio je u šest mjeseci ono što druge, financijski znatno snažnije federacije, odrađuju dvije godine

Inače, europska prvenstva u karateu nisu se održavala od Guadalajare 2019. godine (prošlogodišnje je izdanje u Bakuu također otkazano zbog pandemije) pa je održavanje ovog natjecanja u premijernoj olimpijskoj godini, bilo od neizmjerne važnosti za karate sport.

– Ovo je najvažniji događaj Europske karate federacije, a s obzirom na to da se radi o i kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, on je i u službenom kalendaru Svjetske karate federacije. Europska federacija je krajem listopada počela tražiti sposobnog organizatora nakon iznenadnog odustajanja Švedske, javilo se šesnaest saveza, ali zahvaljujući dobroj suradnji, suglasnostima i podršci s našim lokalnim i nacionalnim partnerima, Izvršni odbor EKF-a, jednoglasno je odlučio da domaćin bude Hrvatska – poručio je predsjednik Hrvatskog karate saveza Davor Cipek i dodao:

– Želim zahvaliti najužem timu organizacijskog odbora 56. Europskog seniorskog prvenstva u karateu, što su u šest mjeseci odradili ono što druge, financijski znatno snažnije federacije, odrađuju dvije godine.

Popis hrvatskih reprezentativaca na seniorskom EP-u u Poreču:

Natjecateljice, borbe:

do 50 kg: Jelena Pehar
do 55 kg: Alessandra Hassani
do 61 kg: Ana Lenard
do 68 kg: Sadea Bećirović
iznad 68 kg: Lucija Lesjak

Kate – pojedinačno:

Sara Malčec

Kate – ekipno:

Lucija Gečević
Ivana Raguž
Nika Jukić

Ekipno – borbe:

Ana Lenard
Lucija Lesjak
Mia Greta Zorko
Lea Vukoja

Natjecatelji, borbe:

do 60 kg: Dino Povrženić
do 67 kg: Boran Berak
do 75 kg: Enes Garibović
do 84 kg: Ivan Kvesić
iznad 84 kg: Anđelo Kvesić

Kate – pojedinačno:

Matija Relić

Kate – ekipno

Ivan Ermenc
Nikola Solomun
Moreno Emanuelle Pintar

Momčadski – borbe:

Ivan Kvesić
Anđelo Kvesić
Enes Garibović
Ivan Martinac
Ante Mrvičić
Karlo Raguž

Para – karate

Danijela Topić
Toma Matijević
Roko Boduljak
Miroslav Rakić

Odgovori

Back to top button