Karate

Davor Cipek: Lani smo proslavili 50 godina postojanja HKS-a i ovo nam je najbolja čestitka

Vrlo su rijetki hrvatski sportski djelatnici koji u svojim europskim federacijama obavljaju najviše operativne dužnosti, a od jučer je na tom kratkom popisu jedan Hrvat više. Naime, Branku Lovriću, glavnom tajniku Europskog kajak-kanu saveza i Hrvoju Lindiju, sportskom direktoru Europskog džudo saveza, u srijedu se pridružio i Davor Cipek, novoimenovani glavni tajnik Europskog karate saveza.

Nakon što je večer prije izabran u Izvršni odbor EKF-a, i to na prijedlog predsjednika Antonija Espinosa, ovom Samoborcu u srijedu je dodijeljena i glavna operativna uloga i to gotovo jednoglasno.

– Ponosan sam ne radi sebe nego radi Hrvatskog karate saveza (HKS) u kojem radim od 2001. Lani smo proslavili 50 godina postojanja HKS-a i ovo nam je najbolja čestitka. Još da netko od naših sportaša osvoji odličje, onda bismo zaokružili ovu priču – kazao je Davor Cipek u razgovoru za Večernji list.

Velika je to čast, ali i odgovornost pa Cipek kaže:

– Europski karate savez ima 52 članice i srce je Svjetskog karate saveza koji danas ima 202 članica na pet kontinenata. EKF je motor WKF-a, a biti drugi čovjek EKF-a odnosno prvi operativac vrlo je odgovorna stvar i iz te perspektive se nadam da će s ovim i HKS dobiti dodatno na snazi.

Je li u ovoj odluci Izvršnog odbora EKF-a ikakvu ulogu odigralo to što je HKS spremno preuzeo domaćinstvo ovog EP-a od odustale Švedske?

– Mi se organizacije ovog Prvenstva nismo prihvatili radi moje kandidature već da bismo našim sportašima omogućili nastup na domaćem tatamiju. Mogli smo mi taj isti tatami posuti zlatnim prahom, to ne bi bilo dovoljno bez moga dosadašnjeg rada u EKF-u. A ja sam 2019. godine bio tehnički delegat na Europskim igrama u Minsku na kojima je turnir u karateu proglašen za jedan od najbolje organiziranih.

Na neki način, Cipek se laća posla kojeg je već radio. Naime, od 2013. do 2018. Davor je bio i desna (i lijeva) ruka tadašnjeg glavnog tajnika EKF-a Stjepana Čelana kojeg više nema niti na mapi. Naime, on se morao povući sa svih dužnosti u sportu jer se protiv njega u Hrvatskoj vodi ozbiljan sudski proces.

– U predstavljanju Hrvatske u međunarodnim vodama, moj prethodnik i ja smo vrlo kvalitetno surađivali. Zajedno smo radili dobar posao za HKS ali i za EKF. To je dosta dobro klapalo, no ta je priča sada iza nas.

Cipek i Čelan više ne surađuju. Štoviše, više niti ne komuniciraju.

– Nas dvojica smo se razišli na žalostan način, a njegov sudski slučaj ne mogu komentirati jer on ne pripada sportu.

Sportu ne pripada niti on što je Cipek proživljavao, i još proživljava, nakon što je naslijedio Čelana na mjestu prvog čovjeka hrvatskog karatea.

– Stalno nam šalju neke prijave, sportsku inspekciju, dopise prema drugim institucijama a i šire svakojake laži poput onih da nam se na pripremama reprezentacija drogira i da ja to zataškavam. Pa zamislite vi to molim vas.

A teško nam je zamisliti i sljedeće:

– Nalazio sam prijeteće poruke na svom automobilu ispred kuće, zatim su nam bušili gume na službenim vozilima, a bilo je i uznemiravanja putem prijetećih telefonskih poziva i SMS poruka. Jedan mi je gospodin preko telefona, očito u afektu, poručio da će mi se napiti krvi pa samo ga otišao prijaviti na policiju. Ako i nije mislio ozbiljno, tako je zvučalo i ja sam to morao prijaviti.

U razgovoru vođenom prije ovog porečkog Prvenstva Europe, Cipek nam je kazao da mu je sve to bilo i najavljeno.

– Prije izvanredne Izborne Skupštine na automobilu sam našao poruku da bi bilo dobro da bitno ne mijenjamo sastav Izvršnog odbora, no ja sam odlučio ispoštovati volju većine i uvažavati hrvatske regije. Nisam htio nametati svoje suradnike samo svojoj voljom i od tada imamo stalnih problema što mi je bilo i najavljeno.

A kada vam se takve stvari događaju onda i obitelj, itekako, trpi. I zato je posve razumljivo što je Cipek, nakon što je imenovan na visoku dužnost, ponajprije zahvalio obitelji.

– Sretan sam što posljednjih 17 godina živim uz osobu kao što je moja supruga Melita, djevojački Juratek. Ona je bivša klizačica, ali i glavna tajnica Hrvatskog klizačkog saveza i dugogodišnja direktorica Zlatne piruete s kojom razmjenjujem iskustva u vođenju sportskih sustava. Klinci su nam oboje trenirali karate, no 10-godišnji Juraj Grga sada je u plivanju, a Klara je umjetnička duša. S obzirom na moje prisustvo u hrvatskom karateu nisam insistirao da ostanu u tom sportu već sam preferirao da se bave sportovima u kojima se uspješnost mjeri štopericom i metrom – kazao je Davor Cipek.

Odgovori

Back to top button