Judo

Zlatna Barbara: Cijeli sam život sanjala svjetsku titulu, ali ne želim stati samo na njoj

Svjetskoj prvakinju u judu Barbari Matić priređen veliki doček u Zagrebu i na njezinim Pujankama u Splitu. To je prva hrvatska svjetska seniorska medalja u judu. Barbara je imala nekoliko dana za slavlje, a sada se okreće Olimpijskim igrama u Tokiju.

Osvajačica zlatne medalje na SP-u u Budimpešti počinje pripreme za najveću sportsku smotru, a na konferenciji za medije u splitskom hotelu Radisson istaknula je kako na Igrama visoke ambicije.

– Glas mi je promukao. Navijali smo u Budimpešti za kolege, a onda se slavlje nastavilo u Zagrebu i Splitu. U Zagrebu me doček baš ugodno iznenadio, a u Splitu nisam očekivala da će biti tako velik doček, za pamćenje – kazala je Barbara, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je osvojila zlato u Mađarskoj, na olimpijskom će turniru biti četvrta ili peta nositeljica, što je dobra vijest uoči ždrijeba.

– Cijeli sam život sanjala svjetsku titulu, ali ne želim stati na njoj. Želim dalje osvajati velike medalje. Što ću napraviti u Tokiju ovisi o ždrijebu i sreći, trebaju se neke stvari poklopiti jer judo je takav sport. Lijepo je dobivati poruke podrške i znam da su dobronamjerne, ali isključit ću mobitel za vrijeme priprema. Moram se usredotočiti na pripreme. Pričat ćemo nakon Tokija! – istaknula je Barbara Matić.

Njezinu reprezentativnu kolegicu Karlu Prodan je na SP-u kategoriji do 78 kg u drugom kolu zaustavila bivša svjetska prvakinja Francuskinja Madeleine Malonge. I Karla je puna optimizma uoči Tokija.

– Zadovoljna sam nastupom. Možda sam čak i trebala pobijediti, ali nema veze. Uzvratit ću joj u Tokiju! Baš mi je mama prije par dana poslala stari novinski članak iz 2015. kad sam bila kadetska prvakinja svijeta i rekla da su moje želje u Tokiju. Evo, to se i ostvarilo – rekla je Karla Prodan.

Osvrnula se Karla i na Barbarino zlato.

– Znaju svi da sam glavna i da je moj glas s tribina najjači, tako je bilo i ovaj put. Žao mi je što nisam mogla gledati finale jer sam imala vaganje, ali sam dotrčala Barbari u zagrljaj čim sam mogla. Bilo je puno suza i slavlja. Presretna sam i ponosna što mi je prijateljica – dodala je Karla Prodan.

Trener i izbornik Vladimir Preradović je dvadeset godina gradio ovaj rezultat s Barbarom.

– Ispunjen sam ponosom. Ovo je san svakog sportaša i trenera. Kao jučer se sjećam naših početaka i prvog turnira u Samoboru kad smo morali lomiti njezinog oca da je pusti. Tada je sve krenulo. Zlato jedno za drugim – prisjetio se Vladimir Preradović.

Prostor nekadašnjeg atomskog skloništa na Pujankama Preradović i cijeli klub odavno su prerasli.

– Rezultatima i kapacitetom djece prerasli smo trenutne uvjete koji su nemogući. Potrebna nam je adaptacija postojećeg prostora. Imamo za to planove. Roditelji zovu, pitaju radimo li preko ljeta, ali nemamo prostora nažalost – prisnažio je Vladimir Preradović, te iznio plan priprema za Olimpijske igre:

– Idemo malo u Poreč, pa smo kući i onda smo sedam dana opet u Poreču na kampu gdje se očekuje krema svjetskog juda. Pet dana se vraćamo doma i onda 12. srpnja letimo za Japan.

Odgovori

Back to top button