Judo

Zagreb je sljedeće godine domaćin Europskog prvenstva u judu

Glavni događaj Europske judo unije 2024. godine održat će se u Zagrebu. Predsjednik Europske judo unije (EJU) dr.sc, László Tóth i glavni tajnik Hrvatskog judo saveza te dopredsjednik EJU-a Hrvoje Lindi, potpisali su danas u Zagrebu ugovor o organizaciji Seniorskog Europskog prvenstva u judu 2024. godine, piše na službenoj stranici HJS-a.

Natjecanje će se održati u Areni Zagreb s pojedinačnim natjecanjima koja će se održati od 25. do 27. travnja 2024., a natjecanje mješovitih ekipa 28. travnja.

– Bit će to naš najvažniji događaj u 2024. i posljednji veliki kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu. Sretni smo što smo pronašli idealno mjesto u Zagrebu. Hrvatski judo savez ima veliko iskustvo u organizaciji velikih natjecanja. Nismo mogli napraviti bolji izbor – rekao je dr.sc. László Tóth.

Dr. Toth je u Zagreb stigao s hrvatskog juga gdje je u Dubrovniku vodio sjednicu Izvršnog odbora Europske judo unije a potom je boravio i na Hvaru.

– Bio sam dva dana na Hvaru i doživio vrlo ugodno iznenađenje. Na otoku s 12 tisuća ljudi ima preko 200 džudaša i to je fantastično. U Europi imamo 2,3 milijuna registriranih džudaša a po omjeru između broja stanovnika i broja džudaša Hrvatska je među tri vodeće.

U svojim natjecateljskim danima predsjednik Europske judo unije bio je dvaput prvak Mađarske i osvajač medalje na Univerzijadi u Kobeu 1985.

Govorio je dr. Toth još i o tome kako je europska džudaška zajednica koncentrirana na vrtićki sport, školski džudo ali i džudo za djecu s posebnim potrebama.

U ime domaćina, Hrvatskog judo saveza, govorio je glavni tajnik Hrvoje Lindi, ujedno i potpredsjednik Europskog judo saveza koji se zahvalio Vladi Republike Hrvatske, Hrvatskom olimpijskom odboru.

– Od 2005. godine, od kadetskog Europskog prvenstva u Zagrebu, radili smo na ovom trenutku da možemo organizirati događaj ovakvih razmjera. Izuzetno smo uzbuđeni – kazao je glavni tajnik HJS-a Hrvoje Lindi.

Dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić:

– Prije svega htjela bi se zahvaliti svima ovdje za stolom koji su omogućili uopće da se to Europsko prvenstvo održi u Zagrebu. Ja sada imam već malu tremu kada pričam o tome, mislim da će to biti dogodine jedan od jačih turnira, čak jači od svjetskog prvenstva jer je tri mjeseca pred Olimpijske igre, bit će tu cijela Europa bez Japana. Doma smo, svi ćemo priželjkivati čim bolji rezultat, ja već imam tri bronce ali nadam se čim sjajnijem odličju. Poseban je osjećaj boriti se pred svojom publikom na međunarodnom turniru.

Odgovori

Back to top button