Judo

Zagreb će 2024. biti domaćin Europskog prvenstva u judu

Hrvatska je dobila organizaciju Europskog seniorskog judo prvenstva 2024. godine u Zagrebu. To je najprestižniji judo događaj koji će se organizirati u Zagrebu, a održat će se neposredno prije Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu, piše na službenoj stranici HJS-a.

Od 2013. godine Hrvatski judo savez nalazi se na karti IJF World Judo Toura s uspješnom organizacijom IJF Grand Prix natjecanja u Zagrebu.

Uspješni domaćini Svjetskog juniorskog (U21) prvenstva, Europskog prvenstva u dobnim kategorijama U23, U21, U18, European Opena i brojnih Europskih kupova od 2006. godine nadalje.

– Prije nekoliko godina započeli smo s odličnim programom između Hrvatskog judo saveza (HJS) i Europske judo unije (EJU). HJS nije bio samo jedan od uspješnih organizatora u Europi, paralelno s tim počeli su postizati sve više rezultata. Hrvatska je u vrijeme pandemije bila jedina zemlja koja je počela organizirati judo natjecanja i svi iz Europe su jako zahvalni HJS-u na tome. Ove godine bio sam nominiran od strane predsjednika Međunarodne judo federacije (IJF) gospodina Mariusa L. Vizera da u njegovo ime dođem na IJF Grand Prix Zagreb i otvorim natjecanje. Povodom IJF GP Zagreb pozvan sam na sastanak kod predsjednika Vlade RH mr. sc. Andreja Plenkovića. Tijekom ovog susreta govorio sam o našem planu i našem snu, a to je da Hrvatska organizira krunski događaj Europske judo unije koji im do sada jedini nedostaje – rekao je predsjednikom Europske judo unije, Dr. Laszlo Toth.

Povratna informacija Vlade Republike Hrvatske bila je vrlo pozitivna. Nije bilo tako lako jer se nekoliko zemalja prijavilo za domaćinstvo istog događaja 2024.

To nije samo povijesni događaj, već je i najvažnije veliko sportsko događanje godine za sve europske zemlje jer će se održati prije Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Nedavno je Hrvatska imala povijesni finale – U 70 kg: Barbara Matić – Lara Cvjetko na Svjetskom prvenstvu u Taškentu.

Prošli tjedan u Hrvatskoj bio je uspješan na primanju kod premijera i njegovog tima.

–Dobili smo pozitivan odgovor da organiziramo prvenstvo u Hrvatskoj. Jako sam sretan što iduće godine imamo Europsko prvenstvo u Montpellieru (FRA), a 2024. se vraćamo u središnju Europu, u grad Zagreb. Ovo je za nas jako važno, jer prije svega poštovanje prema Hrvatskom judo savezu, drugo, prilika za hrvatske natjecatelje, nevjerojatno finale na Svjetskom prvenstvu je uzela Hrvatska stoga mislim da će ovo biti jako lijepa proslava rezultata za hrvatske sportaše – za kraj je dodao Predsjednik EJU-a Dr. Laszlo Toth.

– Izuzetna nam je čast organizirati Europsko seniorsko prvenstvo, koje je ujedno i najvažnije natjecanje u kalendaru Europske judo unije. Imamo izuzetno iskusan tim koji je spreman za još jedan u nizu velikih sportskih događanja koja promoviraju Hrvatsku kao sportsku naciju! – kazala je predsjednica HJS-a dr. sc. Sanda Čorak.

– Ovo nije došlo preko noći, na ovom projektu radili smo jako dugo, a sada će se napokon i ostvariti. Najbolji judaši i judašice starog kontinenta doći će u Zagreb baš prije OI. Aktualni olimpijski i svjetski prvaci, ali i oni koji će to tek u Parizu postati dolaze u Hrvatsku. Veselimo se spektaklu u zagrebačkoj Areni – rekao je dopredsjednik EJU-a i glavni tajnik HJS-a Hrvoje Lindi.

– Nema boljeg osjećaja nego se boriti pred domaćom publikom. Neopisivo sam sretna što će Europsko prvenstvo neposredno prije Pariza biti baš u Hrvatskoj. Bilo bi lijepo uzeti što sjajnije odličje pred našom publikom, stoga motivacije neće manjkati. Izuzetno sam sretna i ponosna, a sigurna sam da i svi naši reprezentativci jedva čekaju EP – rekla je dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić.

Uz osvojenu dvostruku svjetsku titulu Barbare Matić i srebra Lare Cvjetko ovo je dosad najveći događaj za hrvatski judo kad se radi o organizaciji velikih natjecanja i, izuzetno smo sretni što je isto i prepoznala Vlada Republike Hrvatske koja je dala podršku za organizaciju Europskog seniorskog judo prvenstva – Zagreb 2024, koja je ujedno i prošli tjedan usvojila ‘Zaključak o davanju podrške organizaciji Europskog seniorskog judo prvenstva – Zagreb 2024.’

Arena Zagreb će u travnju 2024. u pet dana ugostiti više od 400 najboljih judaša i judašica 51 države Europe.

Odgovori

Back to top button