Judo

Mađarska zaustavila Hrvatsku na putu do europske bronce

Posljednjeg dana Europskog judo prvenstva u Poreču, kadetska reprezentacija Hrvatske nastupila je na timskom natjecanju. Nakon pobjede protiv Grčke bolji su bili reprezentativci Azerbajdžana i Mađarske, piše na službenoj stranici HJS-a.

Timsko natjecanje izvlači najbolje od hrvatskih sportaša, a tako je i u judu. Velika želja da se Europsko prvenstvo za kadete završi s osvojenom medaljom dodatno je pojačalo intenzitet kojim su hrvatske judašice i judaši ulazili u borbe te nas dovelo na prag finalnog bloka.

Na početku dana, s uvjerljivih 4-1 pobijedili smo Grčku, reprezentaciju u kojoj ima i judoka porijeklom iz Gruzije, što samo govori o kvaliteti prvog protivnika. Na krilima glasnih navijača, uspjehe su upisali Laura Barišić (do 48 kg), Petar Mijić (do 60 kg), Marta Voraček (do 63 kg) i Bruno Rozga (do 81 kg).

Sljedeći uspjeh značio bi i plasman u polufinale, ali reprezentacija Azerbajdžana je od početka pokazala kako su, u ovom trenutku, korak ispred naših. Pokazuje to i ljestvica najuspješnijih država na ovom prvenstvu, na kojoj Azerbajdžan drži drugo mjesta, ispred jake Francuske. I to s tri zlata, jednim srebrom i četiri bronce. Dosta uvjerljivih 4-0 za odlazak Hrvatske u repasaž i dvoboj s Mađarskom.

Kako je Azerbajdžan krenuo protiv nas, tako su hrvatske judoke krenule protiv Mađarske. Nika Slaček (do 63 kg) je nakon velikog truda u “golden scoreu” pobijedila Botzheim, da bi Ivan Brnada (do 81 kg) krasnim ipponom “riješio” europskog viceprvaka Adama Majora. Nadovezala se i Marćelina Vranješ (preko 63 kg) dominantnom pobjedom, u samo 23 sekunde, protiv Perlaki i došli smo na pobjedu do plasmana u finalni blok.

Međutim, Mađari se nisu predavali, a Laura Barišić (do 48 kg), Petar Mijić (do 60 kg) i Marko Božić (preko 81 kg) nisu uspjeli dovršiti ukupnu pobjedu te je na 3-3 ždrijeb odlučivao o kategoriji koja će ponovnom borbom odlučiti ukupnog pobjednika. Veliki ekran je pokazao kategoriju do 48 kg, Laura Barišić je u “golden scoreu” dala sve od sebe, ali Veg je uspjela wazarijem donijeti Mađarskoj četvrti bod i prolaz u borbu za broncu.

– Koliko uzbuđenja i emocija! Nakon dvoboja s Mađarskom svi smo bili u suzama, ali i puni ponosa jer su ovi mladi judaši i judašice pokazali koliko napreduju. Postali su pravi tim i pokazali da smo na putu da i za 5-6 godina imamo ozbiljan juniorski, a zatim i seniorski tim. Idemo dalje, samo kvalitetnim treninzima i korištenjem odličnih uvjeta u Poreču i jako kvalitetnog rada Hrvatskog judo saveza, možemo i hoćemo napredovati – komentirao je Boško Rozga, izbornik hrvatske kadetske reprezentacije, nakon završetka nastupa hrvatskih predstavnika na ovogodišnjem Europskom prvenstvu za kadete u Poreču.

Hrvatska kadetska reprezentacija u judu. Foto: Tino Marić (HJS)

U subotu je nastupilo je šest hrvatskih predstavnika, a najbliže borbi za medalju došli su Marćelina Vranješ, preko 70 kilograma, te Bruno Rozga, do 81 kilograma.

Sara Šančić (do 70 kg) je izgubila od Litavke Navickaite, dok je bolje prošla Marćelina Vranješ, koja je slavila protiv druge Litavke Stasiulyte. Ulaskom u četvrtfinale, Vranješ je došla na korak do borbe za medalju.

Tražila je plasman u polufinale protiv Cancan, ali je Francuskinja iskoristila svoje prilike i ipponom prošla, a zatim završila u borbi za broncu. Nažalost, taj ishod nije pošao za rukom Vranješ, koja je u repasažu slavila protiv Simović iz BiH da bi ju u borbi za finalni blok svladala Ukrajinka Semčenko.

S puno energije ušli su i judaši u natjecanje. Bruno Rozga (do 81 kg) na je pobijedio Luksemburžanina Weltera, kao i Marko Božić (do 90 kg) Slovenca Razgoršeka te Goran Višnjić (do 90 kg) protiv Gruzijca Alapišvilija. U nastavku natjecanja sva trojica su upisali poraze, a Višnjić i Rozga su imali šanse kroz repasaž doći do bronce.

Višnjić je zapeo protiv Nijemca Dukowa, dok je Rozga bio blizu pobjede protiv Austrijanca Proella. U izjednačenoj borbi Proell se bolje snašao u “golden scoreu” i prošao dalje. Ivan Brnada (do 81 kg) je krenuo wazarijem protiv Kraaka, ali Nizozemac hvata ritam i na kraju prolazi dalje.

Dan ranije nastupilo je deset hrvatskih predstavnika, a najbliže borbi za medalju stigla je Ena Ninčević u kategoriji do 57 kilograma.

Odgovori

Back to top button