Judo

Lara Cvjetko šokirala svjetsku prvakinju Gahie, Karlu Prodan zaustavio COVID-19 test

Ako je postojao trenutak u kojem je bio prikladniji ‘Ljudi moji, pa je li to moguće?’ komentatorske legende Mladena Delića, od onog originalnog, poljudskog, onda se dogodio u subotu u Portugalu, piše na službenoj stranici Hrvatskog judo saveza.

Na tatami broj 2 lisabonske Altice Arene izašle su Lara Cvjetko, 19-godišnja hrvatska judašica i Marie Eve Gahie. Francuskinja je na Europskom prvenstvu prva nositeljica, a kako ne bi i bila, kada je prva na svjetskoj ranking ljestvici kategorije do 70 kg, svjetska prvakinja iz 2019., svjetska viceprvakinja iz 2018., osvajačica 14 Grand Prix/Grand Slam medalja… I možemo tako unedogled.

S druge strane joj je stajala hrvatska debitantica na ovoj razini seniorskih natjecanja. Međutim, Lara je europska prvakinja u konkurenciji mlađih seniora (do 23 godine), europska kadetska prvakinja iz 2017. i viceprvakinja iz 2018. I u subotu je pokazala kako sve to, ne da nije slučajno, već je samo nagovještaj što može u seniorkama.

Je li Gahie podcijenila Cvjetko nije niti bitno. Jedino je važan wazari, u «golden scoreu», kojim je Cvjetko šokirala i veliku Francuskinju i cijelu francusku reprezentaciju, a oduševila cijelu hrvatsku reprezentaciju, kao i svog trenera Ivana Tomašića, koji je pustio suze radosnice.

Do Gahie je Cvjetko svladala neugodnu Poljakinju Sobierajsku, koja je vodila wazarijem do 30 sekundi pred kraj. Nije se mlada Zagrepčanka predavala, dapače, izjednačila je wazarijem, a zatim u «golden scoreu» natjerala Poljakinju na treću kaznu.

U četvrtfinalu je išla na Ruskinju Taimazovu. Bila je to prava rovovska bitka u kojoj, kako je borba odmicala, Cvjetko je imala sve veću nadmoć. Na kraju je presudio wazari u «golden scoreu» za prolaz među četiri najbolje. Polufinalna suparnica je bila peta na svijetu, Nizozemka Van Dijke, koja je dobro proučila Larine snage te wazarijem na početku «golden scorea» rezervirala mjesto u finalu, a Cvjetko poslala u borbu za broncu.

Tamo je još jednom odlučio ‘golden score’. Portugalka Timo je «stara kost», 30-godišnja judašica koja je znala kako navesti hrvatsku judašicu na dvije kazne, a kada je Cvjetko dobila i treći shido, bilo je jasno kako bajku iz Portugala završava na petom mjestu.

Fenomenalan debi na najvećoj pozornici europskog juda zasigurno će Lari biti pravi poticaj za daljnji rad, a Barbara Matić je dobila pravu reprezentativnu kolegicu u svojoj kategoriji.

Uz Cvjetko, na lisabonski tatami su u subotu izašli i Iva Oberan (do 63 kg) i Dominik Družeta (do 81 kg). Mlada Dubrovčanka je u svom debitantskom nastupu na Europskom seniorskom prvenstvu pokazala kvalitetan judo. Svladala je Dankinju Olsen (ippon, tri kazne), a zatim protiv Ozdobe-Bach ponudila jednu šansu, koju je iskusnija Poljakinja iskoristila i wazarijem otišla dalje.

Družeta je išao na starog znanca, Rekviašvilija, Gruzijca koji nastupa pod zastavom Srbije. Još jednom je Puljanin bio bolji. Natjerao Rekviašvilija na dvije kazne, a zatim pet sekundi prije isteka četvrte minute pao na wazari i zastao u prvom kolu. Najvažnije je da ostane odlučan i mentalno jak te nastavi s kvalitetnim treninzima te će mu se svi loši i nesretniji ishodi, koje je doživio posljednjih mjeseci, zasigurno vratiti.

U nedjelju nastupaju, u kategoriji preko 78 kg, Helena Vuković i Ivana Maranić, dok su u kategoriji do 100 kg braća Kumrić, Zlatko i mlađi Marko. U kategoriji preko 100 kg nastupa Ivan Čović. Kvalifikacije počinju u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu, a finalni blok je u 17 sati, s prijenosom svih borbi na live.ijf.org.

Trebala je nastupiti i Karla Prodan (do 78 kg), dapače, trebala je i braniti europsku broncu iz Praga 2020. Međutim, COVID-19 testiranja su ju zaustavila. Za dolazak na EP je trebalo imati dva negativna testa. Prvi je dobila u utorak, a na drugom, u četvrtak je nalaz bio pozitivan.

Serološko testiranje je pokazalo prisustvo antitijela te je Hrvatski judo savez organizirao i treći test u petak, u 8 sati ujutro. Iako je savez konstantnim upitima i zamolbama prema Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije pokušao dobiti rezultat testa čim prije, pisani nalaz, negativan, stigao je tek u petak u 22 sata.

Kako prema propozicijama EP-a svi natjecatelji moraju doći u Lisabon minimalno dva dana prije dana kada se natječu, veliko je razočaranje, i za samu Karlu i za hrvatski judo, da Karla u nedjelju neće moći braniti europsku broncu.

Karla je najavila fokus na sljedeća natjecanja, a bilo bi dobro vidjeti, na organizacijskoj razini, kako smanjiti vrijeme čekanja na rezultate testova te osigurati da vrhunski sportaši mogu ispoštovati pravila natjecanja i u ovakvim situacijama.

Odgovori

Back to top button