Judo

Iva Oberan uoči Grand Prixa u Portugalu: Nadam se da ove sezone mogu još bolje

Portugal je ovog vikenda domaćin IJF Grand Prixa. Nova sezona nove sezona World Judo Toura počinje u Almadi, piše na službenoj stranici HJS-a.

Nakon uzbudljive 2022. sezone pune obrata, 2023. obećava da će biti barem jednako luda, ako ne i više. Olimpijske kvalifikacije su u punom jeku, bodovi na svjetskoj rang listi pljušte i sada svaki događaj na stazi može odrediti budućnost stotina sportaša.

Ako je trebao znak, broj sudionika angažiranih u Portugalu nije velik, vrlo je velik: 550 natjecatelja, koji predstavljaju 81 judo nacije!

Ovo najavljuje duge dane natjecanja. Svi ljubitelji juda već sada mogu planirati ranojutarnje buđenje, ako žele pratiti svog omiljenog judaša. Naravno i Hrvatska će imati svoje predstavnike na ovogodišnjem izdanju IJF Grand Prixa, a to su Iva OBERAN (-63kg), Katarina KRIŠTO (-63kg), Petrunjela PAVIĆ (-78kg) i Ivana ŠUTALO (+78).

Uz natjecateljice putuje i jedan od trenera reprezentacije Mateo Semiz.

– S Portugalom smo i prošle godine otvorili sezonu, a rezultati na tom turniru pokazali su da će sezona biti vrhunska što se na kraju i pokazalo. Tri djevojke (op.a L. CVJETKO – zlato, A.V. PULJIZ – srebro, I. OBERAN – srebro) koje su tamo osvojile medalju imale su izuzetne rezultate cijelu godinu. Sada opet otvaramo turnirom u Almadi koji je još jači s obzirom na to da je kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, ali cure su na puno većem nivou nego što su bile što i pokazuje njihova prošlogodišnja izvedba na natjecanjima – kazao je Mateo Semiz.

Dubrovčanka Iva OBERAN najbolje je rangirana natjecateljica od četiri prijavljenih judašica iz Hrvatske.

Uspješna sezona u 2022. godini pozicionirala ju je na 22. mjesto svjetske rang ljestvice (IJF WRL).

– Portugal mi je prvo natjecanje ove godine, s njime otvaram sezonu. Stvarno mogu biti zadovoljna cijelom prošlom godinom jer sam baš u Almadi godinu dana prije došla do svoje prve velike medalje na IJF World Judo Tour-u. Ne želim stavljati veliki pritisak na sebe, ali evo nadam se i ove godine dobrom rezultatu, ma da prijave su stvarno dosta jake, 550 natjecatelja za sad. Portugal je krenuo dosta dobro, finale, pa treće mjesto na svjetskom kupu u Madridu (ESP), nakon toga je uslijedila još jedna velika medalja a to je bronca na Mediteranskim igrama, krajem godine još par dobrih rezultata dva peta mjesta na Grand Slama za redom (op. a. Baku (AZE), Abu Dhabi (UAE). Na kraju sam se uspjela i kvalificirati na IJF Masters, nadam se da ove godine mogu još bolje i popraviti poziciju na svjetskoj rang ljestvici – zaključila je Oberan.

Bit će ovo veliki test za povratnicu u reprezentaciju, osvajačicu zlata iz 2017. godine na IJF Grand Prixu u Cancunu (MEX) 28-godišnju Ivanu ŠUTALO, koja je svoju posljednju borbu na IJF World Judo Tour-u imala 2020. godine na Grand Slamu u Düsseldorfu (GER), baš tik prije dobro nam poznatog lockdown-a i pandemije Covid-19.

U subotu su i prvi nastup naših natjecateljica kada će se boriti Iva OBERAN i Katarina KRIŠTO u kategoriji -63kg, istog dana na rasporedu je i ženska kategorija -70kg te muške -73kg i -81kg. U nedjelju su ženske kategorije -78kg i +78kg kada se bore Petrunjela PAVIĆ (-78kg) i Ivana ŠUTALO (+78kg), odnosno muške kategorije -90kg, -100kg, +100kg.

Odgovori

Back to top button