Judo

I Karla Prodan se iz Taškenta vraća sa srebrnom medaljom

Veliko zadovoljstvo hrvatske judo zajednice nakon subotnjeg srebra Barbare Matić (do 70 kg) u Uzbekistanu u nedjelju je upotpunila Karla Prodan (do 78 kg). Dok je u Taškentu, u pauzama između natjecanja, sviralo čak i Mi plešemo od Prljavog kazališta, broncu iz Tel Aviva je Prodan nadogradila u drugo mjesto: Opravdala je tako i status nositeljice u ždrijebu te došla do finala sve boljim izdanjima iz borbe u borbu, piše na službenoj stranici Hrvatskog judo saveza.

Počelo je usporeno, a Prodan kao da se morala razbuditi i doći na radnu temperaturu kroz prve tri minute borbe protiv Njemice Ziech. Dok je došla do kvalitetnog desnog garda, Prodan se već našla s dvije (upitne) kazne. Međutim, kako je borba išla prema isteku vremena i u ‘golden scoreu’, Splićanka je nametnula svoj ritam i natjerala je Njemicu na tri kazne te osigurala mjesto u četvrtfinalu.

Tamo je čekala Poljakinja Pacut protiv koje je Prodan bila dominantna i agresivna od početka. Wazari, a zatim kontrola garda do kraja borbe bili su i više nego dovoljni za polufinale, gdje ju je čekala Izraelka Lanir. Bio je to ponajviše okršaj Prodan s osobnim razočaranjem iz Poreča, gdje ju je upravo Lanir pobijedila u finalu Europskog prvenstva za mlađe seniorke. Koliko je vrhunski ippon u Taškentu za finale značio Karli pokazalo je njeno emotivno slavlje.

U finalu se borila protiv Japanke Mami Umeki, svjetske prvakinje iz 2015. te svjetske viceprvakinje iz 2017. godine. Imala je Splićanka jasan plan, koji joj je dosta dobro funkcionirao prve dvije minute borbe. Japanka nije imala rješenje za lijevu ruku Prodan, ali nažalost bila je i prestabilna da bi ju hrvatska judašica bacila. U završnici borbe, Umeki je pronašla put do boljeg garda te bacila Prodan na wazari, a zatim zahvatom dovršila pobjedu i osvajanje zlatne medalje.

Karla je ovom srebrnom medaljom osvojila i 700 bodova koji će ju dodatno izdignuti na svjetskoj rang ljestvici i značajno približiti Olimpijskim igrama u Tokiju.

U nedjelju su, osim Prodan, nastupili i Ivana Maranić (preko 78 kg) te Zlatko Kumrić (do 100 kg). Maranić je wazarijem svladala Britanku Adlington, a zatim izgubila od Tunižanke Cheikh Rouhou. Kumrić je izgubio ipponom od Gruzijca Chikovanija.

Opravdala je tako i status nositeljice u ždrijebu te došla do finala sve boljim izdanjima iz borbe u borbu

Odgovori

Back to top button