Judo

Hrvatski reprezentativci osvojili četiri zlatne medalje na Europskom kupu u Dubrovniku

Uzbudljivo je bilo na Europskom kupu u judu koje se održao u Dubrovniku. Dvostruki osvajač svjetske medalje Karl-Richard FREY (GER) izgubio je u polufinalnoj borbi baš kao i naša Karla PRODAN, piše na službenoj stranici HJS-a.

No zato su isplivala neka nova imena poput sjajnog 21-godišnjeg Josipa BULIĆA (JK „Dubrovnik 1966“) koji je osvojio zlatno odličje, problema nije bilo niti za Marka KUMRIĆA (AJK „Student“ – Split) u kategoriji -100kg.

Uz sjajne momke zlatne medalje su također osvojile Anđela VIOLIĆ (JK „Dubrovnik 1966“) u kategoriji -70kg i Ivana ŠUTALO (JK „Dubrovnik“) preko +78kg. Petrunjela PAVIĆ (JK „Dubrovnik 1966“), Marcel ŠKALEC (JK „Profectus“ – Samobor) i Helena VUKOVIĆ (JK “Samobor”) osvojili su brončane medalje.

Sjajan niz iz eliminacijskih borbi Violić je nastavila pobjedom u finalu protiv iskusne Aleksandre SAMADRŽIĆ (BIH). Iznimno zahtjevna borba otišla je u golden score u kojoj nakon minute 23-godišnja Dubrovkinja baca wazari i završava natjecanje na prvom mjestu kategorije do 70kg.

– Jako sam sretna i zadovoljna današnjim danom, na kraju zlatnom medaljom ispred domaće publike što mi je još jako puno značilo jer sam uvijek osjećala neki dodatni stres i napetost kada bi se trebala natjecati u Dubrovniku. Ove godine sam prvi put uspjela osvojiti medalju ispred domaće publike. Dan je bio izuzetno težak i naporan, finale je bilo izazov iako sam se već pobijedila Samadržić, s obzirom na to da je jako nezgodna natjecateljica tim više drago da sam uspjela osvojiti zlatnu medalju – kazala je Violić.

Violić je u eliminacijskim borbama bila bolja of Francuskinje Eme CLEMENCE i Ludovice FRANZOSI (ITA).

U finalu kategorije -90kg Josip Bulić susreo se s predstavnikom Nizozemske Ianom VAN HERKOM. Bulić je od samog početka borbe držao sve pod kontrolom pa niti ne čudi da je već nakon minute i pol ipponom osvojio zlato ispred domaćih navijača.

– To je moje prvo zlato s Europskih kupova i to pred domaćom publikom. Kroz cijeli dan su mi bili veliki vjetar u leđa i stvarno sam dao sve od sebe da njih učinim ponosnima. Danas je dan stvarno bio izvanredan, pet pobjeda, pet ippona. Mislim da nije bolje moglo bolje završiti, ovo mi je velika motivacija za daljnji napredak karijere i sve što me očekuje – kazao je 21-godišnji Dubrovčanin Bulić.

Nakon što je prvo kolo bio slobodan, u drugom kolu pobjeđuje Mađara Barnabasa BEVIZA, da bi sjajno nastavio dan protiv Huga METIFIOTA (FRA) i Nicka KELLIJA (NED). Atraktivnim bacanjem u polufinalu pobjeđuje Fabiana KANSYA (GER) već u 30-oj sekundi borbe.

Mlađi brat Kumrić, u borbi za zlatno odličje pobijedio je Martina BEZDEKA (CZE). Marko je sjajno otvorio borbu wazarijem te nije dao niti najmanje šanse predstavniku Češke da uopće počne razmišljati o pobjedi. 55-sekundi prije završetka borbe Čeh radi pogrešku koju Kumrić sjajno iskorištava te na kraju pobjeđuje ipponom!

Kumrić je do finala savladao Aibeka IZTELEUOVA (KAZ), Michaela NIEDERDORFERA (AUT) i Danijela ACCOGLIJA (ITA).

Još jedno zlatno odličje za Hrvatsku osvojila je Ivana ŠUTALO (JK „Dubrovnik“) koja se malo po malo vraća u željenu formu. U finalnoj borbi kategorije preko 78kg Šutalo je savladala Nizozemku Carmen DIJKSTRU.

Šutalo je do zlatne medalje stigla pobjedama protiv i Marie HOELLWART (AUT), Nicki NORČIĆ (SLO). Brončanu medalju u istoj kategoriji osvojila je Helena VUKOVIĆ koja je upisala pobjede protiv Akerke RAMAZANOVE (KAZ) i Marie HOELLWART (AUT), dok je poraz upisala protiv Carmen DIJKSTRE (NED). Katarina Lucija VUKOVIĆ završila je današnji nastup na sedmom mjestu.

U kategoriji -78kg nastupile su četiri naše predstavnice, a Karla PRODAN i Petrunjela PAVIĆ danas su se susrele u borbi za brončanu medalju u kojoj je slavila Dubrovkinja PAVIĆ. U jutarnjem djelu natjecanja Pavić je upisala pobjede nad Nazerke TILEUKHANOVA (KAZ), Rachel TYTLER (GBR), Karrie NGOSSO SILO (FRA), a poražena je od Talijanke Caroline MENGUCCI.

Samoborac Marcel ŠKALEC osvojio je brončanu medalju u kategoriji preko 100kg, a u borbi za treće mjesto bio je bolji od Stefa VAN KAMPENA (NED). U eliminacijskim borbama upisao je pobjede protiv Jovana PEROVIĆA (MNE), Paava PLEHNERTA (GER) i poraz protiv Movliija BORCHASHVILIJA (AUT).

Dan ranije Nina SIMIĆ (JK „Pujanke“ – Split) osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 63kg.

U borbi za broncu 18-godišnja Simić susrela se s Njemicom Malin FISCHER. Fischer je borbu otvorila agresivno, no kvalitetno pripremljena taktika mlade Splićanke ne dopušta ozbiljniju prijetnju. Ubrzo nakon 59-sekundi borbe Simić pobjeđuje ipponom.

Simić je dan otvorila pobjedom protiv Marie SADOUNI (BEL), dok drugu borbu pobjeđuje za 35-sekundi Rosu ALSGAARD (NOR). U četvrtfinalu je bila bolja od Maartje DAAMEN (NED) dok poraz upisuje protiv Esmigul KUYULOVE (KAZ) u polufinalu.

Nadomak medalje ostao je Nikola ZOROTOVIĆ (JK „Kaštela“ – Kaštel stari) koji je poražen u borbi za broncu protiv Denya ALTEMIROVA (BEL). Zorotović je nastupio u kategoriji -66kg te je danas upisao četiri pobjede i dva poraza.

Na Europskom kupu je nastupilo 308 natjecatelja iz 24 države.

Ovo je bilo deveto izdanje turnira u Dubrovniku, sve oči su uprte u Dohu i nadolazeće Svjetsko prvenstvo koje se održava početkom svibnja.

Odgovori

Back to top button