Judo

Hrvatski natjecatelji osvojili osam medalja na Europskom kupu za seniore u Dubrovniku

Europski kup za seniore u Dubrovniku donio je brojna uzbuđenja, a nakon bronce Dore Bortas (do 63 kg) prvog dana natjecanja, nedjelja je donijela još sedam medalja za hrvatske judašice i judaše. U kategoriji preko 78 kg Hrvatska je imala predstavnicu na svakoj stubi postolja, piše na službenoj stranici HJS-a.

Uzbuđenja i rezultatski uspjesi za hrvatski judo u Dubrovniku započeli su u subotu. Mlada Dora Bortas (do 63 kg) osvojila je brončanu medalju i tako najavila nedjelju u kojoj je hrvatski judo imao brojna imena. Emocije su bile na razini, a posebno se pratio povratak Ivane Šutalo (preko 78 kg), koja se vratila na tatami nakon dvije godine problema i oporavka od operacije ramena.

Dubrovčanka je na domaćem tatamiju povratak započela ipponom protiv Britanke Adlington, a zatim je išla na prvu sestru Vuković. Protiv Katarine Lucije ponovila je prvu borbu te ipponom prošla u finale, u kojem ju je čekala druga sestra Vuković, Helena, koja je imala kvalitetniji pristup te je natjerala Šutalo na tri kazne i zasluženo osvojila zlatnu medalju. U Samobor, grad sestara Vuković, ide i bronca jer je Katarina Lucija u borbi za treće mjesto svladala Marjanac, judašicu iz BiH.

Još jedno hrvatsko ime je uspjelo doći do finala. Riječ je o Marcelu Škalecu (preko 100 kg), koji je nakon dvije pobjede u finalu morao potpisati poraz od Azerbajdžanca Yusifova. U istoj kategoriji, uz puno emocija i slavlja, do bronce je došao Dubrovčanin, Luka Violić. Poraz od već spomenutog Yusifova odveo ga je u repasaž. Tamo je Violić svladao Talijana Turinija, a zatim u borbi za broncu, samo osam sekundi prije isteka vremena, ipponom svladao Srbina Vracara.

Broncu u Dubrovniku, također za JK Dubrovnik 1966, ostavio je Josip Bulić (do 90 kg). Jaka konkurencija značila je da će Bulić do bronce morati čak pet puta na tatami, čak i uz početno propuštanje 1. kola. U četvrtfinalu je izgubio od Čeha Petra, a zatim kroz dvije pobjede u repasažu došao do borbe za broncu. Tamo je svladao Rumunja Visana, i to ipponom u posljednjoj minuti borbe.

Dvije članice JK Zagreb bile su u prilici da osvoje brončane medalje. Nakon što nije uspjela Lucija Babić (do 70 kg), od koje je bila bolja Nizozemka De Voogd, uspjela je Lea Gobec (do 78 kg) i tako donijela Hrvatskoj osmu medalju u Dubrovniku.

Iduća judaška uzbuđenja na rasporedu su sljedeći tjedan kada se najbolji europski judaši okupljaju u Bugarskoj. Tamo je na rasporedu Europsko prvenstvo za seniore (od 29. travnja do 1. svibnja).

Odgovori

Back to top button