Judo

Barbara Matić ponovno na svjetsku prvakinju, ždrijeb nije mazio niti druge

Hrvatska je bila središte judo svijeta početkom studenog, a nakon dva iznimno uspješna europska prvenstva, za juniore i mlađe seniore, vrijeme je za Češku.

U Pragu se, od 19. do 21. studenog, održava Europsko prvenstvo za seniore, a Hrvatsku predstavlja šest boraca, piše na službenoj stranici Hrvatskog judo saveza.Dok se još uvijek nisu slegnuli svi dojmovi nakon 10 judaških dana u Poreču, fokus najboljih judašica i judaša Europe okrenuo se prema glavnom gradu Češke. Svi su morali doći u Prag s dva negativna PCR testa, a zatim se, odmah po dolasku, radi i treći PCR test.

Osim u hotelu svi akreditirani mogu biti u parku ispred hotela. U O2 Arenu, gdje se održava prvenstvo, mogu samo oni koji se natječu taj dan, čak niti kolege iz reprezentacije s kojima se inače zagrijavaju. Epidemiološke mjere su tako podignute na iznimnu razinu, a svim natjecateljima je važno da u takvoj atmosferi zadrže fokus i mir.

Uz velike napore, Europsko prvenstva za seniore održat će se od 19. do 21. studenog, a Hrvatska će navijati za dvije judašice, Barbaru Matić (do 70 kg) i Karlu Prodan (do 78 kg). U muškoj konkurenciji nastupit će Dominik Družeta (do 81 kg), Marko Kumrić i Zlatko Kumrić (obojica do 100 kg) te Ivan Čović (preko 100 kg).

Osvajačica dvije europske bronce, Barbara Matić, pobjednica Grand Slama u Budimpešti, gdje je svladala svjetsku prvakinju, svjetsku viceprvakinju kao i europsku prvakinju, bit će prvo hrvatsko ime koje će u petak, 20. studenog, izaći na tatami u Pragu.

– Nakon zlata u Budimpešti mi se malo upalilo rame, stara ozljeda, koju smo sanirali uoči puta, ali je malo usporila pripreme. Ne idem u Prag s pritiskom zbog uspjeha na Grand Slamu, želim dati svoj maksimum, ući pozitivno u dan i pokazati što mogu – najavila je Matić svoj nastup u petak za koji kaže da joj je veliki poticaj i uspjeh mlađih judašica u Poreču.

Uz nju, u petak nastupa još jedan osvajač europske bronce, Dominik Družeta.

– Jako sam motiviran i uzbuđen uoči ovog Europskog prvenstva jer je prošlo devet mjeseci od velikog natjecanja, a prije dva mjeseca sam uzeo zlato u Dubrovniku i pokazao sam sebi da sam spreman za borbe s najboljim judašima Europe. Trenirali smo jako dobro, zdrav sam i sve je na svom mjestu. Motivacija su mi svakako i medalje naših mlađih judaša, posebice Roberta Klačara koji dolazi iz mog kluba, JK Istarski borac – rekao je Družeta.

Subota, 21. studenog, rezervirana je za Karlu Prodan, osvajačicu europskog srebra u konkurenciji mlađih seniorki u Poreču, kao i muški trojac, braću Kumrić, Marka i Zlatka te Ivana Čovića.

Komentar na ždrijeb dao je Dean Ilić, izbornik muških reprezentacija:

do 70 kg: Barbara Matić – Marie Eve Gahie (FRA, svjetska prvakinja, 1. nositeljica)

– Barbara je dobila ždrijeb koji ponovno traži vrhunsko izdanje cijeli dan, od samog početka. Ne može se reći, protiv Gahie kao na Grand Slamu Budimpešta jer Francuskinja sada ulazi s dodatnim motivom. Međutim, kao i što mi kažemo da je težak ždrijeb, Francuzi isto tako misle.

do 78 kg: Karla Prodan – Marhinde Verkerk (NED)

– Borba mladosti protiv iskustva. Karla dolazi na svjetsku scenu, a Verkerk ima 34 godine, svjetska prvakinja iz 2009. i europska prvakinja iz 2015. godine. Mogla je dobiti i lakšu protivnicu, ali Karla može ući bez pritiska i pokazati što zna.

do 81 kg: Dominik Družeta – Wachid Borchashvili (AUT)

– Dominik na početku ide na mladog, ali jako dobrog Austrijanca. Ako na tatamiju u Pragu odradi u skladu s formom koju pokazuje na treningu ovaj ždrijeb je, hajdemo reći, po njegovoj mjeri. Riječ je o Europskom prvenstvu, slabi su ostali kući.

do 100 kg: Marko Kumrić – Cedric Olivar (FRA)

– Marko je na velikoj pozornici novo ime i možda ga Francuz podcijeni. Od početka mora ići jako, nema prostora za opuštanje i navikavanje na Europsko prvenstvo. Francuski judaš nikad nije dobar ždrijeb, ali Olivar nije još iz kategorije top Francuza.

do 100 kg: Zlatko Kumrić – Daniel Mukete (BLR)

– Zlatko je pobijedio Bjelorusa u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Minsku prošle godine. Također, izazovan ždrijeb, ali Zlatko ima kvalitetu i iskustvo da se nosi s Muketeom.

iznad 100 kg: Ivan Čović – Yagor Kukharenka (BLR)

– Ivanu treba fokus i da zaboravi na činjenicu da mu je ovo prvo Europsko prvenstvo, da ne podlegne vlastitom pritisku. Kukharenka je dobar borac, ali nije svjetski vrh i Čović može s njim.

Natjecanje u O2 Areni počinje svaki dan u 10 sati, dok su finalni blokovi na rasporedu od 16 sati.

U Pragu se, od 19. do 21. studenog, održava Europsko prvenstvo za seniore, a Hrvatsku predstavlja šest boraca

Odgovori

Back to top button