Judo

Barbara Matić izgubila četiri sekunde prije kraja: Velika lekcija za dalje

Početak olimpijske 2021. godine donio je okupljanje najboljih judaša i judašica svijeta u Kataru.

Na tatamiju Dohe nastupili su, po prvi puta u povijesti, i čak tri hrvatska imena. Za vrijedne bodove i novčane nagrade borili su se Barbara Matić (do 70 kg), Karla Prodan (do 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg), a Prodan i Kumrić su upisali po jednu pobjedu, piše na službenoj stranici HJS-a.Za nastup su upisali po 200 bodova za nastup, a zatim su tražili put do 468 bodova koliko nosi 7. mjesto, odnosno 1800 bodova, koliko nosi zlatna medalja. Nažalost, nisu uspjeli doći do četvrtfinala.

Na početku Mastersa, Barbara je tražila pobjedu protiv Talijanke Bellandi, kontrolirala borbu te sredinom borbe bacila Talijanku na wazari. Međutim, ubrzo nakon toga obje judašice su imale po dvije kazne te su vrlo često bile na rubu borilišta.

U jednoj takvoj situaciji, 4 sekunde prije kraja borbe, Barbara je ušla u napad, kojeg su suci procijenili lažnim i zbog trećeg shida je završila svoj put na Mastersu nakon prvog nastupa.

– Velika lekcija za dalje. Nema izvlačenja na suce, tako je kako je i idemo dalje. Pozitivno je što me Talijanka nije niti jednom ugrozila, a u nekoliko navrata sam imala dobre napade i bacila ju na wazari. Šteta, jako sam se dobro osjećala, ali nakon ovoga ću biti još bolja – kazala je nakon nastupa Barbara Matić.

Karla Prodan je u prvom kolu išla na Južnokoreanku Yoon. Iako joj otvaranje dana nije omiljen raspored ušla je koncentrirano i odlučno te je od početka kontrolirala ritam borbe. Natjerala je protivnicu na dvije kazne, a zatim ju na početku “golden scorea” bacila na wazari i prošla u 2. kolo.

Tamo ju je čekala aktualna svjetska prvakinja, Francuskinja Malonga, koja nije podcijenila hrvatsku judašicu te ipponom na isteku 1. minute borbe prošla dalje.

Između trenera se moglo čuti kako Masters dolazi u trenutku koji nije idealan za pripremu sportaša jer bi trebali biti na bazičnim pripremama, a ne u top natjecateljskoj formi.

Pozitivne najave Zlatko Kumrić je opravdao na tatamiju. Protiv Mađara Cirjenicsa je bio energičan, aktivan i lijepim ipponom prošao u 2. kolo. Tamo ga je čekao svjetski prvak iz 2019., Portugalac Fonseca, protiv kojeg je Zlatko ušao jako i natjerao Portugalca na kaznu.

To kao da je razbudilo Fonsecu koji je dva puta bacio Kumrića, jednom bezuspješno, a drugi puta su suci procijenili da je bio ippon i tu je bio kraj nastupa hrvatskih predstavnika u Dohi.

Slijede pripreme pa nastavak IJF World Toura i naravno, put prema Olimpijskim igrama u Tokiju.

Nema izvlačenja na suce, tako je kako je i idemo dalje. Šteta, jako sam se dobro osjećala, ali nakon ovoga ću biti još bolja – kazala je nakon nastupa Barbara

Odgovori

Back to top button