Judo

Ana Viktorija Puljiz osvojila broncu na Europskom prvenstvu

Kakvo otvaranje Europskog prvenstva za judašice i judaše u Bugarskoj! Već prvog dana natjecanja hrvatski judo je osvojio medalju i to zahvaljujući 20-godišnjoj Ani Viktoriji Puljiz u kategoriji do 52 kilograma, piše na službenoj stranici HJS-a.

Najčešće ime koje se spominje u krugu favorita za medalje na velikim judaškim natjecanjima uključuje ono Barbare Matić. Naporan rad i razvoj osigurali su da to više nije samo Barbara, a tom krugu hrvatskih imena od danas se pridružuje i ono Ane Viktorije Puljiz.

Mlada Solinjanka, službeno još juniorka, s 20 godina, već nekoliko godina pokazuje da je na putu da bude vrhunska judašica i u seniorskom uzrastu. Potvrdila je to na Europskom prvenstvu za senior(k)e u Bugarskoj, na kojem je oduševila cijelu Europu i osigurala da se u Solinu slavi europska bronca!

– Došli smo potpuno neopterećeni, a to je trenutak kada Vikica može dati najviše od sebe. Na putu do trećeg mjesta u Europi je pobijedila i šestu na svijetu i osmu na svijetu, uključujući i olimpijske, svjetske i europske medalje, a izgubila samo od dobre Njemice. Na pravom smo putu prema Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine i želimo nastaviti u ovom ritmu – oduševljen je bio trener Dragan Crnov koji je s Puljiz od njenih judo početaka.

Na početku turnira Puljiz je ipponom svladala Španjolku Perez Box u „zlatnom bodu“, nakon skoro 10 minuta borbe. Riječ je o Španjolki koja ima svjetsko srebro iz 2021. godine.

U „produžetak“ je otišla i s Njemicom Ballhaus, koja ju je natjerala na treću kaznu i otišla dalje, a jedino slavlje u prve četiri minute borbe bilo je u repasažu protiv Talijanke Giuffride, osme na svjetskoj ranking ljestvici, bivše europske prvakinje i osvajačice olimpijske bronce iz Tokija.

U finalnom bloku čekala ju je 22-godišnja Izraelka Primo, šesta na svijetu i vlasnica svjetske bronce i dvije europske bronce, koja je krenula agresivno, ali je hrvatska judašica odgovorila na pravi način. Nakon prvog napada, Puljiz je povezala još jedan za predivan ippon i osmijeh od uha do uha dok je shvatila kako je osvojila europsku, seniorsku broncu!

– Da mi je netko rekao jučer kako ću današnje natjecanje završiti s medaljom oko vrata, vjerojatno mu ne bi vjerovala, ali hvala Bogu, koji je imao drugačije planove – nakon dodjele medalja rekla je brončana Vikica te dodala:

– Dan pun adrenalina u kojem sam izgubila od Njemice svojom greškom, ali sam onda to nadoknadila i pobijedila Talijanku, koja je osvojila olimpijsku broncu u Tokiju, a zatim i jaku Izraelku. Hvala svima na potpori i idemo dalje još jače!

Osim Puljiz, prvog dana Europskog prvenstva nastupili su Tihea Topolovec (do 57 kg) i Robert Klačar (do 66 kg). Oboje su pokazali kvalitetu i dobar judo, a nakon početnih pobjeda, protiv Mađarice Kovacs, odnosno Švicarca Waizeneggera, izgubili su od nositelja koji su došli do borbi za medalje.

U subotu, 30. travnja, na tatami Armeec Arene izlaze Katarina Krišto i Iva Oberan (obje do 63 kg) te Barbara Matić (do 70 kg), dok u nedjelju, 1. svibnja, nastupaju Petrunjela Pavić (do 78 kg), Ivana Maranić i Tina Radić (obje preko 78 kg), Marko Kumrić (do 100 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).

Video prijenos borbi sva tri dana, kao i rezultate te ždrijeb možete pronaći na live.ijf.org ili na internet stranicama Europske judo unije (www.eju.net). Kvalifikacije u subotu počinju u 8:30 sati, a u nedjelju u 9 sati, dok su finalni blokovi sva tri dana u 15 sati.

Odgovori

Back to top button