Boks

Ždrijeb hrvatskih natjecatelja na Europskim igrama: Sara Beram i Matteo Komadina kreću prvi

Hrvatski reprezentativci, tri boksačice i pet boksača, saznali su protivnike na putu do postolja na 3. Europskim igrama u Krakovu (21. VI. – 2. VII. 2023.) i plasmana na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, piše na službenoj stranici HBS-a.

Za olimpijsku normu naši boksačice i boksačice u svim kategorijama trebali bi osvojiti medalje na Europskim igrama (prolazak u polufinale), a teškaši Marko Čalić (92 kg) i Marko Milun (+92 kg) trebali bi se plasirati u finale u Krakovu.

Boksački turnir na Europskim igrama organiziran je u olimpijskim kategorijama (sedam muških i šest ženskih). Imena konkurenata, brojnost po kategorijama (325 najboljih europskih boksačica i boksača iz 42 države) jasno sugeriraju da je boks po kvaliteti i konkurenciji najjači događaj među 29 sportova na 3. Europskim igrama u Krakovu.

Objektivno, svaku pobjedu u elitnoj europskoj konkurenciji treba tretirati kao uspjeh naših boksačica i boksača, a željene medalje i plasmane na OI kao vrhunski pothvat.

Oni koji se neće uspjeti plasirati na 3. Europskim igrama u Krakovu, imat će sljedeće 2024. godine dvije prilike na dva turnira svjetskih kvalifikacija.

Hrvatski boks je na dosadašnjim Europskim igrama osvojio tri bronce (Josip Bepo Filipi 2015. godine u Bakuu, te Toni Filipi i Marko Milun u Minsku 2019. godine).

Prvi će u Krakovu od naših predstavnika u petak, 23. lipnja 2023. godine nastupiti Matteo Komadina (63,5 kg) i Sara Beram (60 kg). Drugog dana mečeva na 3. Europskim igrama u Krakovu, u subotu 24. lipnja borit će se Gabrijel Veočić (80 kg) i Marko Čalić (92 kg).

Hrvatske reprezentativce u Krakowu vode supervizor nacionalnih selekcija FRANJO KRISTIĆ, izbornik seniorske reprezentacije KRISTIJAN HODAK, te treneri PERO VEOČIĆ i LEONARD PIJETRAJ.

Ždrijeb hrvatskih reprezentativaca po kategorijama:

ŽENE

Do 54 kg, NIKOLINA ĆAĆIĆ (Omega Zagreb) – prva hrvatska boksačka olimpijka (Tokio 2021.) i lani doprvakinja Europe U-22 slobodna je u 1/16 finala. U osmini finala (26. lipnja) borit će se protiv bolje iz meča između Talijanke Charaabi i Finkinje Jokiaho. Prođe li u četvrtfinale, u borbi za odličje i plasman na OI u Parizu mogla bi je čekati Turkinja Hatice Akbas koja je Nikolinu pobijedila u finalu Europskog prvenstva U-22 u Poreču 2022. godine.

Do 57 kg, DEA BOLANČA (Pit Bull Split) – naša najneiskusnija reprezentativka slobodna je u 1/16 finala, a u osmini finala borit će se protiv mlade 21-godišnje Dankinje Melisse Mortensen. Dankinja se borila i na Europskom prvenstvu U-22 u Poreču i lani na Europskom seniorskom prvenstvu u Budvi i već je skupila više od 60 mečeva, a okušala se i u profesionalnom boksu.

Do 60 kg, SARA BERAM (Petar Zrinski Zagreb) – trostruka pobjednica Beogradskog pobjednika i brončana lani na Europskom prvenstvu u Budvi, Sara Beram u 1/16 finala (23. lipnja) borit će se protiv Njemice Lene Marie Buechner. Mlada njemačka reprezentativka na EP-u U-22 u Poreču zauzela je 5. mjesto, a borila se i na Svjetskom prvenstvu seniorki.

Prođe li Sara mladu Njemicu, u 1/8 finala borit će se protiv Bugarke Mehmedove, a u eventualnom četvrtfinalu mogle bi je čekati iskusna bivša svjetska prvakinja Talijanka Alessia Mesiano (2016.), s još dvije svjetske bronce i jednom europskom, ako pobijedi Rumunjku Marin i srpsku Ruskinju Shadrinu.

MUŠKI

Do 63,5 kg, MATTEO KOMADINA (Rijeka) – delnički vatrogasac i neprikosnoveni državni prvak u poluvelteru prvi će se od Hrvata boriti u petak, 23. lipnja. Prvi suparnik mu je Shpetim Bajoku s Kosova. S uspješnim prolaskom u osmini finala borio bi se protiv pobjednika između Cipranina i Turčina, a u eventualnoj trećoj, presudnoj borbi u 1/4 finalu mogući suparnici su iz Francuske, Njemačke, Ukrajine…

Do 71 kg, PETAR KREŠIMIR KNEŽEVIĆ (Sveti Donat Zadar) – naš najmlađi reprezentativac, Zadranin Knežević u najbrojnijoj kategoriji (36 boksača) slobodan je u 1/32 finala, a u 1/16 finala (25. VI.) borit će se protiv mladog Rumunja Cosmina Daniela Hermiziua koji se lani borio na Europskom prvenstvu U-22 u Poreču. U eventualnoj osmini finala mogao bi ga čekati mladi Francuz Makan Traore koji se također borio na EP-u U-22 u Poreču, a ove godine na SP-u u Taškentu izborio tri pobjede i borio se u četvrtfinalu SP-a.

Do 80 kg, GABRIJEL VEOČIĆ (Brod) – naš glavni adut, europski prvak U-22 i dvaput peti na Svjetskim prvenstvima (2021. i 2023.), u 1/16 finala (24. VI.) borit će se protiv Bugarina Kristijana Nikolova, osmerostrukog prvaka Bugarske i srebrnog na uglednom Strandja turniru. Bugarin se borio i lani na Europskom prvenstvu i ove godine na Svjetskom prvenstvu u Taškentu, a nastupao je i na IBA-inim Silver i Golden Belt turnirima iz svjetske serije.

Gabrijel bi se s pobjedom nad Bugarinom u osmini finala borio protiv pobjednika između Rumunja i Turčina, dok bi ga u presudnom meču u 1/4 finalu mogao čekati stari znanac Leo Cvitanović (BiH). Ždrijeb potvrđuje da je Gabrijel Veočić glavni hrvatski favorit za medalju i plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024!

Do 92 kg , MARKO ČALIĆ (Pula) – naš najiskusniji, 35-godišnji reprezentativac vratio se nakon 14 profi-pobjeda u olimpijski ring i treći put traži vizu za OI. U 1/16 finala (24. lipnja) borit će se protiv još starijeg Džemala Bošnjaka (38, BiH) koji u profi-boksu ima pet pobjeda u 12 mečeva, a borio se na svjetskim prvenstvima 2021. u Beogradu i 2023. u Taškentu, pa lani na Europskom prvenstvu u Erevanu…

Marko Čalić s pobjedom bi se u 1/8 finala borio protiv mladog 21-godišnjeg Litavca Simonasa Urbonaviciusa, a Čalić bi za plasman na Olimpijske igre morao izboriti finale u Krakovu, dakle nanizati četiri pobjede!

Iznad 92 kg, MARKO MILUN (Leonardo Zagreb) – osvajač bronce na prošlim Europskim igrama 2019. u Minsku, a u kvalifikacijama za Tokio 2021. zaustavio ga je prekaljeni Britanac Frazer Clarke. Naš prvak u Krakovu u 1/16 finala (25. VI.) borit će se ponovno protiv engleskog prvaka Deliciousa Oriea, osvajača bronce lani na Europskom prvenstvu i pobjednika Igara Commonwealtha 2022. godine. Nedavno je slavio trijumf na jakom turniru Feliksa Stamma u Poljskoj. Kao i Čalić, i Marko Milun trebao bi izboriti četiri pobjede za finale i plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024.

Odgovori

Back to top button