Boks

Vitezovi Zagreb oštećeni u drami protiv Loznice i ostali bez finala, Josipu Ćoriću suci oteli pobjedu

Vitezovi Zagreb u polufinalu završnog turnira Regionalne boksačke lige u Skopju izgubili su od Loznice (Srbija) tijesnim rezultatom 12:10, piše na službenoj stranici HBS-a.

U spektaklu na otvorenom, na Gradskom trgu u Skopju, odlučivala je posljednja borba superteškaša u kojoj je mladi Josip Ćorić prema navodima svih iz našeg tabora drastično pokraden i sudačkim bodovanjem 3:2 nezasluženo izgubio meč od predstavnika Loznice Sanela Hasanovića.

Rezultat je uoči posljednje 11. borbe u superteškoj kategoriji +92 kg bio potpuno izjednačen 10:10. Za Vitezove Zagreb pobjede su upisala oba pojačanja iz Slovenije, Tadej Černoga u lakoj kategoriji do 60 kg i Nejc Petrič do 67 kg.

Sjajne mečeve i pobjede ostvarili su naši mladi reprezentativci – Zadranin Petar Krešimir Knežević u srednjoj kategoriji do 75 kg protiv iskusnog Danijela Filipovića i Riječanin Marko Ramljak do 86 kg protiv Stefana Ristanovića.

Petu pobjedu osigurao je Leo Cvetković u poluteškoj kategoriji do 80 kg bez borbe, a Vitezovi Zagreb ostali su bez bodova u najlakšoj kategoriji do 54 kg za koju Hrvatska tradicionalno nema adekvatnog predstavnika.

Na bodove su mečeve izgubili debitant Nikola Horvat do 57 kg, borbeni Filip Poturović od Semiza Aličića u kategoriji do 63,5 kg, srčani Petar Cetinić od favorita i srpskog reprezentativca Đejlana Toskića u kategoriji do 71 kg, te beskompromisni teškaš Marko Bartulović od Slobodana Jovanovića do 92 kg.

Zahvaljujući odličnim borbama i pobjedama naših mladih snaga Petra Krešimira Kneževića i Marka Ramljaka (u posljednji trenutak zamijenio Nikicu Radonića iz Splita), te vještim potezom s angažmanom najboljih slovenskih boksača Tadeja Černoge i Nejca Petriča, uz bodove Lea Cvetkovića, Vitezovi su uoči posljednje dvije borbe vodili 10:8.

Meč Regionalne boksačke lige. Foto: Screenshot (HBS)

Marko Bartulović iz Leonarda u teškoj kategoriji, također debitant u Regionalnoj ligi, dobro se nosio i zasluženo izgubio od spremnijeg Jovanovića i pri rezultatu 10:10 odlučivala je posljednja borba u kojoj je mladi Čapljinac Josip Ćorić apsolutno zaslužio pobjedu i ukupni trijumf za Vitezove Zagreb.

Ćorić je nakon obostranog ispitivanja snaga u prvoj rundi protiv Hasanovića apsolutno dominirao u sljedeće dvije runde. U trećoj rundi Ćorić je boksača Loznice bacio u nokdaun i brojanje, Hasanović je jedva dočekao kraj meča i umjesto sigurne pobjede suci su meč bodovali 3:2 za poraženog u ringu predstavnika Loznice.

Reakcija publike koju se ne može prevariti i svih oko ringa i u našem sastavu bila je jedina moguća, čisti šok: “Sramota, sramotna režija!”

Pritom se misli na to da se dugo uoči završnice u Skoplju govorilo o pripremljenom scenariju da u finalu Regionalne lige moraju biti dva kluba iz Srbije, Loznica i Crvena zvezda.

Vjerojatno su očekivali i lakši posao s našom momčadi u kojoj zbog ozljeda i umora nije bilo glavnih aduta Gabrijela Veočića, Luke Plantića, Noe Ježeka, Marka Miluna, Damira Plantića, Marka Zeljka, Mattea Komadine, Tonija Filipija i još nekoliko opravdanih otkaza (Luka Pratljačić, npr.), no naše mlade snage pojačane Slovencima pokazali su se u najboljem svjetlu i zaslužili plasman u finale.

Izbornik naše selekcije Kristijan Hodak bio je jasan:

– Sramotnom odlukom sudaca uskraćen nam je nastup u finalu. Ćorić je čisto pobijedio, jer trebalo je biti i više od jednog brojanja u njegovu korist. Takva sudačka namještaljka ne služi na čast boksu ni Regionalnoj ligi. Toliko pristrano suđenje ne doprinosi razvoju suradnje i opravdano dovodi u pitanje smisao regionalnog natjecanja. Mogu samo čestitati našim mladim dečkima i našim prijateljima iz Slovenije koji su uskočili kao pojačanja, jer svi su dali i više od maksimuma. Na njihove borbe i angažman nema ni trunke prigovora. Zbog namještenog suđenja u kojem se ne poštuje trud i izvedba boksača cijeli je boks, ne samo regionalni, u ozbiljnim problemima.

Odgovori

Back to top button