Boks

Sara Kos nakon trijumfa u Beogradu: Želim uživati u svakoj borbi

Sara Kos (Petar Zrinski Zagreb) u velikom je stilu pokorila Beogradskog pobjednika. Briljantno je boksala četiri meča zaredom u četiri dana i osvojila zlatnu medalju. Superiorno je redom svladala Mađaricu Lucu Hamori, Francuskinju Thais Larche, u polufinalu domaću predstavnicu, srpsku reprezentativku Jelenu Janičijević i na kraju u borbi za zlato bivšu europsku prvakinju Ruskinju Aleksandru Ordinu, piše na službenoj stranici HBS-a.

Fantastična Sara na povratku iz Beograda tek je sabirala dojmove nakon jednog od najvećih uspjeha karijere:

– Na turnir nisam došla razmišljajući kako ću pobjeđivati sve redom. Nakon toliko godina mukotrpnog rada i treninga, sada želim uživati u svakoj borbi, dati najbolje od sebe, jer meni je boks u prvom redu sreća i zadovoljstvo. Tako sam pristupala svim borbama u Beogradu. Bio mi je izazov što su prve tri protivnice sve bile više i teže od mene i što ih moram pritisnuti, nametnuti im blisku borbu i to sam uspjela. Jedino je Ruskinja u finalu bila niža od mene, pa sam protiv nje odabrala i drukčiju taktiku. Kategorija 64 kg bila mi je novo iskustvo, jer to ipak nije moja prava težina, a u budućnosti ću se orijentirati na 60 kg koja više odgovara mojoj konstituciji.

Sara ima iza sebe velik broj odrađenih mečeva i turnira i četiri borbe u četiri dana zaredom nisu joj predstavljale posebno iskušenje.

– Znala sam da sam fizički i psihički potpuno spremna i da mogu dati maksimum. Ovaj uspjeh mi daje i novu snagu i motivaciju – podvukla je Sara Kos.

Sara, na žalost, lani zbog ozljede nije nastupila na državnom prvenstvu, nije je bilo u olimpijskom programu, a nakon Sarine dominacije u Beogradu stručnjaci su složni da bi u sadašnjoj formi prošla i olimpijske kvalifikacije za Tokio. Glavni izazov ove godine ponovo će joj biti u Beogradu, najesen na Svjetskom prvenstvu.

Više nego zadovoljan Sarinim izvedbama je izbornik ženske reprezentacije Ante Matas:

– Sara je superiorno osvojila turnir i izdominirala suparnice u sva četiri meča. Besprijekorno je boksala iz borbe u borbe, a oduševilo me što je i u završnoj, četvrtoj borbi u nizu protiv odlične ruske boksačice, europske prvakinje, boksala praktički bez pogreške. Više nego zasluženo osvojila je zlato u najjačoj svjetskoj konkurenciji. Sarin trijumf šlag je na tortu nastupa ženske reprezentacije u Beogradu. Zadovoljan sam i onime što su pokazale ostale naše boksačice koje su odradile i deset dana priprema u Beogradu uoči početka turnira.

Na 58. Beogradskom pobjedniku uz Saru Kos nastupile su olimpijske kandidatkinje Marija Malenica (60 kg) i Nikolina Ćaćić (57), te Dea Bolanča (57 kg). Izbornik Matas kaže:

– Nikolina je evidentno zakinuta u meču protiv Bjeloruskinje i nezasluženo je izgubila sudačkim preglasavanjem. I Marija Malenica nije bila podređena kvalitetnoj čileanskoj boksačici Bustamante koja je na kraju osvojila zlatnu medalju. Marija je prije šest mjeseci pobijedila tu Čileanku, uvijek su to tvrdi, teški mečevi, a i u Beogradu je odluka sudaca mogla biti drukčija. Mlada Dea Bolanča predstavila se na velikoj sceni, ima tek desetak mečeva iza sebe i nije razočarala protiv Čehinje koja ih ima više od pedeset. Smatram da je i Dea dobila jednu rundu, a važnije je da je skupila iskustvo za sljedeća velika natjecanja. Možemo biti zadovoljni svime što su naše djevojke pokazale na pripremama i turniru i Beogradu, a zlato Sare Kos sve nas je ispunilo srećom i ponosom – završio je izbornik Ante Matas.

Odgovori

Back to top button