Boks

Sara Beram i Gabrijel Veočić na korak do Olimpijskih igara, Nikolina Ćaćić ispala s turnira

Najuspješniji hrvatski reprezentativac, prvak Europe U-22 i i dvaput peti na svijetu, GABRIJEL VEOČIĆ (22) plasirao se u četvrtfinale 3. Europskih igara u Krakovu.

Do postolja i plasmana na Olimpijske igre u Parizu i uspjeha karijere dijeli ga još samo jedna pobjeda, piše na Facebook stranici HBS-a.

Gabrijel je u 1/8 finala poluteške kategorije do 80 kg pobijedio opakog, snažnog Rumunja Andreija Aradoaieja (26), brončanog s EP-a 2022. i također dvostrukog četvrtfinaliste Svjetskih prvenstava.

Gabrijel je ponovo moćno demonstrirao najvišu klasu i slavio s uvjerljivih 5:0, kao što je u 1. kolu dominantno svladao i Bugarina Nikolova.

Prve dvije runde riješio je s jednoglasnih 5:0 i kod svih sudaca imao nedostižnu prednost 20:18, a dobio je i treću sa 3:2 premda se više čuvao silovitih naleta višeg i krupnijeg Rumunja i nekog nekontroliranog udarca koji su sijevali na sve strane.

Izašao je neoštećen iz borbe s ‘razjarenim bikom’, krupnim rumunjskim borcem koji se nijednog trenutka nije štedio i odustajao od oštre borbe.

Gabrijel je elegantno plesao oko Rumunja, puštao Aradoaieja neka nasrće prema njemu i plasirao mu bogati repertoar munjevitih udaraca koje sporiji rumunjski boksač nije mogao ni znao braniti.

U sjajnim eskivažama redovito bi izbjegao nalete i plasirao neki od nepredvidivih udaraca prednjom i zadnjom, od širokih aperkata do krošea i direkata koji su neumoljivo pogađali Rumunja u glavu i tijelo.

Veočić je već ove godine svladao Rumunja Aradoaieja prekidom na Golden Belt turniru u Maroku, suparnik je maksimalno napaljen ušao u novi meč i ponovo nije imao šanse protiv asa iz Slavonskog Broda.

Naš glavni adut u četvrtfinalu, u srijedu 28. lipnja borit će se protiv vrsnog Estonca Stivena Aasa koji je dosad svladao Lea Citanovića (BiH) i deklasirao Izraelca Ilyushonoka koji je pokušavao sve nedozvoljene načine i bio diskvalificiran u 3. rundi njihovog meča kojeg je uvjerljivo gubio.

Gabrijel Veočić je treći hrvatski predstavnik u četvrtfinalu i borbama za medalje uz Marka Čalića i Saru Beram!

U utorak se za prolazak u osam najboljih na Europskim igrama u Krakovu još bore Petar Krešimir Knežević (71 kg) i Dea Bolanča (57 kg)!

SARA BERAM (28) izborila je drugu pobjedu na Europskim igrama i plasirala se u četvrtfinale i borbu za medalju u kategoriji do 60 kg!

Moćna Zadranka, članica BK Petar Zrinski Zagreb, lani osvajačica europske bronce na EP-u u Budvi, u osmini finala je s odlukom 4:0 svladala energičnu, neugodnu Bugarku Sezgin Mehmedovu (23), četvrtfinalisticu sa Svjetskog i Europskog prvenstva.

Sara je u prvoj rundi pustila Bugarku koliki joj je napadački potencijal, no zaustavljala je brzim serijama sve nalete Mehmedove i dobila prvu rundu s podijeljenom odlukom 3:2.

U drugoj rundi naša boksačica preuzela je inicijativu, u brzim prilascima sasula nekoliko munjevitih serija po Bugarki i uvjerljivo dobila rundu sa 5:0 i bodovno praktički osigurala novi trijumf.

Mehmedova nije odustajala, u trećoj rundi dobila je i javnu opomenu zbog guranja i držanja, a dvojbi više nije bilo – Sara je slavila sa sigurnih 4:0 (korejski sudac dvije runde dodijelio je Bugarki).

Sara Beram u četvrtfinalu za medalju i plasman na Olimpijske igre u Parizu borit će se protiv srpske Ruskinje Natalije Šadrine koja je s jednoglasnih 5:0 pobijedila bivšu svjetsku prvakinju i osvajačicu europskih medalja, Taijanku Alessiju Mesiano.

Iskusna Šadrina (33) dvaput je bila četvrtfinalistica Svjetskih prvenstava dok je još nastupala za Rusiju.
Čestitke i bravo za Saru koja u četvrtfinalu, u srijedu 28. lipnja 2023. može postići najveći uspjeh karijere – medalju na Europskim igrama i plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024.!

Naša prva olimpijka iz Tokija 2021. i doprvakinja Europe U-22 NIKOLINA ĆAĆIĆ nije uspjela proći među osam najboljih u kategoriji do 54 kg.

Jednoglasnom odlukom izgubila je meč 1/8 finala od Talijanke Sirine Charaabi (24), aktualne doprvakinje svijeta sa SP-a 2023. u Indiji!

Naš stjegonoša na Europskim igrama, Nikolina pokušala je s distance kontrolirati hitru, eksplozivnu Talijanku, opasnu kontrašicu, a odlična, brza Charaabi uspjela je probijati distancu i skupljati prednost – prvu rundu dobila je sa 5:0, drugu sa 3:2 i već time praktički riješila meč, premda je druga runda mogla otići i na Nikolininu stranu koja je bila angažiranija i konkretnija i zadala nekoliko dobrih udaraca Talijanki.

Nikolina Ćaćić u trećoj rundi morala je krenuti na sve ili ništa, tražila je otvorenu borbu, Charaabi je dočekala trenutak za svoju ubojitu ljevicu i prisilila Ćaćić na brojanje i otklonila sve sumnje.

Nove prilike za plasman na Olimpijske igre imat će na dva turnira svjetskih kvalifikacija sljedeće 2024. godine!

Odgovori

Back to top button