Boks

Nokautom debitirao mladac kojem tepaju da bi mogao biti Hrgovićev nasljednik

Sedamnaestogodišnji Lovro Pavčec najmlađi je hrvatski teškaš koji se okušao u profesionalnom ringu.

U svom debiju, na priredbi održanoj u Zagrebačkom boksačkom centru, član boksačkog kluba Nokaut, koji je osnovao Filip Hrgović, pobijedio je Svena Bibića klasičnim nokautom u prvoj rundi, piše Večernji list.

– Nakon što sam u klinču osjetio da je protivnik snažan, odlučio sam napasti na jetru, a to je bolja meta od glave. Ovo mi je bila prva seniorska borba u karijeri, a ujedno i prvi meč bez kacige – kazao nam je ovaj srednjoškolac, koji je za zanat odabrao automehatroniku, ali sanja o nastupu na Olimpijskim igrama u Los Angelesu i zapaženoj profesionalnoj karijeri.

A njegovi treneri Yousef Hasan i Dalibor Čibarić pričaju nam da u njemu vide Hrgovićeva nasljednika, baš kao što nam i za Lovrina tri godine starijeg brata srednjaša Petra kažu da bi mogao biti kvalitetan boksač.

A Petar je pak u svom profesionalnom debiju tehničkim nokautom, nakon pet nokdauna, pobijedio Adisa Hrustića, nakon čega je kazao:

– Imao sam pauzu od godinu i pol, no kada je moj mlađi brat osvojio europsku medalju, odlučio sam se vratiti boksu. Nakon što sam dvije godine radio u skloništu za pse, dao sam otkaz jer se želim maksimalno posvetiti boksu.

Ideja braće Pavčec je, paralelno uz amatersku karijeru, skupljati i profesionalni skor kako ne bi morali, kada izađu iz amaterskog boksa, u profesionalnim ringovima početi od nule. A kako je do svega došlo objasnio nam je njihov klupski trener Yousef Hasan:

– Jedan od razloga što smo se u to upustili jest što bi se, dok traje ruska agresija u Ukrajini, moglo dogoditi da nas nema na europskim i svjetskim prvenstvima u olimpijskom boksu. Primjerice, ne bude li ga na tim natjecanjima Lovro Pavčec bi mogao ispasti iz olimpijskog programa jer neće imati gdje potvrditi svoju kategoriju a oduži li se taj rat mi moramo od nečega živjeti. Osim toga, Petar Pavčec je na svom poslu dao otkaz jer se želi maksimalno posvetiti boksu a to je borac spreman za sve vrste izazova.

O brutalnosti profesionalnog boksa Pavčeci zacijelo mogu naučiti puno od Arijana Goričkog, borca i organizatora ove priredbe, kojeg je te večeri nokautirao Urugvajac Herrera u posljednjoj rundi borbe, koju bi bodovno dobio.

Šteta za ovog upornog borca koji nerijetko sam financira svoje priredbe a na jednoj takvoj dogodio mu se drugi uzastopni poraz.

No, zato je pobijedio Nodari Darbaidze koji je u kategoriji do 53,5 kilograma nadboksao Srbina Lazara Pantića.

Nodari je Gruzijac koji ima hrvatskog menadžera i hrvatskog trenera (Tomo Kadić) koji bi, ako bi se išlo u pravcu njegova pohrvaćivanja, mogao biti zanimljiv materijal i za našu reprezentaciju jer mi u tim najlakšim kategorijama međunarodno konkurentnih boraca baš i nemamo.

Na spomenutoj priredbi profesionalne pobjede su izborili još i Zagrepčanin Vanja Puljko (teška) te Splićanin Ivan Duka (90,8 kg) kojeg je iz publike bodrio njegov afirmirani klupski kolega iz Salone Luka Plantić, olimpijac i brončani s posljednjeg Prvenstva Europe koji za sobom već ima četiri profesionalne borbe i isto toliko pobjeda.

Odgovori

Back to top button