Boks

MOO šalje promatrače na Svjetsko prvenstvo za boksačice u New Delhiju

Međunarodna boksačka asocijacija (IBA) potvrdila je kako će natjecanje Svjetskog prvenstva za boksačice koje uskoro počinje u New Delhiju nadzirati tim Međunarodnog olimpijskog odbora.

Organizacija promatračke skupine povjerena je kompaniji ‘PricewaterhouseCoopers’. U IBA-i su uvjereni kako će delegacija ‘iz prve ruke uvjeriti u maksimalnu primjenu pravila, a posebno način na koji se sude mečevi’.

Posljednjih godina između MOO-a i IBA-e vladaju zategnuti odnosi. Međunarodni olimpijski odbor je 2019. kaznio IBA-u zbog problema vezanih za upravljanje, financijsko poslovanje i transparentnost u donošenju sudački odluka.

Zbog toga je MOO oduzeo pravo IBA-i za organizaciju kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju, a lična je situacija i za Igre u Parizu sljedećeg godine.

Moguće je da boks ne bude uvršten u program Olimpijskih igara 2028. u Los Angelesu.

Međunarodni olimpijski odbor zabrinjava i sponzorski ugovor IBA-e s Gazpromom, te odluka da se dopusti sudjelovanje ruskih i bjeloruskih boksača na međunarodnim natjecanjima što je suprotno njihovoj odluci.

Svjetsko prvenstvo za boksačice održat će se od 15 do 26. ožujka u New Delhiju, dok će se SP za boksače održati u Taškentu.

Odgovori

Back to top button