Boks

Luka Pratljačić izgubio na startu SP-a, danas u ring ulazi Gabrijel Veočić

Hrvatski superteškaš LUKA PRATLJAČIĆ (25) nije se uspio plasirati u 1/16 finala Svjetskog prvenstva u Taškentu (Uzbekistan), piše na službenoj stranici HBS-a.

Luka je u 1. kolu najteže kategorije +92 kg (s čak 36 superteškaša) podijeljenom odlukom izgubio od kvalitetnog kineskog superteškaša Danabieka Bayikewuzija, premda ga je u trećoj rundi uspio baciti u nokdaun i prisiliti na brojanje.

Meč je bio odlučen u prve dvije runde koje je visoki Kinez, viši čak i od stasitog Osječanina (196 cm) obje dobio sa 4:1 i bodovno imao dobiven meč. Osječki div nije pronalazio rješenja za dobro pripremljenog, dugačkog i pokretnog Kineza, nije bio u svom ritmu i nije mogao probiti kineski zid i pronaći prostor za svoju ubitačnu ljevicu.

Luka Pratljačić krenuo je u trećoj rundi energično po nokaut i prekid koji su jedini mogli preokrenuti meč, uspio jednom uzdrmati Bayikewuzija, no Kinez se uspio sačuvati do kraja i slaviti pobjedu.

Luka Pratljačić dao je sve što je mogao, tek je zaliječio ozljedu udarne lijeve šake zbog koje nije boksao od veljače ove godine i Golden Belt turnira u Marakešu, a za vrlo dobrog, pokretnog i tehnički kvalitetnog Kineza nije bilo dovoljno.

Čestitke i potpora Luki i treneru Mateju Matkoviću koji su se pokušali najbolje spremiti za Svjetsko prvenstvo i izgarali su u nadi kako napraviti pravi rezultat na najvećoj svjetskoj pozornici.

Ždrijeb ih nije pomazio, već prvog dana donio im je borbu u prvom kvalifikacijskom, zapravo pretkvalifikacijskom kolu i poslao ih u ring protiv moćnog i spremnog Kineza koji je najbolja potvrda kako na svjetsku scenu stupa sve više savršeno pripremljenih i taktički izvježbanih boksača.

Na Svjetskom prvenstvu ostali su naši predstavnici mladi GABRIJEL VEOČIĆ (80 kg) i iskusni MARKO ČALIĆ (92 kg).

Naš najjači adut, europski prvak do 22 godine GABRIJEL VEOČIĆ boksa prvi meč u utorak, 2. svibnja u ranom terminu – osmi meč iza 10 sati prijepodne po našem vremenu (mogući početak već oko 11.30 sati).

Gabrijel na startu boksa protiv Moldavca Andreija Chiriacova u prvom pretkolu, jer u poluteškoj kategoriji više je od 40 boksača. Za zlato će trebati šest pobjeda, a tek četvrti meč na Svjetskom prvenstvu znači borbu za medalju!

Prođe li Veočić Moldavca, u 1/16 finala Svjetskog prvenstva očekuje ga Jamajčanin Jerome Ennis.

Gabrijel je na prošlom Svjetskom prvenstvu u Beogradu 2021. s tri pobjede ušao u četvrtfinale (tada se borio u srednjoj kategoriji do 75 kg) i izgubio od kasnijeg svjetskog prvaka Kubanca Hernandeza. Otada je samo jednom izgubio u više od 30 mečeva i to kontroverznom odlukom sudaca od Rusa Khatajeva na Golden Belt turniru u Maroku.

Veočić kao prvak Europe U-22, s pobjedom na Silver Belt turniru u Mariboru, morao je u ždrijebu u pretkolo, a Khatajev je postavljen za trećeg nositelja.

Odgovori

Back to top button