Boks

Hrvatski boksači nakon uvjerljive pobjede protiv Talijana dobili poziv za revanš u Rimu

Petak, 26. ožujka 2021., pamtit će se kao dan velikog trijumfa hrvatskog boksa. Ostaje zapisano Hrvatska – Italija 12:4, rezultat na koji svi hrvatski boksačice i boksači, kao i njihovi treneri i sportski dužnosnici mogu biti ponosni, a sve pohvale zaslužuju i Hrvatski boksački savez i pogotovo domaćini u Splitu koji su u vrlo zahtjevnim i neizvjesnim uvjetima uspjeli organizirati sportsku priredbu najviše međunarodne razine. S temperamentnom publikom na tribinama to bi bio spektakl za povijest, piše na službenoj stranici HBS-a.

S ocjenama o punom uspjehu priredbe s Talijanima, organizacijskom i rezultatskom, potpuno se slaže predsjednik HBS-a Bono Bošnjak:

– U ova teška vremena zahvaćena pandemijom koronavirusa zahtjevno je organizirati bilo kakav sportski događaj i žao nam je što je splitski spektakl bio bez gledatelja. Mogli smo vidjeti zaista vrlo kvalitetne mečeve i veseli me činjenica da naši boksači napreduju. U njima vidim budućnost hrvatskog boksa.

Nadam se i da ćemo vrlo brzo vratiti gledatelje u sportske dvorane jer sport treba gledatelje, a splitski mečevi su nam pokazali da bi publika uživala u boksu. Znamo da je Split uvijek vruć teren za suparnike, a po navijanju i privrženosti svojim klubovima Splićani su uvijek na visini zadatka. Bio bi to pravi spektakl.

Posebno me raduju pobjede Nikoline Ćaćić i Marije Malenice, jer vidi se ozbiljan zajednički rad s njihovim trenerima i entuzijazam koji ih vodi prema plasmanu na Olimpijske igre. Rade kvalitetno, studiozno i s pravom se nadamo da bi se mogle kvalificirati na Olimpijske igre u Tokio. HBS će olimpijskim kandidatima osigurati sve kako bi imali najbolje uvjete za kvalifikacijski turnir koji ih očekuje.

Savjetnik predsjednika HBS-a Jurica Runtić, bivši sportaš i iskusni sportski djelatnik čijim je angažmanom i omogućen meč s Italijom, iznio je glavni teret zahtjevne organizacije:

– Meni kao rođenom Splićaninu je izuzetno drago kada mogu na bilo koji način doprinijeti sportu u mojem gradu. Ne naziva se Split bez razloga najsportskijim gradom na svitu. Grad od kojih 170.000 stanovnika ima toliko olimpijskih, svjetskih i europskih medalja u različitim sportovima. Takav primjer u svijetu je nemoguće naći. Split i Dalmacija žive za sport. Temperament, emocija, vrela krv i ljubav prema sportu, mislim da je to rijetkost, a i stihove jedne pjesme kažu “Tuđi čovik nikad neće znati što to veže dalmatinske ljude”. Teško je to nekom sa strane razumjeti.

Jurica Runtić bio je i predsjednik regionalne boksačke lige, a objašnjava svoju duboku vezu s rukavicama i ringom:

– Veže me veliko prijateljstvo s Bonom Bošnjakom već 25 godina. Njegov entuzijazam, vizija, znanje i skromnost ponukali su me da na bilo koji način doprinesem razvoju boksa, obzirom da znam koliko se on bezrezervno daje u svemu tome i kako to emotivno proživljava u sebi. Prvo s boksačkim klubom Sesvete, pa onda s nacionalnim savezom. U svemu tome znam koliko su mu podrška braća Pero, Ivo i Roko i prijatelj Ilija Bejić koji se nekada zapute iz Beča samo pogledati meč i biti podrška u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu itd..i vrate se odmah nazad.

S Talijanima HBS već dugo ima odlične odnose i zajedno dosta toga planiramo, a cilj je uvijek isti – razvoj boksa i prijateljstvo. Roberto Cammarelle je sam u videu namijenjenom press konferenciji istaknuo “Rastimo zajedno da bismo mogli pobjeđivati zajedno” i to je poanta jednog kvalitetnog odnosa. Svi znamo da je Italija dala puno velikih boksača i da oni imaju jedan od najboljih sustava stvaranja kvalitetnih boksača, a mi smo mala zemlja, ali se ne damo i uvijek smo uz bok najboljima, a pokazali smo da znamo i biti najbolji.

Naše prijateljstvo s predsjednikom EUBC-a Francom Falcinellijem, počasnim predsjednikom talijanskog nacionalnog saveza Vittorijem Laiem i direktorom reprezentacija ujedno i jednim od najvećih boksača olimpijskog boksa Robertom Cammarelleom nam je donijelo jako puno zajedničkih priprema i mečeva u Italiji i Hrvatskoj, pa smo se Bono i ja dogovorili s Robertom Cammarelleom da i Split mora imati svoje mjesto u toj lijepoj priči. Nažalost, radi pandemije nije moglo biti publike, ali sljedeći put naši će boksači u Splitu biti nošeni najboljim navijačima na svijetu.

Zahvalio bih svima koji su pomogli u organizaciji, a posebno predsjedniku Splitskog saveza sportova Andriji Poliću i mog dragom prijatelju Draganu Brtanu. Također, želim naglasiti da je Boksački klub Torcida napravio sve da se gosti iz Italije osjećaju kao kod kuće. Iznad svih Hrvatska!!!, emotivno je zaključio Runtić.

Predsjednik Bošnjak nakon velikog uspjeha priredbe i pobjede Hrvatske nad Italijom na kraju je želio naglasiti:

– Split se pokazao kao odličan domaćin, još jednom se zahvaljujem Andriji Poliću, Draganu Brtanu i svim ostalima koji su bili uključeni u organizaciju meča. Siguran sam da se vidimo uskoro u Splitu jer smo tri dana uživali u gradu pod Marjanom, a uz to smo i pobijedili.

Zahvalio bih se i našim susjedima, Talijanima s kojima gajimo jako dobre odnose i raduje me poziv koji smo dobili u lipnju da nastupimo u Rimu protiv njihove selekcije. Roberto Cammarelle, osim što je bio veliki boksač pokazuje svoje veliki sposobnosti u managementu talijanske federacije i veliku želju da Italija ponovo ima velike boksačke zvijezde. Zajedno s njim radimo na razvoju boksa u svim pravcima.

Odgovori

Back to top button