Boks

Hrvatska u Tokiju među 15 najboljih europskih zemalja

Posljednjeg dana Igri 32. Olimpijade, posljednji, 276. meč po redu na boksačkom olimpijskom turniru u Tokiju odlučio je o zlatnom u superteškoj kategoriji +91 kg – suvereno je slavio najbolji na svijetu, svjetski i azijski prvak, dominantni Uzbekistanac Bakhodir Jalolov, piše na službenoj stranici HBS-a.

Na boksačkom turniru sudjelovalo je ukupno 186 boksača i 100 boksačica u 13 kategorija (osam muških i pet ženskih) iz 81 države svijeta. Među njima i dvoje iz Hrvatske – Nikolina Ćaćić u kategoriji do 57 kg i Luka Plantić u poluteškoj do 81 kg. Upisali su oboje po jednu pobjedu (šesnaestina finala) i po jedan poraz u osmini finala.

Hrvatska je bila među samo 24 europske zemlje čiji su se predstavnici uspjeli kvalificirati na Olimpijske igre – ukupno 92 boksača i 33 boksačice iz Europe od kojih su 23 Europljana iz 11 država osvojili odličja u Tokiju.

Među njima šestoro su postali olimpijski pobjednici ili pobjednice (dvoje iz Velike Britanije, po jedan iz Rusije, Turske, Bugarske i R. Irske).

Nije nebitno spomenuti da je od šest europskih zlatnih medalja – četiri osvojeno u ženskoj konkurenciji, a samo dva u muškoj u dvije najlakše kategorije (Britanac Galai Yafai u muha kategoriji do 52 kg i Rus Albert Batyrgaziev u perolakoj do 57 kg).

Europski osvajači medalja dolaze iz Rusije, Velike Britanije, Turske, Ukrajine, R. Irske, Azerbajdžana, Bugarske, Italije, Nizozemska, Finske i Armenije.

Ukupno se 42 boksačica i boksača našlo na olimpijskom postolju u Kokugikan Areni za 13 kompleta medalja (zlato, srebro, dvije bronce po kategoriji).

Medalje su osvajali boksačice i boksači iz 25 država svijeta sa svih kontinenata što sve govori o snazi i raširenosti svjetskog boksa – boksački turnir uz sve rigorozne filtere kontinentalnih kvalifikacija trajao je 15 dana, od otvaranja Olimpijskih igara 24. srpnja do zatvaranja 8. kolovoza 2021.

Među 81 boksačkom državom svijeta na OI u Tokiju, Hrvatska je prema bodovanju Međunarodnog olimpijskog odbora na 32. mjestu, a među europskim državama – u najboljih 15!

Kriteriji bodovanja su broj predstavnika iz pojedine zemlje, te omjer pobjeda i poraza – a Hrvatska je potpuno u znaku broja 2 – dva predstavnika, dvije pobjede, dva poraza.

Hrvatska je u društvu i ispred zemalja koje nisu osvojile boksačku medalju, a imale su više predstavnika od nas u Tokiju: Argentina, Kanada, Francuska, Njemačka, Španjolska, Bjelorusija, Poljska, Gruzija, Alžir, Dominikanska Republika, Meksiko, Jordan, Maroko… kao i ispred onih koje su imale po jednog ili dva natjecatelja sa slabijim učinkom od Nikoline i Luke: Rumunjska, Slovačka, Švedska, Egipat, Mađarska, Tunis, Srbija, J. Koreja…

Uglavnom, Nikolina Ćaćić i Luka Plantić već plasmanom na Olimpijske igre, a onda i uspješnim nastupima zadržali su vrlo dobru poziciju Hrvatske na boksačkoj karti svijeta! Ne treba zaboraviti da u Tokiju nisu bile zemlje s vrlo dobrim boksačima koji se nisu uspjeli kvalificirati kao što su Grčka, Češka, Litva, Estonija, Latvija, Norveška, Danska, Češka, Izrael, Albanija, Makedonija…

Prema raspodjeli medalja najuspješnija je Kuba s četiri zlatne medalje i jednom broncom, a druga Velika Britanija s dva zlata, dva srebra i dvije bronce. Šest medalja osvojila je i Rusija (jedno zlato, jedno srebro i četiri bronce).

Sjedinjene Američke Države kao najtrofejnija boksačka reprezentacija u povijesti olimpijskih igara, u Tokiju je ostala bez zlatne medalje (tri srebra i jedna bronca).

Prema kriteriju MOO-a po kojem je Hrvatska na 32. mjestu boksačkog turnira u Tokiju i među najboljih 15 europskih, najuspješnija boksačka država je Velika Britanija čijih je 11 predstavnika u 34 borbe ostvarilo 25 pobjeda (uz četiri pobjede u polufinalima i dvije u finalima za šest medalja)!

Druga je Kuba (7 predstavnika, 20 pobjeda u 23 borbe), uz četiri pobjede u polufinalima i četiri u finalima za pet medalja (četiri zlatne).

Rusija je imala 11 predstavnika i treća je s 19 pobjeda u 29 borbi uz dvije pobjede u polufinalima i jednu u finalu (jedna zlatna medalja).

Jedanaest predstavnika imao je i Uzbekistan (jedno zlato Jalolova u superteškoj kategoriji), a Amerikanci su imali 10 boksačica i boksača.

U vrhu su i domaćini Japanci (šest predstavnika, tri medalje, jedno zlato) i Brazil (7 predstavnika, tri medalje, jedno zlato). Visoko kotira Turska (šest predstavnika, zlato i srebro kod boksačica), te možda iznenađujuće Republika Irska – čak sedam predstavnika u Tokiju, te dva odličja, zlato i bronca).

Status velikih azijskih boksačkih nacija opravdali su Kina (šest predstavnika, dva srebra), Filipini (četiri predstavnika, tri medalje, dvije muške i jedno žensko srebro), Kazahstan (9 predstavnika, dvije medalje), te Indija (devet reprezentativaca, jedna medalja).

Prema tom kriteriju MOO-a, Hrvatska je prema učinku u Tokiju među vodećih 15 boksačkih zemalja u Europi! Svakako lijep uspjeh u najjačoj mogućoj konkurenciji zbog kojeg možemo biti ponosni na naše perjanice – Nikolinu Ćaćić i Luku Plantića i na sve što su učinili da bi izborili Olimpijske igre i borili se u Tokiju!

Odgovori

Back to top button