Boks

Hrgović tvrdi kako je imao dobre suparnike koji su nekima izgledali smiješno: To je bilo zagrijavanje

Uoči odlaska u Las Vegas, na svoju prvu borbu u boksačkoj Meki, hrvatski teškaš Filip Hrgović obratio se javnosti na način koji sugerira da se ni njegov 14. profesionalni protivnik Scott Alexander neće dobro provesti, piše Večernji list.

– Oduvijek mi je bila želja boksati u Las Vegasu. Ovaj put sam pripreme odradio u Zagrebu, svih 10 tjedan. Nisam išao u Miami već sam trenirao s Yousefom Hasanom i atletskim trenerom Igorom Čordašem. Spremao sam se maksimalno, odlično se osjećam i jedva čekam borbu i uz Božju pomoć, ja se nadam 14. pobjedi.

O tome što se radilo i kakav je protivnik u pitanju pričao je pak Filipov pomoćni trener Yousef Hasan:

– Od deset tjedana priprema tri smo proveli u sparingu i preostaje nam do kraja ovog ciklusa odraditi dva sparinga. Imali smo po četiri-pet sparinga partnera, trenirali smo dva puta dnevno po dva i pol sata, a sparirali smo i po deset i 12 rundi. Čeka nas tipičan predstavnik američke škole boksa, nešto niži i brži od Filipa, no mi smo bolji. Dakako, nije nama cilj samo pobijediti već to učiniti uz dobar boks, da to vidi cijeli svijet, da vide i drugi promotori.

A kad smo kod promotora tu se zavrtjela priča da li je Filip zadovoljan sa svojom sadašnjom promotorskom kućom Sauerland Promotions koja radi u kooperaciji s velikom američkom agencijom Wasserman.

– Napravili smo određen posao, imam 13 pobjeda. Na nekim ljestvicama sam i u top 10, a na BoxRecu sam bio svojedobno i u prvih 15. Rekao bih da smo napravili dosta dobar posao, ali nismo maksimalan. Već posljednjih par godina sam spreman i za jače protivnike, veća imena. Nije loše, no nije ni maksimum koji smo mogli napraviti. Uvjeren sam da sam već mogao imati u svom skoru nekog Heleniusa, Charlesa Martina, Chisoru jer za takve borce sam davno spreman. To djelomično nezadovoljstvo moglo bi dovesti u pitanje nastavak suradnje sa dosadašnjim promotorima.

– Moj ugovor sa Sauerland Promotions ističe krajem sljedeće godine i vidjet ćemo što će biti. Mene taj ugovor sprječava da sada pregovaram s nekim drugim promotorima no bit će neko razdoblje kada ću na stolu moći imati i neke druge ponude pa ću odvagnuti. Dakle, ne znači da neću nastaviti suradnju s istim promotorima s kojima sam i sada.

Ovisit će to zacijelo i o tome hoće li Sauerland Promotions i Wasserman Team uspjeti Filipu dogovoriti toliko dugo čekani eliminacijski meč za prvog izazivača IBF federacije.

– Taj meč bi se trebao dogoditi negdje u ožujku ili travnju i ja se nadam da će tako i biti.

Za svojih prvih 13 protivnika, oko kojih se često među fanovima lome koplja, Filip je kazao:

– U prvih 13 mečeva imao sam dosta dobre protivnike, a neki od njih su zbog moje kvalitete široj publici izgledali smiješno. No, moje vrijeme tek dolazi i vas na ovoj presici ne bi bilo toliko da toga niste svjesni. Najbolje godine za teškaše su one između 30 i 35 godina a meni te godine tek slijede. Tek sam se zagrijao, navikao svoje tijelo na napor od 12 rundi i prilagodio se pravilima profesionalnog boksa. Pitanje je samo vremena kada će na red doći najveća imena.

Da bi ilustrirao da je u životu boksačkog profesionalca s najvećim aspiracijama jako važna postupnost Filip se potrudio zaviriti u karijere desetorice najvećih teškaša svih vremena. A evo s kime su se oni borili u svom 14. profesionalnom meču.

– Joe Louis je u 14. meču imao protivnika s 31 pobjedom i 28 poraza a Rocky Marciano, jedini teškaš koji je završio karijeru. Četrnaesti protivnik Georgea Foremana imao je 11 pobjeda i 14 poraza, a onaj od Lenoxa Lewisa imao je 24 pobjede i 10 poraza. Protivnik od Sonnyja Listona imao je pak 38 pobjeda i 24 poraza.

Odgovori

Back to top button