Boks

Gabrijel Veočić se pripremama na Kubi: Svaki dan za doručak imamo jaje i sendvič s kriškom salame

Europski prvak U-22 i najuspješniji mladi hrvatski boksač, četvrtfinalist Svjetskog prvenstva 2021., Gabrijel Veočić (21) s ocem i trenerom Perom Veočićem od 19. rujna 2022. nalazi se na pripremama u Havani na Kubi gdje su otputovali na poziv trenera kubanske reprezentacije Santiaga Suareza, piše na službenoj stranici HBS-a.

Gabrijel i Pero Veočić trenirat će na Kubi do 11. listopada 2022. U drugom dijelu sezone imaju u planu nastupe na Grand Prixu u Zagrebu u prosincu, a prema formi po povratku iz Havane procijenit će i hoće li nastupiti i na turniru IBA-ine Svjetske serije Silver Belt u Mariboru od 19. do 29. listopada 2022. Prema opisanom, nema sumnje da će ocu i sinu Veočiću trotjedni boravak na Kubi, u rasadniku najkvalitetnijih svjetskih boksača, biti od neprocjenjivog iskustva

Gabrijel je zbog ozljede leđa i šake bio izvan ringa od travnja ove godine, propustio je Europsko seniorsko prvenstvo u Armeniji, a treninzima se vratio ljetos u svom Slavonskom Brodu. Gabrijel za novu sezonu prelazi u višu kategoriju, u polutešku do 80 kg, jer srednje do 75 kg nema u olimpijskom programu za Pariz 2024. godine i sada je već na stalnoj težini od 79 kg.

S Kube se javio trener Pero Veočić i opisao jedan njihov uobičajeni radni dan, a komunikacija je otežana zbog problema s internetom, ponekad i nedostatkom električne energije:

‘Najbolje da vam predstavim Kubu tako što ću vam opisati kako izgleda jedan naš dan.

Ustajemo u 4:30 sati, odlazak na bus i prvi trening već počinje u 5:00 sati, a završava u 7:00 sati ujutro.

Doručkujemo ono što nam trener Kube donese, a to je svaki dan isto – jedno jaje i sendvič s jednom kriškom salame.

Zatim u dvorani odmaramo do drugog treninga koji počinje u 9:30 sati. Drugi trening traje dva ili dva i pol sata do 12.00 sati.

Treniramo zajedno u toj centralnoj dvorani gdje se priprema reprezentacija mlađih seniora za Svjetsko prvenstvo koje se održava 14. studenoga 2022. u Španjolskoj.

U toj dvorani nema vode wc niti tuševa, dvorana prokišnjava.

U 13.00 sati vraćamo se busom do smještaja, onda počinje borba za pitku vodu (flaširanu) jer vode u trgovinama rijetko kad ima, a ostatak dana odmaramo i pripremamo se za sutrašnji trening.

Zadnjih nekoliko dana bilo je nevrijeme, jaka oluja pa nismo imali struje četiri dana.

Signal za internet je jako loš, tako da gotovo nikad nemamo interneta, a da bismo imali signala moramo ići u centar Havane koji je udaljen od našeg smještaja 20 minuta taxijem.

Veliko iskustvo smo stekli na Kubi i naučili puno novih stvari u vezi boksa i samih priprema boksača za velika natjecanja.

Život na Kubi je jako težak, cijene hrane slične su kao u Hrvatskoj, a njihove plaće su 30 dolara mjesečno, a doktori imaju 50 dolara plaće mjesečno’!

Podrobnije o priprema i iskustvima s Kube, u svjetskoj boksačkoj velesili i rasadniku svjetskih i olimpijskih prvaka, čut ćemo se kad se Pero i Gabrijel Veočić vrate s dalekog putovanja.

Odgovori

Back to top button