Boks

Gabrijel Veočić izborio drugu pobjedu na SP-u, Marko Čalić izgubio protiv Kineza

Hrvatski prvak i adut u poluteškoj kategoriji (do 80 kg) GABRIJEL VEOČIĆ izborio je drugu pobjedu i plasman u 1/8 finala Svjetskog prvenstva u Taškentu, piše na službenoj stranici HBS-a.

Gabrijel je u svom stilu, dominantno i uvjerljivo jednoglasnom odlukom u sve tri runde svladao Jeronea Ennisa s Jamajke.

As iz Broda autoritativno se postavio od prve minute borbe, brzim kretanjem, promjenama kombinacija i pravodobnim serijama ukrotio Jamajčanina i glatko riješio prvu rundu sa 5:0.

Veočić je u drugoj pogotovo forsirao dobitnu kombinaciju – prednjom lijevom rukom otvaranje garda Ennisa, pa brzi zadnji direkti ili krošei i meč je bio definitivno odlučen – čista druga runda 5:0 što je ostavilo prostora Gabrijelu rutinski odraditi treću rundu i potvrditi plasman među 16 najboljih na Svjetskom prvenstvu!

Totalnu dominaciju zorno prikazuje rezultat: tri suca bodovali su meč 30:26, jedan sa 30:25, a jedan čak s razlikom 30:24!

Gabrijel je u vrhunskoj formi, odlično pripremljen fizički i mentalno, suvereno je odboksao prvih šest rundi protiv Moldavca i Jamajčanina u Taškentu na Svjetskom prvenstvu!

GABRIJEL će se u 1/8 finala boriti protiv jednog od nositelja, Kirgistanca Omurbeka Bekzhigita koji je svladao mladog reprezentativca Grčke Tsamalidisa!

Meč osmine finala Veočić će boksati u utorak, 9. svibnja 2023., a odmah sljedeći dan, u srijedu 10. svibnja na rasporedu su četvrtfinala u poluteškoj kategoriji na Svjetskom prvenstvu u Taškentu!

Naš europski prvak U-22 GABRIJEL VEOČIĆ je prema onome što je pokazao među favoritima u paklenoj poluteškoj konkurenciji, brojnoj i po kvaliteti boksača, u najjačoj kategoriji na Svjetskom prvenstvu!

A najiskusniji reprezentativac i prvak u teškoj kategoriji, Puljanin MARKO ČALIĆ (35) nije se uspio plasirati u osminu finala Svjetskog prvenstva!

Čalić je izgubio meč 1/16 finala protiv Kineza Hana Xuezhena podijeljenom odlukom sudaca 4:1.

Iskusnom Čaliću koji se vratio u olimpijski boks iz profi-ringa u kojem je pobijedio 14 puta u 15 profi-mečeva, koban je bio snažni Kinez kao i superteškašu Luki Pratljačiću koji je od kineskog boksača izgubio u prvom kolu.

U izjednačenom meču sve runde završile su podijeljenim odlukama.

Prva je pripala agilnijem Kinezu, druga sa 3:2 Marku Čaliću i presudila je treća u kojoj je Kinezu ostalo više snage i koji do posljednjeg gonga nije odustajao od napadačkog stila.

Kinez je nametnuo tempo od prve minute, ulazio agresivno u klinč i neumorno pritiskao Čalića i forsirao stalne razmjene kratkih krošea i aperkata iz bliske borbe.

Viši i tehnički superiorniji Čalić nije uspio zadržati Kineza na distanci, nego je bio prisiljen prihvatiti oštru blisku borbu prsa u prsa.

Boksao je u stilu profi-boksa, na konopcima je zatvoren dočekivao nalete Kineza i čekao trenutak za oštre kontre.

Pokušao je aperkatima otvoriti kineskog teškaša, puno udaraca je i prolazilo i pogodilo cilj, no Xuezhena to nije poremetilo – nije popuštao u inicijativi i napadima što mu je očito donijelo prednost u bodovanju.

MARKO ČALIĆ je drugi naš boksač uz Luku Pratljačića koji se oprostio od nastupa na Svjetskom prvenstvu. Obojica od snažnih, vrlo dobrih Kineza koji su bez respekta ušli u borbe s našim teškašima.

Odgovori

Back to top button