Boks

Gabrijel Veočić i Marko Čalić pobijedili na startu turnira na Europskim igrama

Drugi dan boksačkih natjecanja na 3. Europskim igrama u Krakovu, bio je vrlo uspješan za hrvatske predstavnike. Gabrijel Veočić i Marko Čalić izborili su prolazak u osminu finala, piše na službenoj stranici HBS-a.

Najuspješniji hrvatski reprezentativac, prvak Europe U-22 GABRIJEL VEOČIĆ (22) na startu olimpijskih kvalifikacija, u meču 1/16 finala na Europskim igrama, pobijedio je vrlo dobrog, čvrstog Bugarina Kristijana Nikolova odlukom sudaca 4:1.

Pobjeda je zapravo uvjerljivija i sigurna da među sucima nije sjedio neki čudan lik iz Botswane koji je očito pomiješao boje i sve tri runde bodovao za Nikolova!??

Tri suca bodovali su uvjerljivih 30:27 za Gabrijela, a afrički sudac jedini suprotno – 30:27 za Bugarina!? Smiješno i srećom bez posljedica.

Mladi Bugarin Nikolov (23), koji se kao i Gabrijel već uspješno borio i pobjeđivao na Svjetskim prvenstvima 2021. i 2023. godine, vrlo ambiciozno ušao je u meč i krenuo svim silama u napad.

Vrlo brzo udario je u zid, Gabrijel ga je primirio s nekoliko precizno tempiranih udaraca i nametnuo svoju distancu s koje je, brži i okretniji, pronalazio načine kako pogoditi i kazniti Bugarina.

Svaki pokušaj Nikolova Veočić bi presjekao brzim aperkatima i direktima prema glavi i tijelu i bugarske prijetnje svele su se na napade sa zaletom koje bi naš prvak sigurno zaustavljao.

Gabrijel je prvu i drugu rundu dobio sa 4:1 i nakon dvije runde imao je osiguranu bodovnu zalihu za pobjedu.

Veočić je u trećoj više taktizirao, čuvao se nekog zalutalog lucky puncha, neoštećen je izašao iz tvrdog meča s jakim protivnikom i sigurno potvrdio pobjedu koju nije vidio samo taj sudac iz Botswane.

Gabrijel će se u osmini finala boriti u ponedjeljak, 26. lipnja protiv još opasnijeg, visokog Rumunja Andreija Aradoaieja (26) koji je podijeljenom odlukom 3:1 slomio i preokrenuo meč protiv snažnog Turčina Kaana Aykutsuna tek brojanjem u posljednjoj minuti dramatične i žestoke borbe.

Rumunj se već uspješno borio na tri Svjetska prvenstva, a lani je na Europskom prvenstvu u Erevanu osvojio brončanu medalju!

Naš najiskusniji reprezentativac, pulski teškaš MARKO ČALIĆ (35) u 1/16 finala teške kategorije do 92 kg pobijedio je Džemala Bošnjaka (BiH) sigurnom, uvjerljivom pobjedom 5:0.

Četvorica sudaca bodovali su meč sa 29:27 za našeg prvaka, a jedan čak sa 30:26. Uvjerljivoj razlici pridonijela je javna opomena Bošnjaku u finišu druge runde koju mu je korejski sudac opravdano pokazao poslije nekoliko opomena zbog zaletavanja i nasrtaja spuštenom glavom.

Marko Čalić dobio je sve tri runde, prve dvije sa 3:2, a u trećoj je potpuno izdominirao i iskontrolirao meč.

Iskusni Čalić ispočetka se opredijelio kako opasnog udarača Džemala Bošnjaka, pogotovo njegove zamahe zadnjom ljevicom, zadržati na distanci, pripaziti na njegove brze nalete i izbjeći borbu u klinču.

Viši i dužih ruku od Bošnjaka, a pokretljiviji na nogama, okretniji i tehnički dotjeraniji, Marko je kontrolirao pokušaje snažnog boksača iz BiH, koji se kao i Čalić, posvetio profesionalnom boksu i u 12 mečeva izborio pet pobjeda.

Džemal Bošnjak (38) po izgledu, a i po stilu boksa, sliči našem Alenu Babiću – htio je stjerati Čalića prema konopcima i iz bliske borbe nametnuti otvorene razmjene teških udaraca.

Čalić ga je taktički potpuno zaustavio, a kad je tri godine stariji Bošnjak već gubio dah u trećoj rundi, izdominirao ga je direktima s distance.

Marko Čalić u 1/8 finala boksat će u ponedjeljak, 26. lipnja protiv mladog 21-godišnjeg Litavca Simonasa Urbonaviciusa!

U nedjelju u mečevima 1/16 finala nastupaju mladi Zadranin Petar Krešimir Knežević do 71 kg i prekaljeni superteškaš iz Leonarda, Marko Milun.

Knežević će se boriti protiv mladog Rumunja Cosmina Daniela Hermiziua, a Milun protiv jednog od favorita, engleskog prvaka Deliciousa Oriea, osvajača bronce lani na Europskom prvenstvu i pobjednika Igara Commonwealtha 2022. godine.

Odgovori

Back to top button