Boks

Filip Hrgović: Fury je nepošten prema boksu i poklonicima

O borbi za koju je znao već neko vrijeme, Filip Hrgović (31) nije htio pričati sve dok nije izašao plakat njegova sučeljavanja s 32-godišnjim australskim teškašem Demseyjem McKeanom.

Drugim riječima, nije htio ništa govoriti sve dok borba nije postala službena.

Jer, puno puta mu se u njegovoj šestogodišnjoj profesionalnoj karijeri dogodilo da je već mislima bio u nekoj borbi, da se napatio na pripremama, a da se ona nije dogodila.

– Puno puta sam se opekao i zato više neću ništa govoriti dok nije službeno. Najprije sam dobio informaciju da to ipak neće biti 12. kolovoza nego u nekom kasnijem terminu a na koncu ipak jest a meni to odgovara jer sam svoj pripremni kamp odradio ciljajući taj datum. Doduše, zbog vjerojatnosti da meč bude prolongiran malo sam usporio s pripremama no vratio sam se u potreban ritam i to ne bi trebalo biti problematično – rekao je Hrgović iz svog apartmana u Houstonu u razgovoru za Večernji list.

S kojim borcima je već bio u mislima u ringu a s kojim se već počeo i fizički pripremati uvjeren da je baš taj borac njegova sljedeća prepreka a te se borbe nikad nisu dogodile?

– I ovaj Australac je već bio puno puta u igri. Bilo je tu puno imena. Posljednji je bio bivši svjetski prvak Andy Ruiz, s njim su bili ozbiljni pregovori. Čovjek je to koji je nokautirao Joshuu. Bio je tu i Ortiz, Bakole više puta. Bilo je puno toga što se nikad nije dogodilo.

A to je nešto što ga izbaci iz takta. A kako i ne bi jer ima dojam pucnja u prazno. Čovjek se napuni snagom i kondicijom, napuca sportsku formu i onda ništa.

– Meni osobno je to nešto najgore, to paljenje i gašenje. Borit ću se, neću se boriti, pogotovo kada to dugo traje. To je iscrpljujuće.

Dojma smo da je svijet profesionalnog boksa nepravedan prema našem najboljem teškašu. Nikako da dobije priliku koju zaslužuje, da konačno uđe u meč s nekim od najboljih teškaša svijeta.

– Jest. Često o tome razmišljam i često mi to stvara frustracije. Puno puta sam se spremao za mečeve koji se nisu dogodili. Kada dolaziš iz zemalja kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija ili Meksiko onda se sve radi na tome da imaš što bolji put. Dogovaraju ti se protivnici koji ti najviše pašu, kako po stilu tako i po snazi, dobiješ broj borbi u godini koliko ti treba. Sve se radi da što bolje prođeš i da dođeš do pojasa prvaka što prije – rekao je Filip i nastavio:

– Mi iz malih zemalja imamo puno teži put. Zbog toga što dolazimo s malog tržišta nemamo velike televizije iza sebe pa nam promotori ne mogu dogovoriti protivnike koje trebaš, ne možeš se boriti kada želiš. Sve je to puno krvaviji put. Moraš strpljivo čekati svoju priliku, čak i godinama, i tada briljirati. Ja sam već 17 godina u boksu, živim spartanski, maksimalno odgovorno i ozbiljno, i kada se takve stvari događaju to me frustrira.

Na ta velika tržišta naslanja se i PPV sustav – plati pa gledaj – koji također ne ide u prilog borcima iz malih zemalja.

– No to je nešto na čemu današnji profesionalni boks živi posebice zvijezde iz SAD-a, Meksika, Velike Britanije. Boks živi od velikih zvijezda i velikih mečeva.

Nisu li britanski teškaši počeli raditi “dealove” između sebe samo da se zgrne lova? Upravo to nam govore tri borbe WBC-ova prvaka Tysona Furyja protiv prijatelja mu Derecka Chisore a na to miriši i borba Joshue s Whyteom?

– To su očito, za njihova tržišta, najzanimljivije borbe kada se bore između sebe. Kada se dogovori borba između dva Britanca to je automatski rasprodan stadion a Furyju paše jer mu je to lagan meč. Isto vrijedi i za Joshuu.

To je i neka vrsta britanskog monopola.

– Pa da. Osim Wildera u Americi imamo još i Usyka u Europi no ni on nema nikakvu vrijednost dok se ne bori s Britancem. Bez obzira na to što je vrhunski i što trenutno ima najviše pojaseva on nema vrijednost dok se ne bori s Britancem ili Amerikancem.

Stječe se dojam da bi u tom smislu, da ima putovnicu neke veće zemlje, Filip bolje prošao. Imao bi veću publiku, veće tržište, veću zaradu, a vjerojatno i barem jednu borbu za naslov iza sebe, no on je ponosni Hrvat pa to ne bi ni prihvatio.

– Ja to ne bih napravio. Tako je kako je i ja ću naći svoj put do vrha i iz male Hrvatske. Vjerujem da ću biti pobjednik u svim tim igrama jer ipak Bog ima posljednju riječ a ne boksački moćnici.

A što reći za Furyjevu borbu s MMA borcem Ngannouom? Umjesto da brani svoj boksački naslov on ulazi u “cross” borbu s borcem iz drugog borilačkog sporta. To možda intrigira borilačku publiku ali nije fer prema onima s rang-liste koji se nadaju meču s Furyjem.

– To je svakako nepošteno prema boksu i njegovim poklonicima. U vrijeme kada se čeka novi objedinjeni svjetski prvak, po svim federacijama, kada svijet iščekuje njegovu borbu s Usikom, Fury radi ekshibicijski meč. Mogao je to učiniti na kraju karijere, i tada bi zaradio, ali ne sada.

Zar jedna takva borba ne krade vrijeme i Hrgoviću?

– Ja bih rekao da to nije fer prema boksačkom svijetu odnosno nekim drugim teškašima ali da je za mene čak i dobro. Jer, ako će se Fury boriti u listopadu protiv Ngannoua to znači da će Usik morati braniti naslov protiv obveznog izazivača od organizacije IBF kao što to sada mora s izazivačem od organizacije WBA. Ako ja pobijedim McKeana, a nadam se da hoću, to bi za mene značilo da sam ja kao IBF-ov izazivač sljedeći na redu. Usyk će se tada morati boriti sa mnom ili će morati uprazniti naslov a ja bih se onda borio za naslov krajem ove godine – kazao je Filip Hrgović, a cijeli intervju pročitajte na Večernjem listu.

Odgovori

Back to top button