Boks

Europsko prvenstvo U-22 održat će se u studenom u Bakuu

Određen je datum posljednjeg ovogodišnjeg Europskog prvenstva u organizaciji Europske boksačke federacije EUBC-a, piše na službenoj stranici HBS-a.

EP za seniore i seniorke do 22 godine održat će se od 10. do 21. studenoga 2023. u Bakuu (Azerbajdžan).

Tijekom ljeta održat će se europska prvenstva u mlađim kategorijama – Europsko prvenstvo za juniore i juniorke od 19. do 31. srpnja u Ploiestiju (Rumunjska), te Europsko prvenstvo za kadete i kadetkinje u Mariboru (Slovenija) od 15. do 26. kolovoza 2023. godine.

Dosad je održano Europsko prvenstvo za mlađe seniore/ke u Erevanu (Armenija, 23. travnja do 4. svibnja 2023.) na kojem je Hrvatska ostvarila sjajan uspjeh s dva finala – zlatna Mariela Šteko postala je europska prvakinja (zlatna i lani u juniorkama) i srebro Lovre Pavčeca (prije toga osvojio broncu na juniorskom EP-u 2021. te srebro na kadetskom EP-u 2019.).

Održane su nedavno i Europske multisportske igre u Krakovu (Poljska, 21. VI. – 2. VII. 2023.), u boksu kvalifikacijske za Olimpijske igre u Parizu 2024., na kojima je Gabrijel Veočić ostvario najveći uspjeh hrvatskog boksa na Europskim igrama – osvojio je srebrnu medalju i osigurao nastup na Olimpijskim igrama!

Budući da su proljetos održana Svjetska prvenstva za seniore (Taškent, Uzbekistan) i seniorke (New Delhi, Indija) seniorska europska prvenstva nisu ni bila u kalendaru za 2023. godinu.

Prošle godine na Europskom prvenstvu U-22 u Poreču ostvaren je najveći uspjeh hrvatskog boksa s tri osvojene medalje – Gabrijel Veočić (75 kg) postao je prvak Europe do 22 godine, Nikolina Ćaćić (54 kg) doprvakinja Europe i Noa Ježek (71 kg) osvojio je brončanu medalju.

U ovom trenutku ne može se znati s kojim će boksačima Hrvatska nastupiti na Europskom prvenstvu U-22 u Azerbajdžanu u studenome 2023. godine.

Vrlo je izgledno da će se za Europsko prvenstvo U-22 spremati lanjska doprvakinja Europe do 22 godine i olimpijka iz Tokija 2021., Nikolina Ćaćić, te još jedan naš reprezentativac s Europskih igara u Krakovu, mladi Zadranin Petar Krešimir Knežević (19), dvostruki prvak Hrvatske do 71 kg (U-22 i seniorski), koji je na Europskim igrama u Krakovu upisao jednu pobjedu, a u 1/8 finala ispao na bodove od favorita, Francuza Traorea koji je kasnije s osvojenom medaljom osigurao plasman na Olimpijske igre.

Za Europsko prvenstvo do 22 godine sigurno će se na najbolji način htjeti spremiti i mladi, gromoviti splitski teškaš Petar Leskur (Grom Split) koji je bio proglašen za najboljeg boksača na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske U-22 u Kutini, a lani se borio i na Europskom prvenstvu U-22 u Poreču.

Budući da se Nikolina Ćaćić (22) nije uspjela kvalificirati na Olimpijske igre u Parizu 2024. na Europskim igrama u Krakovu, prioritet će joj biti svjetski kvalifikacijski turniri za OI u ožujku i svibnju sljedeće 2024. godine, a eventualni nastup i obrana lanjskog srebra na Europskom prvenstvu u Bakuu u studenom može joj poslužiti kao dobra provjera za hvatanje olimpijske norme sljedećeg proljeća za Pariz 2024. godine.

Odgovori

Back to top button