Boks

Europske igre bit će važnije od SP-a na kojima osvajače medalja čekaju rekordne nagrade

U novoj 2023. godini najvažnija natjecanja za hrvatske boksačice i boksače, kao i za sve ostale u Europi i svijetu, bit će Svjetsko prvenstvo za seniore od 1. do 14. svibnja 2023. u Tashkentu (Uzbekistan) i Svjetsko prvenstvo za seniorke u New Delhiju (Indija) od 15. do 31. ožujka, piše na službenoj stranici HBS-a.

Uz prestiž i borbu za svjetska odličja, ovogodišnja svjetska prvenstva za seniore i seniorke bit će rekordna po izdašnim novčanim nagradama koje je osigurala Svjetska boksačka federacija IBA – 200.000 dolara za zlatnu medalju i nove svjetske prvake po kategorijama, 100.000 dolara za osvajače srebrnih odličja i po 50.000 USD za nositelje brončanih medalja.

Hrvatski boks dugo nema medalju u seniorskoj konkurenciji na svjetskim prvenstvima, posljednji je osvajač bio Marijo Šivolija koji se 2005. godine plasirao u finale i vratio se sa srebrom.

Sada imamo jake adute za svjetske smotre, kao što su europski prvak U-22 Gabrijel Veočić (21) koji je na posljednjem SP-u 2021. u Beogradu kao najmlađi, a i najuspješniji hrvatski reprezentativac boksao za medalju u četvrtfinalu (poražen od kasnijeg svjetskog prvaka Kubanca Hernandeza što mu je bio i posljednji poraz uopće), a od onda je nanizao 24 pobjede zaredom bez obzira na to što se podignuo u višu kategoriju, iz srednje do 75 kg u olimpijsku polutešku do 80 kilograma.

U poluteškoj će imati i žestoku konkurenciju u domaćem ringu, jer tu su olimpijac i osvajač bronce na EP-u 2022. u Erevanu, Luka Plantić koji skuplja mečeve i osvojio je prvu titulu u profesionalnom boksu, a i dalje ima ambicije u “amaterskom” boksu, te mladi, odlični prvak Hrvatske Antonio Grabić.

Jaka konkurencija u domaćem ringu je i u superteškoj kategoriji +92 kg u kojoj će se za reprezentativni dres boriti dugogodišnji prvak Marko Milun i sve bolji i moćniji Osječanin Luka Pratljačić koji je u 2022. godini osvojio i brončano odličje na Svjetskim studentskim igrama.

Na ženskom Svjetskom prvenstvu u Indiji najjače adute imat ćemo u Sari Beram, osvajačici bronce na Europskom prvenstvu 2022. i olimpijki Nikolini Ćaćić, doprvakinji Europe do 22 godine na EP-u u Poreču 2022. godine, a veliki napredak pokazuju i mlada Splićanka Dea Bolanča, te već iskusna MMA borkinja Sara Luzar Smajić.

Uz svjetska prvenstva za najbolje boksačice i boksače, još važnije natjecanje u 2023. godini bit će Europske igre u Krakowu (Poljska) od 21. lipnja do 2. srpnja 2023. godine koje će ujedno biti i europske kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Određeno je samo sedam muških kategorija za OI u Parizu 2024. godini, te šest ženskih.

Sljedeće 2024. godine bit će još dva turnira svjetskih kvalifikacija za OI u Parizu 2024. godine, a dolje je pregled olimpijskih kategorija i plasmana koje je potrebno ostvariti za nastup na OI u Parizu.

Na Europskim kvalifikacijama trebat će izboriti medalju, jer plasman na Olimpijske igre osvojit će samo polufinalisti, a u nekim kategorijama samo finalisti.

Tko plasman na Olimpijske igre neće uspjeti izboriti na Europskim igrama, ostaje mu prilika na jednom od dva kvalifikacijska svjetska turnira sljedeće 2024. godine.

Odgovori

Back to top button