Boks

Carl Froch: Anthony Joshua nije zaslužio osvojiti olimpijsko zlato

Bivši britanski boksač Carl Froch, koji danas radi kao analitičar i komentator, izjavio je kako Anthony Joshua nije trebao osvojiti zlatnu olimpijsku medalju 2012. godine.

Naime, AJ-ov trijumf na boksačkom olimpijskom turniru u Londonu bio je ključan trenutak u njegovoj karijeri i odskočna daska da krene među profesionalce bez obzira na skromno amatersko iskustvo.

Joshua se brzo uspinjao do vrha u teškoj kategoriji, te osvojio WBA (Super), IBF, WBO i IBO pojas prvaka.

U lipnju 2019. izgubio je naslove u meču protiv Andyja Ruiza, ali ih je šest mjeseci kasnije vratio u revanšu.

Britanac je u rujnu 2021. ponovno ostao bez pojaseva u meču protiv Oleksandra Usyka, a izgubio je i u uzvratnom meču u kolovozu prošle godine.

Joshua je početkom travnja pobijedio Amerikanca Jermainea Franklina.

Carl Froch je nedavno izjavio kako je AJ izgubio svoje mečeve jer nije znao slušati savjete trenera Roba McCrackena, a sada je otišao još dalje, te je rekao kako Anthony nije zaslužio pobjedu u finalu olimpijskog turnira.

– Ne znam je li on zna što je ‘Fair play’ – kazao je Carl Froch, pa nastavio:

– Osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, a trebao je ispasti već nakon prvog meča protiv Kubanca. Pa onda i u finalu protiv Talijana je čudnim povratkom i podijeljenom odlukom sudaca stigao do pobjede. Anthony je tada postao profesionalac s ograničenim amaterskim iskustvom, a izgradio je fantastičnu karijeru.

Anthony Joshua je u prvom meču na Olimpijskim igrama svladao Erislandyja Savóna (17:16), premda su mnogi bili uvjereni da je Kubanac bio bolji u tom meču.

A u finalu se AJ borio protiv Talijana Roberta Cammarellea, koji je vodio nakon dvije runde.

Britanac je u posljednjoj rundi okrenuo meč, stigao do izjednačenja (18:18), a u dodatnom preglasavanju je proglašen pobjednikom, te je osvojio zlatnu medalju.

Odgovori

Back to top button