Boks

Bernard Grgić i Ivan Nekić brončani na kadetskom EP-u u Sarajevu

Hrvatski boksači Bernard Grgić i Ivan Nekić osvojili su brončane medalje na Europskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu na kojem sudjelovalo više od 270 najboljih mladih boraca, piše na službenoj stranici HBS-a.

Bernard Grgić je u kategoriji do 60 kg u polufinalu izgubio od odličnog turskog boksača Huseyina Babata koji je slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Mladi boksač iz zagrebačkog Nokauta u polufinalu je u otvorenom dvoboju s distance kontragardom tražio put u finale, a Turčin je otpočetka preuzeo inicijativu, bolje se snalazio u brzim serijama i razmjenama udaraca i u sve tri runde stekao bodovnu prednost.

Bernard je do polufinala morao pobijediti vrlo dobre predstavnike Poljske i Srbije, borio se u svim mečevima svim srcem, bespoštedno bez respekta, pa je i umor ostavio traga u trećoj borbi u nizu protiv vrlo jakog i tehnički vrlo izvježbanog reprezentativca Turske.

Broncom se okitio i Zadranin Ivan Nekić u kategoriji do 63 kg.

Ivan je uz vodstvo izbornika Nikole Marketina osvojio prvu, povijesnu medalju za mladi klub iz Zadra koji se ističe odličnim radom s mlađim kategorijama i koji je vodeći po rezultatima u Hrvatskoj boksačkoj ligi mladih.

Ivan Nekić europsku broncu i polufinale izborio je uvjerljivim prekidom u četvrtfinalu protiv reprezentativca Makedonije, a i predstavnik Rusije Aidamirov, koja sa svojom čuvenom školom boksa dominira u svim kategorijama na kadetskom EP-u, do završnice je stigao uvjerljivim pobjedama prekidom.

Ivan je u polufinalu dao sve, borio se do kraja s vrlo jakim predstavnikom Rusije Akhmadom Aidamirovom i sudac je zapravo nepotrebno označio kraj prekidom na isteku vremena 3. runde!

Ivan je nakon prve dvije runde bio u nedostižnom bodovnom zaostatku. Rus je neumorno prednjom rukom skupljao bodove preciznim udarcima, odlično se kretao, a Nekić je teško probijao njegov gard. Ulazio je srčano u otvorene serije i sudac je Ivanu brojio i u 2. rundi.

U trećoj je hrabri Zadranin bespoštedno jurišao za preokret. U razmjeni udaraca u finišu runde sudac se opet odlučio za brojanje i nepotrebni prekid s istekom vremena kad su sekunde već iscurile!

Nastavljen je kontinuitet osvajanja medalja za hrvatski boks na europskim smotrama u mlađim dobnim kategorijama – na prošlom kadetskom prvenstvu Europe u Tbilisiju 2019. godine Hrvatska je također osvojila dva odličja, a ove godine na juniorskom EP-u u Gruziji tri medalje, također sve tri brončane (Mateo Pejić, Lovro Pavčec i Nika Lopac).

Nove medalje iz Sarajeva potvrda su kvalitetnog i predanog rada s mladima u teškim uvjetima pandemije, kad su baš mladi sportaši najviše bili uskraćeni za normalni ritam treniranja i natjecanja, a pogotovo što su izbornik Nikola Marketin, treneri Moris Tanković i Yousuf Hasan, te seniorski izbornik Kristijan Hodak u Sarajevo odveli selekciju bez praktički bilo kakvog međunarodnog iskustva, mlade, neiskusne boksače kojima su mečevi u najjačoj europskoj konkurenciji bili pravo vatreno krštenje u ringu.

Dio reprezentacije vratio se u četvrtak iz Sarajeva, a drugi dio s osvajačima medalja vraća se nakon proglašenja i završnog dana Europskog prvenstva u Sarajevu u petak kasno navečer.

Odgovori

Back to top button