Boks

Adem Gaši i Niko Goreta sudačkim odlukama oštećeni u borbama za medalje

Hrvatski boksači završili su nastup na Europskom kadetskom prvenstvu u Erzurumu, piše na službenoj stranici HBS-a. U natjecanju su ostale još samo Agata Štajcer, Lana Horvat i Valeria Šteko, koje su osigurale medalju.

U utorak smo imali četvoricu predstavnika u četvrtfinalima (Adem Gaši, Dino Selak, Niko Goreta i Šime Vuletić) i sva četvorica zaustavljena su korak do medalje. Ukupno se pet naših kadeta borilo u četvrtfinalu (dan ranije i Asllan Krasniqi) i nijedan nije prošao do postolja.

Srčani, hrabri Adem Gaši (Leonardo Zagreb) zakinut je za medalju u kategoriji do 40 kg. U četvrtfinalu je podijeljenom sudačkom odlukom 3:2 zaustavljen od Rumunja F. Andreija Alexandrua premda je naše viđenje da je meč trebao otići na Gašijevu stranu.

Tako su bodovali i engleski i bugarski sudac koji su mu dodijelili sve tri runde, no presudile su ocjene druga tri suca, pogotovo čudni kriterij Azerbajdžanca koji je sve tri runde bodovao za Rumunja!?

I naš stručni stožer i izbornik Pero Veočić smatraju da smo teško oštećeni i uskraćeni za medalju.

Adem Gaši inicijativom i tempom dobio je prve dvije runde sa 3:2, bolji je bio i u trećoj odlučujućoj koju su suci sa 3:2 bodovali za Rumunja, a presudio je na kraju čudni kriterij sudaca s Kosova i Izraela.

Dino Selak je u četvrtfinalu kategorije do 54 kg prekidom u prvoj rundi izgubio meč od žestokog Engleza Isaaca Huczmanna.

Naš senjski uskok otpočetka nije uspio zaustaviti opasne nalete brzog i žestokog Engleza, našao se brzo u problemima nakon jedne ubitačne serije koja je završila brojanjem od kojeg se nije oporavio, a ubrzo i drugim nokdaunom i prekidom meča.

Niko Goreta, splitski gromovnik, zaustavljen je u četvrtfinalnom meču do 70 kg i pohodu na medalju spornom podijeljenom odlukom 4:1 od Azerbejdžanca Alija Mamishowa.

Niko Goreta (BK Grom Split) bio je u prednosti nakon dvije runde, drugu rundu odličnim kretanjem i pogocima s distance dobio je s čistih 5:0, kontrolirao je agresivnog Azera i u trećoj rundi, a dok su se u našem kutu već radovali polufinalu i medalji, suci su odlučujuću treću rundu na zgražanje Nike i našeg stožera dodijelili jednoglasno Azerbajdžancu za konačnih 4:1!?

Niko i naši treneri ostali su u šoku, teško je naći riječi za takve sudačke presude na Europskom prvenstvu najmlađih boksačkih kategorija.

Šime Vuletić iz Team Predatora Rijeka u teškoj kategoriji do 90 kg prekidom u prvoj rundi izgubio je četvrtfinalni meč od kvalitetnog, nabrijanog domaćeg Turčina Dogukana Demirceylana.

Neustrašivi, ali i neiskusni Riječanin Šime Vuletić muški se potukao i ušao u razmjene sa snažnijim i bržim Turčinom.

Namjestio mu se na distancu, domaći boksač brže je i preciznije zadavao udarce i Šime je olako primio brzopoteznu seriju za prvi nokdaun. Turski teškaš iskoristio je priliku, još je žešće navalio i sudac je morao prekinuti meč.

Imali smo čak petoricu boksača u četvrtfinalu od devetorice reprezentativaca, petoricu među najboljih osam u Europi u kadetskom godištu i šteta što to nije pretočeno u barem jednu mušku medalju.

Svi su pokušali dati maksimum, zaslužuju sve čestitke i podršku, kvalitetu i srce imaju, a evidentno je da im nedostaje više međunarodnog iskustva za kreševo na Europskom prvenstvu

Pogotovo što su podijeljenim sudačkim odlukama oštećeni Adem Gaši i Niko Goreta koji su u ringu zaslužili odličja uskraćena na sudačkim listama.

Agata Štajcer, Lana Horvat i Valeria Šteko u četvrtak nastupaju u polufinalima.

Odgovori

Back to top button