Taekwondo

Kako je Hrvatska s 3,8 milijuna stanovnika pokorila svijet? Tajna je u marjanskom ‘svetištu’

Na netom završenom Svjetskom prvenstvu u taekwondou u Bakuu od Hrvatske su bolje bile jedino reprezentacije Južne Koreje, postojbine ovog borilačkog sporta, i borilačke velesile Turske, piše Večernji list.

Dakle, hrvatska taekwondaška reprezentacija u svom je sportu ostvarila isti uspjeh kakav i nogometna reprezentacija na Mundijalu u Kataru. Bila je treća.

A ukupno šest medalja ima još samo Turska, koja ulaže enormna sredstva u ovaj sport, baš kao i četvrtoplasirana Francuska, ali i petoplasirana Velika Britanija.

Iza Hrvatske su i Iran, poznat kao borilačka nacija, ali i Italija, Španjolska, Brazil, Kina, Meksiko, odreda znatno mnogoljudnije, ali i bogatije zemlje od Hrvatske.

Pa kako je onda Lijepa Naša, mrlja na zemljovidu u odnosu na neke od spomenutih zemalja, s bazom od samo 3,8 milijuna stanovnika, uspjela biti ispred svih njih? I doista, to je ovog časa pitanje svih pitanja.

A odgovor nije ni u Ministarstvu turizma i sporta ni u Hrvatskom olimpijskom odboru ni u sustavu hrvatskog sporta. Odgovor je zapravo u marjanskom “svetištu”.

Kao što puk katoličke vjeroispovijesti ima svoja marijanska svetišta, posvećena Blaženoj Djevici Mariji (u Aljmašu, na Trsatu, u Mariji Bistrici, u Sinju…), tako i hrvatski tekvondo ima svoje marjansko “svetište”.

U ovoj igri riječi ističemo splitski Taekwondo klub Marjan, a odgovor na pitanje o tajni današnje hrvatske uspješnosti mahom se krije u devet dvorana ovog kluba, u 30 stalno zaposlenih, među njihovih tisuću članova, ali ponajprije u trenerskoj pameti i radnoj etici koja je nametnuta od utemeljitelja kluba i preporoditelja hrvatskog tekvondoa Tonija Tomasa.

A da je tome tako, potvrdio nam je svojim razmišljanjem i Dejan Mesarov, zagrebački trener na splitskoj plaći, koji je na ovom SP-u imao dva finala, srebro (Šapina) i zlato (Golubić).

– Ja već pet-šest godina surađujem s Tomasom, kojem dolaze ljudi iz cijelog svijeta, i bilo bi suludo da to znanje ne koristim. A ja sam se trenerski promijenio 180 posto otkako surađujem s Tomasom i Veljkom Laurom. I zato sam im i rekao da ova dva trenerska finala SP-a ne bih postigao da nije bilo njih. S druge strane, imate hrvatske trenere koji svoje borce šalju na pripreme u Srbiju ili u Veliku Britaniju, a Britanci svoje borce šalju u Split.

Ovog časa samo je jedna Britanka u Tomasovu pogonu, a to je dvostruka olimpijska pobjednica Jade Jones, koja želi zaustaviti silaznu putanju karijere. Više pročitajte na vecernji.hr.

Odgovori

Back to top button