Ostalo

Kasparov bi pobijedio Karpova i u chess-boxingu: Tada sam mogao napraviti 117 sklekova

Dvojica šahista zadubljeno gledaju na ploču s figurama i razmišljaju o svom sljedećem potezu, jednom je razbijena arkada, a drugi ima masnicu ispod lijevog oka.

Ali nemaju mnogo vremena, jer za nekoliko trenutaka moraju ponovno navući boksačke rukavice i ući u ring, Takve scene često se viđaju na chess-boxing natjecanjima, u sportu koji kombinira šah i boks.

Tu ludu igru prvi je osmislio francuski crtač stripova Enki Bilal, a nizozemski umjetnik Iepe Rubingh je 2002. to prilagodio kao umjetnički performans.

Chess-boxing je kasnije prerastao u natjecateljski sport, koji je posebno popularan u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Finskoj, Indiji, Japanu, SAD-u i Rusiji.

– Vrlo se teško koncentrirati na šah samo minutu nakon što primite nekoliko jakih udaraca u glavu. Naravno, dok igrate šah, oko vrata imate ručnik kojim se brišete da po ploči ne bi tekli znoj ili krv – kazao je jednom Puljanin Zoran Mijatović, koji se prije desetak godina okušao u tome, pa dodao:

– Često se događa da nakon iscrpljujuće runde boksa natjecatelji koji su odlični u šahu vuku početničke poteze. No, to je normalno jer u boksu vam adrenalin skoči na maksimum, a u šahu ga uopće ne smije biti. Zato je ovaj sport, osim što je vrlo atraktivan za gledatelje, i jako naporan za natjecatelje.

A ovih se dana u zagrebačkome hotelu Westin igra veliki šahovski turnir ovogodišnje serije Grand Chess Toura – SuperUnited Croatia Grand Chess Rapid&Blitz.

Šahovsku kremu na turniru u glavnom gradu Hrvatske predvodi svjetski prvak Magnus Carlsen.

Gari Kasparov (59) izrazio ponos što Hrvatska organizira turnir najveće svjetske kategorije.

– Zagreb će opet biti glavni grad svjetskog šaha, uz veliku podršku hrvatske vlade i ostalih institucija. Hrvatska je ovim postala važna zemlja na šahovskoj karti svijeta i nadam se da će u Hrvatskoj šah imati barem djelić popularnosti, koju ima nogomet – kazao je Gari Kasparov.

Gari Kasparov je tijekom karijere imao nekoliko ljutitih suparnika, a jedan od njih je bio Anatolij Karpov.

Sraz dvojice najvećih šahista u povijesti počeo je 1984. u Moskvi. Karpov je svjetski naslov držao punih deset godina, koji je Kasparov osvojio godinu kasnije također u Moskvi.

Do 1990. igrali su još tri puta, između čega i 1987. godine u Sevilli. Mečevi su prenošeni uživo na španjolskoj televiziji, koje je prosječno pratilo 13 milijuna gledatelja.

Kasparov je naslov držao 20 godina (do 2005. godine), kad se umirovio. Karpov drži rekord prema broju osvojenih turnira (170) u karijeri.

U šest godina i pet borbi za prvaka Karpov i Kasparov ukupno su odigrali 144 partije, a za šahovskom pločom su proveli više od 500 sati. Kasparov je pobijedio 21 partiju, Karpov 19, a 104 su završile remijem.

Kasparov je na presici uoči turnira u Zagrebu upitan tko bi pobijedio u chess-boxingu, da je to natjecanje postojalo još u osamdesetima, on ili Karpov?

– Ja bih pobijedio. Tada sam mogao napraviti 117 sklekova – kazao je Gari Kasparov, koji je 12 godina mlađi od Karpova i nasmijao okupljene.

Odgovori

Back to top button