Karate

VIDEO Hrvatske karatašice u finalu Europskog prvenstva drugu godinu u nizu

Ako su ekipne medalje stvar najvećeg prestiža u sportskom karateu onda je Hrvatska još jednom pokazala da je europska sila u “vještini prazne šake”.

A u španjolskoj Guadalajari, na Prvenstvu Europe, dokazale su to i muška i ženska borbena ekipa, piše Večernji list.

Kad se već niti jedna od naših cura nije domogla pojedinačne medalje, najbolje hrvatske karatašice su drugu godinu zaredom ušle u finale i u nedjelju će braniti naslov ekipnih prvakinja Europe izboren lani u Gaziantepu.

Izborile su to Sadea Bećirović, Lucija Lesjak, Lea Vukoja i Mia Greta Zorko nanizavši reprezentacije Srbije (2:1), Turske (2:0) i u polufinalu Francusku (2:1).

– Napravili smo ogroman posao i situacija iz koje smo ovo izvukli bila je dosta teška. Prvo zato što smo imali relativno kratke pripreme a očekivanja su bila ništa manja od ovoga što smo postigli. Trebalo je ostati trijezne glave, naći motiv više nego na prošlom Prvenstvu Europe. I tako je i bilo. Dobiti Tursku i Francusku, dvije najtrofejnije reprezentacije, dosta govori o našem angažmanu. Osim toga imali smo i disciplinu i tko god da je stao pred nas jednako bi prošao – kazao je koordinator ženske reprezentacije Danil Domdjoni, bivši svjetski prvak, koji se nada obrani naslova bez obzira na iznimnu formu Njemica:

– Njemice su izborile tri pojedinačna finala i te cure rade i ekipno a mi nemamo niti jednu pojedinačnu medalju ali naše cure u tome pronalaze dodatni motiv i to ih potiče da dodatno grizu.

A malo je nedostajalo da se u nedjeljnom finalu nađe i hrvatska muška borbena momčad koja je nastupila u gotovo istom sastavu (sa samo jednom promjenom) u kojem su prije dvije godine bili prvaci Europe. No, ovaj put će se boriti za broncu i to protiv Crne Gore.

Dečki su pobijedili Azerbajdžan (3:1) i Mađarsku (3:0) nakon čega su, u polufinalu, nadjačani od Ukrajine (1:3). Priliku za novu medalju nacionalne vrste koja je prije dvije godine bila prvak Europe ovaj put su izborili Ivan i Anđelo Kvesić, Enes Garibović, Zvonimir Živković, Ante Mrvičić, Ivan Martinac i Jakov Bunjevac.

Jedan od najzaslužnijih, i jedini koji je dobio polufinalnu borbu, bio je Ivan Kvesić, pojedinačni svjetski prvak iz 2018. i jedini hrvatski karataški olimpijac.

– Pokazao sam koliko vrijedim i šteta je što su pravila takva da iz svake zemlje u kategoriji može nastupiti samo jedan borac pa nisam mogao nastupiti u svojoj kategoriji, do 84 kilograma. No, tu sam da pomognem momčadi. Zbog ozljeda, mučimo se složiti petorku no ja se nadam da ćemo u nedjelju, kada prođu subotnja pojedinačna finala, biti dovoljno spremni i motivirani da izborimo medalju.

A u subotu će se za pojedinačne medalje boriti njegov brat Anđelo (preko 84 kg) i, u njegovoj težinskoj skupini (84 kg), Enes Garibović, finalist koji je srebro već osigurao.

Odgovori

Back to top button