Karate

Najbolji europski karataši u Poreču. Lucija, Ana, Ivan, Anđelo i ostali u akciji

Hrvatska je domaćin Europskog seniorskog prvenstva u karateu koje će se od srijede 19. svibnja pa do nedjelje održati u sportskoj dvorani Žatika u Poreču. Na 56. po redu EP-u nastupit će 646 natjecatelja iz 47 država.

Prvi dan prvenstva donosi nam natjecanje u katama, koje će trajati od 9 do 12 sati, nakon čega su na rasporedu borbe, na kojima će nastupati i najveće hrvatske uzdanice – svjetska prvakinja za uzrast do 21 godine Lucija Lesjak (u kategoriji iznad 68 kg) kojoj je ovo prvo seniorsko prvenstvo, svjetski prvak i pretendent na Olimpijske igre Ivan Kvesić (u kategoriji do 84 kg), njegov brat i brončani s posljednjeg Europskog prvenstva Anđelo Kvesić (u kategoriji iznad 84 kg) te Ana Lenard, najtrofejnija hrvatska karatašica s EP-a (u kategoriji do 61 kg).

Uz seniorsko, u Poreču se odvija i natjecanje u para-karateu, tako da će najbolji europski para-karataši imati priliku pokazati demonstraciju odlučnosti i snagu volje. Popratni događaj natjecanja još je izborna skupština Europske karate federacije (EKF), a na kojoj je izabrano deset članova Izvršnog odbora u novom mandatu, među kojima i predsjednik Hrvatskog karate saveza, Davor Cipek.

– Pripala mi je ta čast da budem izabran, čime je ostvarena jedna velika pobjeda i naplaćen je rad svih članova Hrvatskog karate saveza – sportašica, sportaša, trenera i sudaca. Ja im svima najiskrenije zahvaljujem, a posebno organizacijskom odboru ovoga prvenstva na veličanstvenoj organizaciji ove priredbe – rekao je Cipek.

Nadmetanje za titulu prvaka Starog kontinenta, okupilo je u Poreču najveće zvijezde europske karate scene, a kako se radi o posljednjem bodovnom turniru za ostvarivanje norme za nastup na Olimpijskim igrama, želja i apetiti natjecatelja tim su veći.

Ukupan broj od 1200 akreditiranih sudionika pokazuje pravu snagu turnira. Čak osam zemalja natjecat će se s maksimalnim brojem od 16 sportaša – Italija, Poljska, Portugal, Ruska Federacija, Slovačka, Španjolska i domaćini Hrvatska.

Mnogi aktualni i bivši svjetski i europski prvaci borit će se u Poreču s ciljem da obrane naslove.

U prekrasno uređenoj dvorani Žatika, tako će nastupati velika imena poput Rafaela Aghayeva i Irine Zaretske iz Azerbajdžana, Grkinje Eleni Chatzilladou, Jonathana Horna iz Njemačke, Aktasa Ugurla iz Turske i brojnih drugih.

Sukladno COVID-19 protokolima, natjecanje se održava bez gledatelja, a u dvorani je omogućeno kretanje samo akreditiranim osobama s negativnim PCR testom,međutim, ljubitelji ovog sporta eliminacijske borbe mogu pratiti uživo na YouTube kanalu Svjetske karate federacije od srijede, 19. svibnja do petka, 21. svibnja.

Finala i borbe za medalje bit će dostupni na TV mrežama velikog broja europskih država, uključujući i Hrvatsku.

Čak godinu i pol dana karataši nisu nastupali na europskoj smotri. Posljednje izdanje Europskog prvenstva održano je 2019. godine u Guadalajari (Španjolska), natjecanje u Bakuu 2020. otkazano je zbog COVID-19 pandemije, a iz istog razloga domaćinstvo je, samo šest mjeseci prije početka natjecanja, otkazao i švedski grad Göteborg, gdje se ovo, 56. izdanje prvenstva, originalno trebalo održati.

Unatoč vrlo kratkom roku za organiziranje sportskog događaja ovih razmjera u olimpijskoj godini, Europska karate federacija (EKF) dala je krajem prosinca 2020. povjerenje za domaćinstvo Hrvatskom karate savezu, koji je, zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s partnerima, uspješno savladao sve veće organizacijske izazove da bi se ovo, za svjetski karate važno natjecanje, ipak održalo.

Odgovori

Back to top button