Karate

Ivan Kvesić nakon momčadske bronce: Svega toga ne bi bilo da ekipa nije odradila sjajno

Hrvatska muška reprezentacija u borbama u sastavu Enes Garibović, Ivan i Anđelo Kvesić, Ivan Martinac, Zvonimir Živković, Ante Mrvičić i Jakov Bunjevac osvojila je brončano odličje posljednjeg natjecateljskog dana na EP u karateu u španjolskom gradu Guadalajari.

Hrvati su u susretu za momčadsku broncu bili bolji od Crne Gore s 3-1. Izvrstan je ponovno bio Ivan Kvesić koji je ostvario prvi bod pobjedom 8-0, tako potvrdivši kako u posljednje četiri godine nije izgubio susret u ekipnom dijelu natjecanja.

U sljedećem nastupu Anđelo Kvesić izgubio je 4-0. Gotovo do polovice meča Ivana Martinca
dvoboj je bio bez bodova, a onda je uslijedila nezaustavljiva serija (6-0) za drugi hrvatski bod.

Odlučujući je ostvario Enes Garibović. Završilo je u zahtjevnom taktičkom susretu 1-1, ali je bod pripao našem karatisti zahvaljujući “senshuu” odnosno prvom osvojenom bodu.

– Jako sam sretan zbog ove medalje. S jedne strane mogao bih reći “Ivan se vraća”, ali svega toga ne bi bilo da ekipa nije odradila sjajno – naglasio je svjetski prvak iz Madrida prije pet godina.

Brat Anđelo je naglasio kako danas nije bio njegov dan, ali jest ostatka ekipe, zbog čega su na kraju krajeva svi zajedno stigli do bronce.

– Žao nam je što nismo ušli u finale, ali i ova medalja pogotovo u okolnostima u kojima smo bili doista je veliki uspjeh – rekao je Ivan Martinac, a Enes Garibović o završnom susretu za 3-1 dodao:

– Nisam silio, nego iskusno, fokusirano, maksimalno koncentriran… Znam kako takve mečeve rješavati… Tako je na kraju i bilo, a sad… sad je vrijeme za slavlje.

Hrvatska je osvojila četiri medalje na EP u Španjolskoj – dva srebra i dvije bronce. Prema broju odličja Hrvatska je na devetom, a prema sjaju – na diobi sedmog mjesta.

Osim muške reprezentacija koja je uzela ekipnu broncu, ženska vrsta u borbama je srebrna (Lucija Lesjak, Mia Greta Zorko, Sadea Bećirović, Lea Vukoja). U pojedinačnim borbama Enes Garibović je srebrni u poluteškoj kategoriji (-84 kg), a Anđelo Kvesić brončani u teškoj (+84 kg).

Najviše zlata osvojila je Njemačka – četiri, a najviše odličja ima Italija – 11.

Hrvatski su reprezentativci bili uspješni i u parakarateu. Daniela Topić obranila je zlato u natjecanju osoba s intelektualnim poteškoćama, a Stipe Barić na istom stupnju natjecanja – broncu.

Zadar je i službeno domaćin idućeg EP-a, koje će se na Višnjiku održati u svibnju iduće godine.

Odgovori

Back to top button