Karate

Ivan Kvesić je među favoritima EP-a u Poreču, ali nastup na Igrama više ne ovisi o njemu

Hrvatski karataš Ivan Kvesić je na turniru Svjetske Premijerne lige u Lisabonu izgubio protiv Azerbajdžanca Aykhmana Mamayeva s 3:4. Početak borbe pripao je Ivanu, ali je natjecatelj iz Azerbajdžana okrenuo dvoboj i pobijedio. Turnir u Portugalu bilo je pretposljednje kvalifikacijsko natjecanje za Olimpijske igre.

Kako se u Tokiju kategorije do 84 i iznad 84 kilograma spajaju u jednu kategoriju, ovim je porazom Ivan ugrozio svoj nastup na Igrama.

Naime, bez obzira na to što je Kvesić jedan od favorita na Europskom prvenstvu koje će se od 19. do 23. svibnja održati u Poreču, njegovo sudjelovanje na Olimpijskim igrama više ne ovise o njemu.

Turčin Ugur Aktas na EP-u mora u svojoj kategoriji biti najmanje sedmi. Za izravan plasman na OI odlučuje bodovni učinak niza kvalifikacijskih turnira koji se zbrajaju. No taj se bodovni učinak nakon nekog vremena briše, slično kao u tenisu.

Ivan Kvesić. Foto: Laura Zorko

Ivan Kvesić bit će jedan od kandidata za odličje na EP-u, ali medalja više nije jamstvo da će otići u Tokio. Naime, na takav rasplet utjecali su iranski višestruki osvajača odličja Ganjzadeha i Poorshaba svojim nastupima u Lisabonu.

Zabihollah Poorshab je osvojio zlato u kategoriji do 84 kg, dok je Sajad Ganjzadeh bio brončani u kategoriji iznad 84 kg, u četvrtfinalu je svladao i Anđela Kvesića. Turčin Ugur Aktas bio je treći u kategoriji do 84 kg, što dovelo Ivana Kvesića u nezgodnu situaciju.

U Portugalu je najbolji rezultat polučio Anđelo Kvesić koji je stigao do četvrtfinala. Hrvatski reprezentativac je u prvom kolu bio slobodan, a onda je pobijedio Francuza Dynlsona Jacqueta s 3:2 i natjecatelja s Kosova Herolinda Nishevcija s 1:0, u četvrtfinalu je izgubio protiv Ganjzadeha s 1:2.

Ivan Martinac s turnira je ispao nakon poraza protiv Estonca Pavela Artamonova, dok je Enes Garibović izgubio nakon prvog osvojenog boda protiv Turčina Murata Öza.

Odgovori

Back to top button