Karate

Ema i Lovro nadomak zlata, u Hrvatsku stiglo još i pet bronci

Iz ciparske Larnake, s Prvenstva Europe za mlađe seniore, juniore i kadete, hrvatska karate reprezentacija vratila se sa sedam medalja.

A potvrda je to, kao što je to rekao predsjednik HKS-a Davor Cipek, da onih osam medalja s prošlogodišnjeg EP-a nisu splet s(p)retnih okolnosti nego posljedica dobrog rada u hrvatskom karateu, piše Večernji list.

Štoviše, po broju osvojenih medalja Hrvatska je osma iza Italije (17), Španjolske (13), Turske (12), Francuske (11), Njemačke (11), Slovačke (10) i Ukrajine (8).

Ako se zna da jedna Francuska ima 5.000 klubova, 41 zaposlenog u nacionalnom savezu s proračunom od 12 milijuna eura onda je ovo izniman uspjeh za Hrvatsku koja ima 180 registriranih klubova i čiji nacionalni savez ima četiri zaposlena i proračun od 650.000 eura.

Po ukupnom broju medalja Hrvatska je bila najuspješnija među zemljama nastalim raspadom bivše SFRJ. Crna Gora ih je osvojila pet, Bosna i Hercegovina četiri, Srbija i Sjeverna Makedonija po dvije te Slovenija jednu.

Ono što je ovom prilikom selekciji Lijepe Naše nedostajalo jest zlato a njemu su najbliži bili, finalisti, kadet Lovro Maslov (52 kg), pulen bivšeg svjetskog prvaka Danila Domdjonija, i mlađa seniorka Ema Sgardelli (50 kg) kojoj je ovo treće postolje (dva srebra i bronca) na mlađeuzrasnim velikim svjetskim natjecanjima u godinu dana. Štoviše, ova 18-godišnjakinja je prošle godine nastupila i na seniorskom Prvenstvu Europe u Gaziantepu (ovih dana pogođenom razornim potresom) i osvojila sedmo mjesto.

Onih pet brončanih odličja potpisuju juniorka Mia Čačko (66 kg), junior Maks Fajerbach (preko 76 kg), kadetkinje Aida Trstenjak (47 kg) i Korina Klarić (54 kg) te zajednička (kadetsko-juniorska) kata momčad koju su činili Dino Huić, Mark Fileš, Ivan Žeinski i Ivan Kukić (bronca).

A valja nam i spomenuti dvoje hrvatskih reprezentativaca koji su izgubili svoje borbe za odličja a to su mlađi senior Dario Gluhinić (preko 84 kg) i svjetska kadetska prvakinja Sara Tomić (preko 61 kg) koja ovaj put nije imala sportske sreće.

– Nakon povijesnog uspjeha na prošlogodišnjem Prvenstvu Europe i osvojenih osam medalja primili smo se posla i na ovom natjecanju, na kojem je nastupilo 1136 sportaša i sportašica iz 48 zemalja, osvojili sedam medalja. A to što smo osvajali medalje u svim uzrasnim kategorijama – u mlađim seniorima, juniorima i kadetima – pokazuje da hrvatski karate ima ozbiljnu budućnost. Kada imamo stručni stožer sastavljen od struke a ne od politike onda se vraćamo s odličjima. Raduje me još i to što smo na ovom natjecanju imali i pet naših sudaca koji su svi položili na veća sudačka zvanja – kazao je Davor Cipek, prvi čovjek hrvatskog karatea ali i glavni tajnik Europskog karate saveza koji nam je prenio kako se turski potres itekako osjetio na Cipru pa su se brojni gosti hotela, usred noći, sjurili izvan zgrade.

Odgovori

Back to top button