Judo

Svjetsko prvenstvo u judu je zadnja prilika i zagrijavanje za Olimpijske igre

Hrvatske judašice i judaši nastupaju ovaj tjedan na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, a još troje naših reprezentativaca ima šanse za plasman na Olimpijske igre u Tokio.

Nakon izborne skupštine Međunarodne judo federacije (IJF), koja se održala u glavnom gradu Mađarske, Budimpešta je domaćin i Svjetskog prvenstva za seniorke i seniore. Među najboljim judašicama i judašima svijeta nalazi se i šest hrvatskih boraca, četiri judašice i dva judaša.

Medalja sa Svjetskog prvenstva je uspjeh koji nedostaje oko vrata hrvatskih judoka, ali u olimpijskoj godini ipak je sve podređeno plasmanu i što boljem rezultatu u Tokiju. Tamo će sigurno biti Barbara Matić (do 70 kg) i Karla Prodan (do 78 kg), a šansu za Tokio još imaju Ivana Maranić (preko 78 kg), Dominik Družeta (do 81 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).

– U Budimpešti su svi najbolji i svi su maksimalno motivirani. Naša reprezentacija je došla s odlično odrađenih priprema u Sloveniji, na Rogli, gdje smo trenirali s kvalitetnim suparnicama i jako sam zadovoljan pristupom i treninzima – rekao je izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović, uoči prvih nastupa hrvatskih predstavnika na tatamiju u Budimpešti.

Ta čast pripast će Družeti, koji u srijedu traži povratak na pobjedničke staze. Za plasman u 3. kolo trebat će pobijediti boljeg iz dvoboja Egipćanina Abdelaala i Del Orbe Cortorrela iz Dominikanske Republike.

U četvrtak nastupaju Matić i Lara Cvjetko (obje do 70 kg) s potpuno različitim pristupom Budimpešti. Barbari Matić je ovo prilika za generalnu probu uoči nastupa na Olimpijskim igrama, a Cvjetko potpuno opuštena dolazi na najveću svjetsku pozornicu nakon što je bila najveće iznenađenje Europskog prvenstva (5. mjesto). Matić svoj put na SP-u započinje protiv Jamajčanke Drysdale Daley, a Cvjetko protiv Talijanke Bellandi.

Petak je rezerviran za Prodan i Kumrića, splitski dvojac od kojih se Prodan plasirala u Tokio, a Kumrić traži medalju počevši od dvoboja s boljim iz susreta Estonca Imala i Brazilca Goncalvesa. Prodan na početku ide na Ekvadorku Chalu, a u slučaju pobjede očekuje ju svjetski broj 1, Francuskinja Malonga.

U subotu nastupa Ivana Maranić, koja počinje protiv Kazahstanke Berlikash, a u slučaju pobjede ide na Marenco iz Nikaragve. Prilika je to za hrvatsku judašicu da ostvari kvalitetan rezultat u Budimpešti, koji bi joj mogao donijeti plasman na Olimpijske igre.

Prijenos svih borbi može se pratiti na internet stranici live.ijf.org, a finalne blokove, svakog dana od 17 sati, prenosi Sportska televizija (SPTV).

Odgovori

Back to top button