Judo

Rekordan broj prijava za Europski kup u judu koji se sljedećeg vikenda održava u Zagrebu

Još jednom, Hrvatska će već tradicionalno okupiti najbolje judaše kadetskog uzrasta iz cijelog svijeta. U Zagrebu se od 11. i 12. ožujka održava 15. po redu Europski kup, turnir najvišeg ranga za judašice i judaše do 18 godina, piše na službenoj stranici HJS-a.

Baš kako je to bilo u doba prije pandemije covid-19, Hrvatski judo savez još jednom je spreman ugostiti rekordan broj natjecatelja, koji danas broji 898 natjecatelja iz 35 različitih država.

Svjesna je i predsjednica saveza dr. sc. Sanda ČORAK da je Europski kadetski kup u Zagrebu jedno od najbitnijih natjecanja u kalendaru Europske judo unije, pa komentirala:

– Sljedeći vikend nas očekuje 16. kadetski kup u Hrvatskoj, izuzetno se veselimo jer iako smo već postigli rekord 2017. godine sa 790 natjecatelja, ove godine ćemo vjerojatno i premašiti taj rekord s 898 natjecatelja koji nam dolaze s čak 35 država s dva kontinenta. Hrvatski judo savez je poznat kao organizator mnogih međunarodnih natjecanja, a upravo nam je kadetski kup izuzetno važan da već našim mlađim natjecateljima osiguramo jedno izuzetno jako natjecanje u zemlji. Nadamo se da ćemo lijepo ugostiti sve natjecatelje i da će iz Zagreba kao i uvijek ponijeti jednu lijepu sliku s natjecanja i ono što je važno uz judo ostvariti neka nova prijateljstva.

Sportska dvorana „Sutinska vrela“ u Podsusedu još će jednom biti domaćin natjecanja, a nakon natjecanja, kao i svake godine slijede tri dana trening kampa, koji su odlična prilika za napredak judašica i judaša svih uzrasta, ne samo kadeta.

– Očekujemo jak turnir, skoro 900 natjecatelja a bilo je prijavljeno 1000. Zagreb je već tradicionalno uvijek snažan turnir, izgleda da nas ove godine očekuje najjači u povijesti. Odličan geografski položaj Zagreba, sjajna organizacija, samim time smo magnet za najbolje kadete u Europi i svijetu. Bit će izuzetno jako, izuzetno teško! Po meni imamo kostur reprezentacije koji se krenuo stvarati, već smo krenuli raditi prve plasmane – započeo je glavni trener U18 reprezentacije Boško ROZGA.

Neki od natjecatelja već su krenuli osvajati prve bodove na Europskoj kadetskoj rang ljestvici, neki su se već vraćali kućama s kolajnama oko vrata, dok će nekima ovo biti prvi izazov. Što očekivati ovog vikenda?

– Ako ćemo gledati očekivanja, bez obzira na to što su neki od njih već osvajali medalje ne bi nikome htio nametati pritisak. Imamo kvalitetne cure od Dore LETONIJE koja je osvojila medalju u Györ-u, Niku MARKULIN, Janu CVJETKO, Niku SLAČEK, Vedranu MILJEVIČ. To su kadetkinje koje su već nešto osvajale, a ja bi htio da se još netko od cura istakne, da nas iznenade. U kadetima imamo Luku KATIĆA koji je osvojio zlato u Napulju, znamo da je kategorija -66kg uvijek izrazito jaka. Samo neka on bude kompetentan kao što je bio i do sada mi ćemo biti zadovoljni, svaka medalja će biti naravno izuzetan uspjeh. Do 73kg je tu i Paolo KRAJCAR koji je bio peti u Fuengiroli, u kategoriji -81kg imamo Bornu BUTIJERA i Ivana BRNADU koji su isto imali plasmane. Da nekoga ne bi preskočio tu je i do 90kg Marko BOŽIĆ koji je isto imao plasman, imamo puno kadetkinja i kadeta koji imaju potencijala – dodao je za kraj ROZGA.

Turnir u Zagrebu još uvijek drži rekord u kalendaru Europske judo unije kada s

e u Zagrebu 2017. godine natjecalo 790 judaša i judašica iz 31 države.

Ovo će biti sveukupno 16 izdanje Europskog kadetskog kupa u Hrvatskog. 2020. godine bio je otkazan radi pandemije, da bi 2021. godine prvi i jedini put bio održan izvan Zagreba kada je Poreč udomaćio skromnih 368 natjecatelja. Čeka nas izuzetno dug, ali kvalitetan vikend u Zagrebu.

Prvog dana na rasporedu su kategorije u konkurenciji kadetkinja : -40kg, -44kg, -48kg, -52kg i kadeta: -50kg, -55kg, -60kg, -66kg. U nedjelju su na rasporedu nas očekuju ženske kategorije -57kg, -63kg, -70kg, +70kg i muške -73kg, -81kg, -90kg i +90kg.

Finalne borbe očekuju nas u kasnim poslijepodnevnim satima oba dana.

Odgovori

Back to top button