Judo

Petero hrvatskih judaša na Grand Slamu u Japanu, Lara Cvjetko treća nositeljica

Posljednje izvlačenje sezone održano je u petak 1. prosinca bez problema. Time je pokrenut tokijski Grand Slam koji će se za vikend (2.-3.12.) održati u glavnom gradu Japana. Nakon godine pune sportskih obrata, ovaj posljednji događaj Svjetske judo turneje 2023. obećava da će biti uzbudljiv. Počasna mjesta i olimpijski kvalifikacijski bodovi su u pitanju, a nastup u Tokiju uvijek je veliki trenutak u karijeri judaša, piše na službenoj stranici HJS-a.

Nakon što smo čak četiri godine izbivali s natjecanja u Japanu, Hrvatska delegacija stigla je u nikad brojnijem sastavu u Tokio. Pet natjecatelja predstavljat će Hrvatsku u zemlji izlazećeg sunca, a najbolje rangirana među njima je 22-godišnja Lara CVJETKO (JK „Solin“) koja u Japan stiže kao treća nositeljica turnira.

– Mislim da je turnir izuzetno jak, iako nisu svi nositelji prijavljeni, jako je puno velikih imena prijavljeno. Iako sam ja uspjela upasti treća među njih sve, prijavljene su četiri Japanke u mojoj kategoriji i iako tu nije svjetska prvakinja Niizoe, znam da je svaka od njih izuzetno kvalitetna. Sigurno ću imati predstavnicu Japana već u prvim borbama. To što sam nositeljica mi ne pomaže baš puno, moram krenuti najjače od prve borbe i dat ću sve od sebe – započela je Cvjetko.

Uz doprvakinju svijeta iz 2022. godine u Tokio su otputovali i Splićani, braća Kumrić, Zlatko i Marko koji će se boriti u kategoriji -100kg (oba AJK „Student“ – Split). 29-godišnji Zlatko već se dva puta borio u Japanu.

Prvi put 2015. godine na Grand Slamu u Tokiju kada je upisao pobjedu i poraz, bolji je tada bio protiv Talijana Domenica DI GUIDE i 2019. kada je nastupio na IJF Grand Slamu, koji se održao u Osaki.

– Japan je uvijek pozitivan, ostat ćemo na pripremama nakon turnira, ali već planiramo pripreme i za siječanj 2024. jer su izuzetno kvalitetni borci. Stoga smo spojili Grand Slam s pripremama, vrlo bitni bodovi za Olimpijske igre, ako ih bude – kazao je stariji brat Zlatko.

– Ja volim pune dvorane, tako da mislim da je to pravo mjesto za mene za boriti se, nadam se najboljemu. Dobro sam trenirao i nadam se da ću to pokazati – dodao je 27-godišnji Marko.

U Japanu će se ovog vikenda za bodove boriti 506 natjecatelja iz 84 različitih država. Organiziranje IJF Grand Slama daje poticaj zemlji domaćinu za osvajanje medalja, ne samo zbog prednosti domaćeg natjecanja, već i zato što im je dopušteno prijaviti četiri sportaša u svakoj težinskoj kategoriji umjesto uobičajenog jednog ili dva.

Niti jedna zemlja nije učinkovitija u pretvaranju ovih dodatnih unosa u medalje od Japana, tolika je njihova dubina talenta u svim segmentima. U izdanju ovog događaja 2022. u potpunosti su iskoristili i osvojili nevjerojatnih 39 medalja od 56 dostupnih, uključujući 12 zlatnih.

Pa to je uvijek nekakvo novo iskustvo, boriti se s njima, ali nije to pritisak. To je bolje, što prije se upoznat s njima jer njih će uvijek biti.“ – prokomentirao je Zlatko Kumrić.

– Što nije teško, nije niti zanimljivo kada osvojiš. Između ostalog, uz četiri prijavljena domaća borca, prijavljeno je prvih osam sa svjetske rang ljestvice i zato je to onda još više posebna čast ako uzmeš medalju. Zato ja tu vidim samo dobre strane – zaključio je Marko Kumrić.

Trener oba Kumrića i trener reprezentacija, Tomislav MARIJANOVIĆ, kao natjecatelj ima iskustvo nastupanja na IJF Grand Slamu u Japanu. Na istom je nastupao 2010. i 2011. godine, te ima upisanu jednu pobjedu iz 2010. godine kada je bio bolji od Egipćanina Mohameda DARWISHA.

– Jigoro Kano kup (op. a. naziv turnira do 2008.) je uvijek uz Pariz najjači turnir u svijetu. Samim time što ima četiri Japanca prijavljena u kategoriji daje na težini i da nema nikoga, opet je izuzetno puno kvalitete na turniru. Mi idemo probati napraviti dobar rezultat za kraj godine i dobru judašku bazu za sljedeću godinu, kada se održavaju Olimpijske igre – zaključio je Marijanović.

– Pa naravno sada svako natjecanje Grand Prix, Grand Slam izuzetno su jaki tijekom kvalifikacija za Pariz 2024. Više nema taktiziranja, a posebno u Tokiju gdje pravo nastupa imaju četiri Japanska predstavnika. Naša reprezentacija je jedna od najboljih na svijetu, naše cure i momci mogu očekivati jako dobar rezultat. Naravno sve će ovisiti o ždrijebu, ali nadamo se jako dobrim rezultatima u olimpijskim kvalifikacijama u Tokiju – kazao je trener Cvjetko i Puljiz, koji je ujedno i glavni trener ženskih reprezentacija, Dragan CRNOV.

Prvi dan natjecanja u Japanu započinje u 9 sati po lokalnom vremenu, a na tatami sutra izlazi jedino Lara CVJETKO u kategoriji -70kg, koja je u prvom kolu izvukla domaću predstavnicu Utanae TERADU (JPN). Finalni blok planiran je za 15.30 sati po lokalnom vremenu.

U nedjelju su na rasporedu kategorije -48kg, -52kg, -63kg, -78kg odnosno muške -60kg, -66kg, -100kg i +100kg. Natjecanje počinje u 9 sati po lokalnom vremenu a u potragu za bodove će PULJIZ, KRIŠTO, Marko i Zlatko KUMRIĆ.

-52kg Ana VIKTORIJA PULJIZ vs Kelly DEGUCHI (CAN)

-63kg Katarina KRIŠTO vs Vivian HERRMANN (GER)

-100kg Zlatko KUMRIĆ vs Nurlykhan SHARKHAN (KAZ)

-100kg Marko KUMRIĆ prvo kolo slobodan

Do sada najbolji rezultat u Japanu ima Ivana MARANIĆ koja je 2018. godine završila na sedmom mjestu u kategoriji +78kg.

Hrvatski reprezentativci nakon Grand Slama ostaju na pripremama u Japanu. Kumrići će se uputiti na Sveučilišta Nihon i Kokushian, dok će Cvjetko i Puljiz prema Sveučilište u Katsuuri na tri tjedna.

Odgovori

Back to top button